Перше півріччя Звягельської громади — у цифрах

Перше півріччя Звягельської громади — у цифрах

27 липня міський голова Микола Боровець провів прес-конференцію для місцевих медіа за підсумками першого півріччя. Він ознайомив із основними проєктами й ініціативами, що втілюються й плануються у Звягельській громаді.




Підтримка ЗСУ та питання оборони


Насамперед Микола Боровець акцентував увагу на фінансовій підтримці Збройних Сил України та сприянні питанням оборони. Так, на придбання військових облігацій у першому півріччі Звягельська міська рада виділила 220 млн грн. Черговим рішенням сесії від 20 липня спрямовано ще 50 млн грн.

Загальна сума субвенцій військовим частинам (у відповідь на їхні безпосередні звернення й запити) склала в першому півріччі 67,5 млн грн. А з початку повномасштабного вторгнення — близько 100 млн грн.

Крім цього, сесійними рішеннями протягом першого півріччя виділено 54,4 млн грн грошової компенсації для придбання житла військовослужбовцям; 10,5 млн грн передбачено на оздоровлення дітей із сімей військовослужбовців; понад 7 млн грн спрямовано на ремонтні роботи та придбання обладнання для відділення комплексної реабілітації (в тому числі — для військовослужбовців, їх відновлення після травм і поранень); мільйон гривень виділено на придбання медикаментів для надання медичної допомоги військовим; сума безповоротної фінансової допомоги учасникам добровольчих формувань Звягельської громади, які виконують бойове розпорядження, склала 2,3 млн грн.

«Жодну заявку військових не залишили без уваги», — підкреслив Микола Боровець.

Житлово-комунальне господарство та екологія


На капітальні видатки галузі житлово-комунального господарства та екології в 2023 році загалом передбачено спрямувати 196,38 млн грн. Серед основних напрямків — оновлення автопарку комунальних підприємств спеціалізованою технікою; благоустрій, поточний та капітальний ремонт доріг і тротуарів; ремонт обладнання критичної інфраструктури й заміна мереж КП «Звягельводоканал»; технічне переоснащення котелень КП «Звягельтепло».

Уже придбано три одиниці комунального транспорту: асенізаційну машину (вартістю 2,646 млн грн), самоскид із краном-маніпулятором (6,489 млн грн), автомобіль-сміттєвоз (6,297 млн грн). Укладено договір на суму майже 3,5 млн грн і очікується поставка автомобіля-самоскида.

Виготовлено проєктно-кошторисні документації та закуплено матеріали для технічного переоснащення двох котелень — по вул. Соборності, 68, та по вул. Гетьмана Сагайдачного, 89. На це передбачено 10,3 млн грн.

Значний комплекс робіт передбачено виконати на господарстві Водоканалу. Це — модернізація різних установок і комплексів, забезпечення альтернативними джерелами електрики, підготовка та реконструкція водогонів, очищення водозабору та встановлення підвищувальної насосної станції в «Зелених». Детальніше про модернізацію господарства Водоканалу, стану річки Случ і перспектив її очищення (рішенням липневої сесії передбачено придбати за 9,5 млн грн багатофункціональну установку для очищення водойм «Амфібія») ми зупинимося в окремих публікаціях.

Масштабні плани в міської ради у питаннях благоустрою та ремонту доріг. Так, на потреби капітальних ремонтів доріг та тротуарів Звягельської громади укладено договорів на суму 50,6 млн грн. Здійснено капітальний ремонт на вул. Володимира Великого, вул. Героїв Крут, вул. Садовій у селі Великий Молодьків. Оплачено майже 11,5 млн грн за виконані роботи. Тривають капітальні ремонти по вулицях Івана Мамайчука та Академіка Лисіна. «Розширення цієї дороги — це містобудівна необхідність», — додав Микола Боровець у відповідь на звинувачення з боку громади щодо зрізання дерев.

Також у планах — капітальні роботи з благоустрою з облаштуванням скверу на площі Лесі Українки, 9.

Темі капітальних і поточних ремонтів доріг і тротуарів «Звягель» також присвятить окрему публікацію в одному з наступних номерів газети.

Надано підтримку співвласникам багатоквартирних будинків: 154 тис. грн — на капітальний ремонт ліфта в будинку по вул. Шевченка, 41/1 (ОСББ «Книжка»); 946 тис. грн — на капітальний ремонт покрівлі багатоквартирного будинку по вул. Медичній, 3 (ОСББ «Звягель»).

