Країні потрібен сильний Прем’єр та зменшення кількості нардепів удвічі

Країні потрібен сильний Прем’єр та зменшення кількості нардепів удвічі

— Ми бачимо Україну парламентською республікою з сильним Прем’єр-міністром, — зазначив голова Новоград-Волинської міської організації політичної партії «Основа» Геннадій Фрегер. — Це — ідеальна модель для України, яка усуне системні суперечності української влади.
Необхідно істотно обмежити повноваження Президента. Позбавити його функції контролю за діяльністю Кабміну, оскільки історія України доводить: єдине, на що здатний Президент із повноваженнями, — це постійна гра на полі Прем’єр-міністра.
У нас зараз не парламентсько-президентська республіка, а якась гібридна форма, де Президент «відкушує» повноваження Прем’єра.
Парламентська форма правління є домінуючою у Європі. 32 з 50 суверенних держав Європи є парламентськими республіками.
Україна де-юре є парламентсько-президентською республікою, а де-факто — президентською, що спричинює управлінську кризу влади: незрозуміло, хто і за що відповідає, а також — недовіру до влади загалом.
Змінити країну можна, повернувши довіру до влади, а це можна зробити тільки шляхом конституційної реформи.
Сергій Тарута, разом із вченими, кращими експертами у сфері конституційного права, розробили і зареєстрували у ВРУ законопроект №3781, який визначає процедуру підготовки проекту нової Конституції України. Розробляти її мають Конституційні Збори з представниками усіх територіальних громад і моральних авторитетів. Розроблений проект повинен пройти всенародне обговорення, після чого прийнятий на всеукраїнському референдумі.
Кількість депутатів скоротити з 450 до 250.
Оскільки склад ВР з кількістю 450 депутатів був актуальним для України 1990-х років. Сьогодні у такій кількості депутатів немає сенсу.
Лише у липні Управління справами Верховної Ради України виплатило народним депутатам і працівникам апарату 16,3 мільйона гривень відпускних. Ці витрати потрібно скоротити!
Міжнародний досвід це також показує: європарламент затвердив скорочення кількості євродепутатів після виходу Британії з ЄС — зі 751 до 705.
Число обраних депутатів Палати громад Великобританії відповідає кількості виборчих округів, яке може змінюватися в результаті перегляду їх меж, залежно від чисельності населення. У даний час, за підсумками останніх виборів 2017 р., депутатський корпус становить 650 членів. Після 2018 р. планується скоротити число депутатів до 600.
Вибори депутатів за відкритими списками, відмова від мажоритарної системи.
Сергій Тарута є співавтором законопроекту №7366-6, яким передбачається проводити вибори на основі пропорційної виборчої системи з голосуванням за виборчі списки партій і блоків у загальнодержавному виборчому окрузі. Мажоритарна система повинна бути скасована.
У законопроекті пропонується формувати відкриті партійні списки для виборів на пропорційній основі через механізм «праймеріз». Прихильники тієї чи іншої партії, яка бере участь у виборах, напередодні формують її список за допомогою попереднього голосування за кандидатури претендентів. І, відповідно, до моменту виборів до парламенту, партія вже представляє у ЦВК список кандидатів, схвалений прихильниками політичної сили. Це, з одного боку, робить повністю прозорим процес формування списку, а з іншого — підвищує громадянську відповідальність виборців, що делегують у велику політику представників своєї політсили.
Ще один важливий параметр, запропонований у законопроекті 7366-6, — спрощення процедури реєстрації виборців через особистий електронний кабінет. Існуюче зараз «кріпосне право», при якому виборець зобов’язаний голосувати лише за місцем реєстрації, — це анахронізм. Громадяни повинні мати можливість самостійно визначати, на якій виборчій дільниці їм зручніше проголосувати. Такий механізм дозволить взяти участь у виборах тим людям, котрі в силу різних об’єктивних причин не можуть проголосувати за місцем реєстрації. Існуючих сьогодні програмних алгоритмів досить, щоб забезпечити надійну ідентифікацію особи виборця.
Виборець повинен бути впевнений: якщо навіть він не зміг проголосувати, то його голосом ніхто не скористається. Запропоновані у законопроекті 7366-6 зміни дозволять істотно поліпшити якість виборчих кампаній і усунути основні недоліки нинішнього алгоритму виборів до Верховної Ради.
Наша політична сила вважає, що технологічно майбутнє української виборчої системи — за електронним голосуванням через смартфони або пристрої, які незабаром прийдуть їм на зміну.