Закликаємо невідкладно підписати декларацію з сімейними лікарями!

Закликаємо невідкладно підписати декларацію з сімейними лікарями!

З 1 січня розпочалася медична реформа в Україні з первинного рівня надання медичної допомоги, тобто, з сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.
\"Закликаємо

З жовтня 2018 року наше КНП «ЦПМСД міста Новограда-Волинського» на основі укладеного договору з Національною службою здоров’я України, почне отримувати кошти за новою моделлю фінансування.
Державою передбачено на обслуговування дітей:

  • віком від 0-5 років — 1480 грн.,

  • від 6-17 років — 914 грн.,


дорослих:

  • від 18-39 років — 370 грн.,

  • від 40-64 років – 444 грн.,

  • від 65 і старше 740 грн.


На не задекларованих пацієнтів передбачено державою лише 240 грн. на рік.
Ви можете звернутися до сімейного лікаря або педіатра при виникненні захворювання, як тільки відчуєте необхідність в обстеженні та лікуванні, та з метою профілактики.
Сімейний лікар, згідно з відповідним протоколом лікування, обстежить вас та призначить необхідні аналізи. На основі отриманої інформації прийме рішення про лікування. За необхідності надасть направлення до профільного спеціаліста.
Інформація про стан здоров’я, згідно з рекомендаціями МОЗ, буде міститися в електронній системі охорони здоров’я (електронній медичній картці пацієнта). Навіть, коли громадянин перейде до іншого лікаря, уся інформація буде доступною за його згодою.
В обов’язки сімейного лікаря входитиме:

  • профілактика захворювань;

  • вакцинація;

  • видача медичних довідок та лікарняних листків;

  • видача рецептів за програмою відшкодування вартості ліків «Доступні ліки», зокрема, рецептів на ліки для хронічних хворих.


Слід зауважити, що з 2020 року держава надаватиме безкоштовне обстеження у вузькопрофільного спеціаліста лише за направленням від сімейного лікаря.
Сімейний лікар не зможе виписати направлення до конкретного спеціаліста та/або конкретного закладу. Він тільки зазначить профіль лікаря, до якого направляє, а ви самостійно вирішуєте, куди вам звертатися.
Коли ваш сімейний лікар у відпустці або на лікарняному, то заклад первинної медичної допомоги забезпечує на цей час заміну.
Якщо ви знаходитеся у чужому місті та захворіли, і вам необхідна первинна медична допомога, то ви можете звернутися до найближчого закладу первинного рівня надання медичної допомоги (ФАПу чи амбулаторії).
ЯК ОБРАТИ ЛІКАРЯ
Ви можете обрати будь-якого педіатра для дитини або сімейного лікаря для всієї родини, незалежно від місця вашого проживання чи реєстрації. Декларація про вибір лікаря має бути підписана для кожного члена родини окремо.
Якщо ви вже маєте лікаря, який тривалий час лікує вас або членів вашої родини, ви до нього звикли і ви йому довіряєте, — просто підпишіть з ним декларацію. Національна служба здоров’я України заплатить вашому лікарю за вас. Якщо лікар, котрий вів вас до початку кампанії з вибору лікаря, не влаштовує, то саме час знайти того, кому ви готові довірити своє здоров’я.
ВИЗНАЧИЛИСЯ З ЛІКАРЕМ. ЩО ДАЛІ?
Мешканці міста можуть підписати декларацію у найближчій АЗПСМ.
З собою необхідно мати: паспорт, податковий номер і мобільний телефон. Якщо ви маєте намір підписати договір із педіатром для дитини, то необхідно також взяти свідоцтво про народження дитини. У Новограді-Волинському декларацію можна підписати в амбулаторіях міста.
Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки ви не вирішите змінити лікаря.
Адміністрація розглядає можливість організації підписання декларацій на великих підприємствах, за місцем роботи наших мешканців.
Шановні мешканці Новограда-Волинського, закликаємо вас обрати свого лікаря та підписати з ним декларацію. Саме від Вашої активності залежатиме розмір фінансування охорони здоров’я на первинному рівні у нашому місті.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради