Ціна на газ та електроенергію може та повинна бути знижена на 40%, а платежі за комуналку не повинні перевищувати 20% доходів сім’ї!

Ціна на газ та електроенергію може та повинна бути знижена на 40%, а платежі за комуналку не повинні перевищувати 20% доходів сім’ї!

Непідйомні тарифи на житлово-комунальні послуги є тією темою, яка без перебільшення турбує кожного українця. Особливо ця проблема загостриться в опалювальний сезон, оскільки після останніх змін у законодавстві, що регулює порядок одержання субсидій, великий відсоток нинішніх субсидіантів може залишитись без субсидій, або ж їх розмір значно зменшиться. А складовою більшості тарифів є вартість газу та електроенергії. Про цю гостру та болючу проблему і можливі шляхи її вирішення поспілкуємось з головою Новоград-Волинської міської організації політичної партії «Основа» Геннадієм ФРЕГЕРОМ.
— Геннадію Йосиповичу, чи можливо, на Вашу думку, зменшити вартість газу та електроенергії? Якщо так, то на скільки?
— Високі ціни на енергоносії щодня забирають гроші з кишень людей і ставлять на межу виживання підприємства. Ціна на газ може та повинна бути знижена на 40%, при одночасній реалізації масштабної програми енергоефективності. Підвищення енергоефектив­ності знизить собівартість української продукції, а значить, і ціну на неї, знизяться тарифи на опалення, світло, гарячу воду.
Україна споживає в 2 рази більше енергії на одиницю виробленого ВВП, ніж країни Африки, у 8 разів більше Євросоюзу, і в 10 разів більше Японії.
— Чи є в України потен­ціал щодо підвищення енергоефективності?
— Україна має величезний потенціал щодо підвищення енергоефективності. Потужність сучасних поновлюваних джерел енергії, які здатні заміщати дорогий газ, може бути збільшена до 2030 року у 15-20 разів.
Україна має найширші можливості з економії і заміщення дорогого газу, особливо імпортного. Реалізація програм енергоефективності та розвиток власного газовидобування — це питання нашої енергетичної незалежності.
Запаси газу дозволяють задовольнити всі потреби не тільки населення і промисловості, але, навіть, і трохи експортувати. Україна має треті за величиною запаси газу в Європі (924 млрд. куб. м). Є величезні перспективи видобутку сланцевого газу. Але норма видобутку газу в Україні практично стабільна — трохи більше 20 млрд. кубів на рік. Решта — закуповуємо. Експерти оцінюють потребу в інвестиціях в газовидобуток в $4-5 млрд., що порівняно з сумою, яка щорічно витрачається на його імпорт.
При розвитку власного видобутку газу, його справедлива роздрібна ціна буде в кілька разів менше світової.
— Який відсоток від сімей­ного бюджету українці повинні витрачати на комуналку?
— Нині діючий механізм, коли переважна більшість українських сімей є залежною від субсидій, оскільки по іншому їм просто не вистачить зарплати, щоб оплатити комуналку, є абсурдний сам по собі. Людина, яка працює, повинна бути самодостатньою та отримувати заробітну платню, що забезпечувати свої потреби, а не стояти з простягнутою рукою та просити у держави допомоги у вигляді субсидії, щоб оплатити комунальні послуги. Субсидії повинні отримувати малозабезпечені верстви населення. Рівень доходів працюючих українців повинен дозволяти їм обходитися без субсидій. При цьому, платежі домогосподарств за комуналку не повинні перевищувати 20% доходів сім’ї.
Розмовляв Петро ВАСИЛЕНКО