Охорона здоров’я


Загалом на потреби галузі охорони здоров’я у першому півріччі виділено 15,45 млн грн, освоєно понад 11 млн грн.

Проведено низку капітальних і поточних ремонтів, частину коштів спрямовано на закупівлю обладнання.

Освоєно 3,376 млн грн на капітальний ремонт відділення комплексної реабілітації. 290 тис. грн — на поточні ремонти із заміною вікон, дверей у лікувальному та інфекційному корпусах.

Продовжуються ремонті роботи (передбачено 500 тис. грн, освоєно 100 тис. грн) систем водопостачання і водовідведення інфекційного відділення.

Для покращення якості медичних послуг КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня» закуплено обладнання на 7,752 млн грн.

У КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» продовжуються роботи з капітальних ремонтів приміщень. Встановлено твердопаливний котел у АЗПСМ №10 (250 тис. грн). Розпочато ремонтні роботи в АЗПСМ №3 — зі встановленням системи вентиляції (629,5 тис. грн). За 500 тис. грн придбано спеціалізований транспорт для АЗПСМ №8 (с. Наталівка). Розпочато капітальний ремонт приміщення по вул. Соборності, 13 (2 млн грн). Відбуваються поточні ремонти АЗПСМ №2, 4.

У межах програми надання стоматологічної допомоги жителям Звягельської громади на 2023 рік спрямовано 1,395 млн грн для підтримки діяльності КНП «Стоматологічна поліклініка». А це — забезпечення безоплатної стоматологічної допомоги дитячому та дорослому населенню при зверненні з гострим болем, а також проведення хірургічної допомоги дитячому населенню (видалення молочних зубів) без використання дороговартісних матеріалів.

У межах програми фінансової підтримки та розвитку КП «Аптека №217» виділено 1,5 млн грн. Кошти освоєні на заробітну плату, енергоносії та поповнення товарного запасу.

Стосовно комунальної аптеки і стоматології Микола Боровець зауважив, що влада повинна підтримувати такі установи, оскільки вони ніколи не будуть конкурентоспроможними, проте виконують важливе соціальне навантаження.

Освіта


Значні видатки передбачено на капітальні й поточні ремонти будівель галузі освіти. Зокрема, тут акцент зроблено на питання безпеки (будівництво укриттів та питання енерго-
збереження) та економії. У першому півріччі на потреби галузі виділено 80,4 млн грн, уже освоєно — 9,3 млн грн.

Так, виконано або на стадії проведення робіт питання заміни вікон практично у всіх навчальних закладах громади. Станом на тепер вікна замінено у Ліцеях №1, 11, Гімназіях №2, 3, 10. Тривають роботи в Гімназії №6 та Дідовицькій філії Пилиповицького ліцею.

Укладено угоду після повторної закупівлі на заміну вікон у Гімназії №9, утретє оголошено процедуру закупівлі за результатами моніторингу в Гімназії №7.

Тривають поточні ремонти даху актової зали Гімназії №10, даху вхідної групи Ліцею №11.

Аналогічні роботи проводяться в будівлях закладів дошкільної освіти. Вікна замінять у ЗДО №1 «Джерельце», ЗДО №6 «Дзвіночок», ЗДО №5 «Віночок», ЗДО №2 «Калинка», Центрі розвитку дитини «Дельфін», ЗДО №13 «Ромашка», а також у будівлі ДЮКФП.

Також виконано поточний ремонт теплотраси Великомолодьківської гімназії, тривають роботи над поточним ремонтом системи водопостачання та каналізації Великомолодьківського ЗДО.

Поки що на стадії укладених угод та отримання декларацій про початок будівництва низка безпекових проєктів. А саме: будівництва споруд цивільного захисту (найпростіших укриттів) на території Гімназії №2 (виділено 6,8 млн грн), Гімназії №6 (4,8 млн грн), Гімназії №9 (7,1 млн грн).

Проведено поточні ремонти укриттів у ЗДО №8 «Пролісок», ЗДО №1, Наталівському ЗДО, Наталівській гімназії, ЗДО №14, Гімназії №7, Гімназії №5 (виконано благоустрій території) та Гімназії №8 (від підтоплення підвального приміщення).

Вивчаються пропозиції щодо ремонту укриття в ЗДО №2 та №9.

