У Новограді пам’ять Кузьми Скрябіна вшанували концертом

У Новограді пам’ять Кузьми Скрябіна вшанували концертом

2 лютого, у четверту річницю трагічної загибелі українського співака, письменника, телеведучого, продюсера й актора Андрія Кузьменка (більш відомого під псевдонімом Кузьма), в Новограді-Волинському відбувся концерт пам’яті.
У холі міського Палацу культури звучали найпопулярніші пісні гурту «Скрябін», лідером якого був Кузьма. Серед них — «Спи собі сама», «Старі фотографії», «Мовчати», «Сам собі країна».
П’ятеро місцевих музикантів — Сергій Орлов, Олександр Барановський, Антон Дементьєв, Юрій Пашковський і Сергій Стокозов — упродовж двох годин виконали не лише хіти Кузьми, а й «рок-хіти всіх часів» — музику, на якій виросло не одне покоління.
Учасники заходу запалили свічки пам’яті під портретом Андрія Кузьменка. Шкода лише, що глядачів цього разу зібралося не так багато, як очікувалося — лише декілька десятків. Хоча 2 лютого й припало на вихідний.
Відзначимо, що вечори вшанування Кузьми Скрябіна в Новограді, як і в багатьох містах України, вже стали традицією. Уродженець міста Самбора, що на Львівщині, Андрій Кузьменко здобув славу не лише популярного співака — в його словах, покладених на музику чи висловлених у інтерв’ю, звучало стільки правди, що не всі голови могли її з першого разу осягнути.
Саме тому в Україні багато хто з недовірою ставиться до офіційної версії причин фатальної ДТП, в якій загинув співак вранці 2 лютого 2015 року. Адже напередодні він дав скандальні інтерв’ю з критикою влади.
Живим українським словом і цікавими історіями сповнена його проза. Зокрема, книга-автобіографія «Я, «Побєда» і Берлін».
Побував Кузьма свого часу із концертом і в Новограді-Волинському. Схоже, що його вразив звягельський пам’ятник Лесі Українці.
«А Танєчка ще й до всього була до всіх живих мужчин холодна, як пам’ятник Лесі Українці в Новограді-Волинському», — написав Кузьменко в прозовому творі «Я, Паштет і армія».
…Учасники заходу висловлюють подяку заступнику міського голови Оксані Гвозденко і директору Палацу культури ім.Лесі Українки Ірині Антипчук за надану можливість виступити з концертом і сприяння в його проведенні.
Олег БРЮХАНОВ
Фото автора