«Фабрика, припини вбивати наших дітей!»

«Фабрика, припини вбивати наших дітей!»

Під такими гаслами понад сотня активістів майже на годину перекрила рух на автотрасі «Київ — Чоп», зранку у вівторок, 19 червня. Представники громадської організації «Авто Євро Сила», ветерани АТО, депутати міської і районної рад, небайдужі жителі Новограда у такий спосіб намагалися привернути увагу на державному рівні до забруднення річок Хомора і Случ, які живлять водою десятки тисяч жителів. Головна вимога учасників акції — зупинити роботу ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика», доки підприємство не збудує нові очисні споруди.


Упродовж кількох років Понінківська фабрика систематично скидає неочищені відходи в річку Хомору — притоку Случі. Активісти зібрали безліч відео- і фотодоказів забрудненої води і мертвої риби. Місцева влада Новограда і району провела десятки засідань і листувань із контролюючими службами з вимогами вирішити проблему, були неодноразові звернення депутата Верховної Ради Володимира Литвина до найвищих органів державної влади, проте майже щотижня ситуація повторюється. Минулої п’ятниці було зафіксовано найбільший скид забрудненої води в р.Хомора. Звягельські активісти виїжджали на місце події, вкотре спілкувалися з керівництвом фабрики, вимагаючи призупинення роботи, але розуміння не знайшли.
«Були в Понінці. Спілкувалися з гендиректором фабрики. Домовилися, що скидів не буде. Але через два тижні все повторилося. Гендиректора, який обіцяв, що не будуть забруднювати, звільнили, на його місце поставили нового, який здійснив скид, а тоді, перед самим нашим приїздом, знову повернули попереднього. І знову обіцянки», — розповідають у ГО «Авто Євро Сила».
Інший випадок скиду в річку нечистот у Понінці пояснюють «диверсією». Мовляв, прийшли двоє невідомих і таємно відкрутили болти, які тримали дамбу — забруднена вода знову потекла в річку…
Зрештою від таких пояснень і бездіяльності у звягельчан увірвався терпець. Активісти готові до радикальних дій. Перекриття автодороги «Київ — Чоп» має стати сигналом для всіх органів влади, що далі в Новограді не мають намірів терпіти знищення річки Случ.
Із упевненістю можна стверджувати, що про акцію та вимоги її учасників стало відомо на найвищому державному рівні. За майже годину блокування руху в обидва боки по трасі утворилися кілометрові затори. Протестувальники пропустили лише автомобіль із дітьми, військову колону з пальним і автомобіль, що перевозив тіло небіжчика. Звісно, не минулося без непорозумінь із розлюченими водіями, але їм пояснили, що наразі не бачать інших законних важелів впливу на ситуацію.
«Якщо у подальшому не буде вжито заходів щодо припинення роботи фабрики до встановлення нових очисних споруд від забруднюючих хімічних речовин, то ми будемо змушені вдатися до більш кардинальних та масових дій», — попередили активісти у зверненні на ім’я Президента України, Прем’єр-міністра України та Генерального прокурора України.
Олег БРЮХАНОВ