Тривають роботи з поточного ремонту найпростішого укриття Ліцею №11 (600 тис. грн), завершуються роботи в Ліцеї №1 (1,579 млн грн), повторно оголошено закупівлю на такі ж заходи для Гімназії №10.

Значну увагу приділено енергоефективності. Так, укладено угоду й триває процес отримання декларації про початок капремонту із впровадженням енергоефективних заходів у Ліцеї №4 (перша черга — капітальний ремонт покрівлі, вартість — 13,726 млн грн).

На стадії отримання експертного висновку ПКД капітальний ремонт Гімназії №7 із впровадженням енергоефективних заходів (передбачено 9,6 млн грн) і добудова спортивної
зали в Наталівській школі (передбачено 5,6 млн грн)

Сім’я, молодь, спорт


На заходи з реалізації програми розвитку молодіжної політики та національно-патріотичного виховання на 2023 рік виділено 349 тис. грн.

Освоєно на облаштування Скверу Слави (стенди загиблим героям) 98,55 тис. грн. Передбачено 200 тис. грн на конкурс молодіжних проєктів. Триває прийом заяв (оголошення результатів — 12 серпня).

На заходи з реалізації програми розвитку фізичної культури та спорту в цьому році виділено 150 тис. грн. Проведено спартакіаду Житомирської області з футболу, волейболу серед бригад ТРО, ЗСУ з нагоди Дня Конституції України.

На проведення заходів міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» витрачено 73 тис. грн. Виділено на рік — 150 тис. грн.

Фінансується проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських (виділено 910 тис. грн) і неолімпійських видів спорту (виділено 250 тис. грн). На підтримку спорту осіб з інвалідністю передбачено 200 тис. грн. Сюди входять витрати на проїзд та харчування спортсменів і тренерів.

У галузі спорту також заплановано капітальне будівництво. Зокрема, 500 тис. грн із коштів, передбачених на потреби виборчих округів (депутат С.Ю. Колотов), виділено на будівництво спортивного майданчика. Додатково виділено 20 тис. грн — на відведення земельної ділянки по пров. 2-й Коростенський, 36-Б, для будівництва спортивного майданчика.

540 тис. грн передбачено на проведення навчальнотренувальних зборів та змагань за участю вихованців ДЮСШ ім. В.П. Єрмакова. На придбання спортивного обладнання для ДЮСШ — 300 тис. грн.

Суттєві капіталовкладення передбачені в другому півріччі. Зокрема, придбання та встановлення модульного туалету на стадіоні «Авангард» (1,5 млн грн), капітальний ремонт вхідної групи та частини огорожі міського стадіону (1,55 млн грн), ремонт споруди цивільного захисту по вул. Замковій, 7 (780 тис. грн), 1,7 млн грн — на ремонт укриття — залу греко-римської боротьби тощо.

Культура і туризм


Як і в галузі освіти, основні капітальні проєкти стосуються ремонтів укриттів, дахів, заміни вікон закладів культури.

Зокрема, поточний ремонт укриття за адресою: пл. Лесі Українки, 9-А (фортеця) — виділено 1,45 млн грн, заміна вікон і дверей у приміщенні Школи мистецтв (370 тис. грн плюс 330 тис. грн — у двох приміщеннях), поточний ремонт даху Краєзнавчого музею (730 тис. грн), придбання і встановлення котла та джерел резервного живлення в Краєзнавчий музей, заміна вікон і дверей (2,9 млн грн) та ремонт даху (690 тис. грн) будівлі Палацу культури ім. Лесі Українки. Орієнтовний термін завершення перелічених робіт — середина-кінець серпня 2023 року.

Мільйон грн заплановано виділити на поточний ремонт найпростішого укриття (підвальне приміщення №2) за адресою: пл. Лесі Українки, 9-А. За 720 тис. грн проводиться поточний ремонт із заміною вікон та дверей будівлі Туристичного центру (вул. Героїв Майдану, 13, колишня районна бібліотека). Ці роботи мають бути завершені до кінця вересня.

Також спрямовано капіталовкладення в поточні ремонти дахів, заміну вікон та дверей у будівлях на території старостинських округів. Йдеться про поточний ремонт будівлі клубу в селі Борисівка, заміну вікон та дверей у Будинку культури у Великому Молодькові, поточний ремонт даху, вікон та дверей будівлі клубу в Майстрові, поточний ремонт фасаду Будинку культури в Пилиповичах.

Соціальний захист населення


Значні капіталовкладення галузі — завершення робіт щодо введення в експлуатацію Прозорого офісу. А саме: приєднання до електромереж на постійній основі (1,359 млн грн) та благоустрій території (476 тис. грн).

Поточний ремонт Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю — 198,5 тис. грн.

Ці видатки освоєно.

Містобудування, архітектура та земельні відносини


Розроблено та затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок Звягельської міської ради (території Пилиповицького та Дідовицького старостинських округів). Очікується збільшення надходжень до бюджету громади на 15%.

Розроблено варіанти ескізу в’їзного знаку (знак встановлений), проте прилегла територія потребує благоустрою.

Розроблені схеми благоустрою територій на розі вулиць Військової доблесті та Василя Карпенка; частини території на вул. Військової доблесті; частини території на пл. Лесі Українки.

На підставі договорів міни в комунальну власність для облаштування та розширення кладовищ прийнято 1,7928 га земель. Продовжуються перемовини ще з двома власниками ділянок. Площа, яка планується до прийняття в комунальну власність, складає 5,1646 га.

Продано 4 земельні ділянки під об’єктами нерухомого майна на суму 336 тис. грн. Проведено 3 електронні земельні аукціони з продажу права оренди земельних ділянок несільськогосподарського призначення на суму 177 тис. грн.




Триває плідна співпраця громади з проєктами міжнародної технічної допомоги. Для порівняння: сума грантової підтримки у 2021 році склала 1 млн грн, у 2022 році — 108 млн грн, за 6 місяців 2023 року — 40 млн грн. Частина проєктів перебуває на стадії реалізації.

Найбільшими платниками податків до міського бюджету у сфері промислового комплексу залишаються ПрАТ «ВКФ «Леся», ТОВ фірма «Новофарм-Біосинтез», ТОВ «Нові Ласощі Житомир», ПрАТ «Звягельхліб», ТОВ «ВО «Техна».

За підсумками першого півріччя 2023 року промисловість громади збільшила виробництво на 4,7%.

У першому півріччі 2023 року в агропромисловому комплексі громади вели діяльність 16 агроформувань та 2 ФОПи. Переважно, господарства займалися вирощуванням сільськогосподарських культур. Три підприємства також здійснюють діяльність у галузі тваринництва — СТОВ «Птахівник», ПП «Галекс-Агро» та ПОСП «Світоч». Прогнозовані плани посіву збільшено на 1500 га, в порівнянні з минулим роком.

У Звягельській громаді здійснює підприємницьку діяльність понад 600 юридичних осіб та 2662 фізичних осіб-підприємців.

На 12 міських автобусних маршрутах курсує близько 16 одиниць транспорту. Протягом першого півріччя 2023 року перевезено понад 700 тисяч пасажирів, із них 189 тисяч — пасажирів пільгових категорій та 88 тисяч пасажирів, які мають 50% пільги. На відшкодування витрат на перевезення пасажирів пільгових категорій із бюджету громади виділено 2,8 млн грн.




Реверсна дотація (повернення коштів до державного бюджету) в межах підвищеного коефіцієнту для нашого міста склала в цьому році 295 млн.

Міський голова висловив сподівання, що в 2024 році буде завершено будівництво хірургічного корпусу (залишкова вартість у нинішніх цінах складає близько 200 млн грн).

Фінансування має надходити від європейського інвестиційного банку під державні гарантії.

Звягель має шанс потрапити до переліку семи міст, в яких будуть збудовані реабілітаційні центри для військових. Причому, йдеться не про відновлення будівлі шпиталю, а, в разі обрання Звягеля, про будівництво центру «з нуля».

Поки що законсервували тему провалля, що утворилося на площі Лесі Українки. Як пояснив міський голова, знехтувати потенційно привабливим туристичним об’єктом і засипати його — неправильно. Але й витрачати зараз кошти на його облаштування недоречно.

У межах підготовки до зими і ймовірних вимкнень електроенергії Микола Боровець запевнив, що кожна котельня і головні вузли водопостачання й тепломереж будуть забезпечені генераторами.

Стосовно капітального ремонту Житомирського мосту, то місто не має права витрачати на це кошти, бо міст не перебуває у Звягелі на балансі. Попри це, вдалося провести поточний ремонт.

«Намагалися збалансовувати бюджетні видатки і вирішувати гострі питання. Усі рішення погоджувалися колегіально. Маючи можливість, і не робити — це було б неправильно», — зазначив Микола Боровець.

Олег БРЮХАНОВ
Фото міської ради