«Фарбують губи» уже два місяці…

«Фарбують губи» уже два місяці…

\"«ФарбуютьСаме стільки триває капітальний ремонт дороги на вулиці Ковальського. При тому, що це — одна з найкоротших у місті вулиць. Щоб не псувати взуття об каміння, пішоходи протоптали стежку на газоні понад дев’ятиповерхівкою. І лише протягом останнього тижня роботи на об’єкті пожвавилися: знову з’явилася техніка, встановлено бордюри і розпочато укладання плитки на тротуарі.
Чому капітальний ремонт у самісінькому центрі міста так затягнувся, створивши додаткові проблеми автомобілістам і пішоходам, «Звягель» поцікавився у заступника міського голови Анатолія Легенчука.

Анатолій Володимирович одразу підкреслив, що регулярно навідується на об’єкт із метою контролю робіт. Зокрема, й сьогодні (розмова відбулася у вівторок, 17 липня) там побував.
— Все подивився, дав останні розпорядження. З понеділка будуть укладати асфальт, — запевнив Анатолій Легенчук.
Затримка в роботі, за його словами, пов’язана з тим, що у підрядника не вистачає обігових коштів. Із міського бюджету йде фінансування вже за виконану роботу. Тобто, підряднику спочатку треба якусь ділянку зробити за власні кошти, а тоді, відповідно до актів, міська рада ці роботи оплатить. Іншими словами: роботи ведуться «авансом», тому й повільно.
— Обігові кошти у підрядника мають з’явитися у понеділок, 23 липня, — запевнив Легенчук. І додав, відповідаючи на нарікання деяких городян щодо вузького тротуару: — Тротуар буде шириною 1,8 метра, гадаю, цього достатньо. Таким було рішення начальника профільного управління, який бачить тут зелену зону. Я вніс деякі зміни — прибрав лавки із тротуару, оскільки близько проїжджа частина. До «Лесиних джерел» закінчимо — буде і дорога, і ліхтарі. І ту ділянку, що з протилежного боку скверу також заасфальтуємо.
Ще триваліший довгобуд — тротуар по вулиці Лесі Українки. Скільки йому уваги приділено як із боку депутатського корпусу, так і з боку виконавчих органів міської влади, а укладання асфальту від цього не прискорюється.
\"«ФарбуютьЗа словами Анатолія Легенчука, причина — така ж, як і на Ковальського: у підрядника не вистачає обігових коштів. А ще — немає… бітума в достатній кількості.
Схожі пояснення свого часу прозвучали від підрядника, який виконував капітальний ремонт дахів на гімназії й колегіумі. Тоді млявий хід робіт він пояснив недостатністю обігових коштів і звертався до міської ради, щоб дали фінансування — і роботи продовжаться. «Якщо ви робите вдома ремонт і наймаєте для цього людину, ви ж не кажете їй, щоб вона всі матеріали купувала за свої гроші, а ви колись потім розрахуєтеся?» — зауважував тоді представник фірми, що ремонтувала дахи. Тож, чому розпорядники коштів із року в рік натикаються на одну й ту саму проблему?
До слова, якість укладки асфальту на вже заасфальтованій ділянці тротуару по вулиці Лесі Українки викликає багато запитань. Перше враження таке, що його укатували не котком, а якимись іншими підручними засобами. На капітальний ремонт дороги по вулиці Ковальського передбачено 1,5 млн. гривень. З огляду на це, громада міста небезпідставно розраховує на належну якість. Якою вона виявиться, побачимо «з понеділка», коли, за обіцянками, почнеться асфальтування.
Насамкінець додамо, що 18 липня хід капітального ремонту дороги по вул.Ковальського оглянув і міський голова Віктор Весельський у супроводі свого заступника Анатолія Легенчука та голови постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства та екології Віталія Табалюка. Про це повідомляє відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.
У повідомленні зазначається, що станом на 18.07.2018 року проводяться роботи з укладки тротуарної бруківки. Ремонт вулиці мають закінчити до Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела».
Втім, на тих вулицях і тротуарах, якими прогулюватимуться гості свята, залишається ще чимало ям, вибоїн, непофарбованих лавок і поламаної бруківки. А часу до приїзду гостей — не так багато. Тож, чи встигне місто «нафарбувати губи» — питання залишається відкритим.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА