Припинять мітингувати тоді, коли відчують збільшення пенсій «у кишені»

Припинять мітингувати тоді, коли відчують збільшення пенсій «у кишені»

Таку позицію демонструють звягельські військові пенсіонери та пенсіонери силових структур. Попри те, що цими днями Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що пенсії зростуть на 1,5 тис. гривень, а виплати будуть проведені «заднім числом», а саме — з 1 січня 2018 року, декілька сотень колишніх військових 27 лютого, об 11 годині, зібралися на мітинг біля танку «Безпощадний».
Після виголошення промов від лідерів ветеранського руху колона мітингувальників рушила в напрямку с.Перемога, де на 15 хвилин заблокувала рух на трасі міжнародного значення «Київ — Чоп». Рухаючись по пішохідному переходу, пенсіонери-силовики зупинили рух автотранспорту в обох напрямках, намагаючись таким чином надати достатньої ваги своїй акції — аби про це почули у вищих ешелонах влади.
Дії пенсіонерів відбувалися під наглядом поліцейських. П’ятнадцятихвилинна акція зібрала довжелезні колони автомобілів.
Нагадаємо, про намір перекрити дорогу «Київ — Чоп» із вимогою підвищення пенсій військові пенсіонери оголошували вже не раз. Зокрема, й під час велелюдного мітингу під стінами Будинку рад, що відбувся 7 лютого. Тоді до мітингуючих вийшли міський голова Віктор Весельський та голова районної ради Дмитро Рудницький. Очільники місцевої влади зазначили, що вказані категорії громадян мають право на захист своїх прав та інтересів органами місцевого самоврядування, і можуть розраховувати на підтримку й сприяння. Через декілька днів потому, на сесії міської ради, було прийнято звернення депутатів міської ради до Президента України Порошенка П.О., голови Верховної Ради України Парубія А.В., Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. щодо урегулювання питання проведення перерахунку грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб.
21 лютого на своєму засіданні Уряд України ухвалив рішення, яким підвищено пенсії військовослужбовцям. Про це пише «НАРОДНА ПРАВДА» з посиланням на «Я и Закон». Згідно з прийнятим актом, пенсії перерахують із 1 березня 2018 року, з урахуванням розміру окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням, надбавки за вислугу років за відповідною або аналогічною посадою, яку особа займала на дату звільнення зі служби.
Виплату перерахованих підвищених пенсій буде проведено поетапно, з 1 січня 2018 року, в таких розмірах: із 1 січня 2018 р. — 50%;
із 1 січня 2019 р. по 31 грудня 2019 р. — 75%; із 1 січня 2020 року — 100% суми підвищеної пенсії, визначеної станом на 1 березня 2018 року.
Нагадаємо, міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив, що військові пенсіонери зможуть отримати подвійну надбавку до пенсії. Перший етап підвищення пенсій військовим пенсіонерам буде проведено «заднім числом» — виплати збільшили з 1 січня 2018 року. Андрій Рева також додав, що це — не останнє підвищення пенсій військовим: у майбутньому це відбуватиметься поетапно, і в підсумку пенсії військовослужбовцям зростуть вдвічі.
Варто зазначити, що дане рішення Кабміну є тимчасовим виходом із ситуації, й ухвалене без внесення законодавчих змін, оскільки в Парламенті і надалі тривають дискусії з приводу відповідного законопроекту, — повідомляють вітчизняні інформагентства.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА