В БІЙ ІДУТЬ ДЕПУТАТИ

В БІЙ ІДУТЬ ДЕПУТАТИ

Весняна толока не обмежилася загальноміським суботником, проведеним 11 квітня. По різних закутках і околицях міста навіть після суботніх робіт все ще залишилося багато сміття. Тож, на боротьбу із ним спорядилася «важка артилерія» — депутати міської ради.
Спільно із місцевим студентством, яке стало активним учасником цієї акції, одинадцять представників депутатського корпусу від фракцій БЮТ, Партії регіонів та Народної Партії взялися за очищення прибережної смуги річки Смолка.
Розпочали прибирання від пішохідного містка, що розташований близ інкубатора. Розділившись на групи та озброївшись мішками, борці за чистоту вирішили «прочесати» береги Смолки за течією річки до костелу, проти течії — до пляжу (район, так званої «провалки»).
Як розповів секретар міської ради Володимир Федорчук, який також став учасником акції з прибирання, було виконано значний обсяг робіт — сміття назбирали стільки, що довелося вивозити його ще й наступного дня. Однак і залишилося ще чимало — практично неочищеними стоять прибережні лісосмуги. Так що роботи ще вистачає.
Єдиний дієвий метод боротьби із засмічування міста — це притягнення порушників до адміністративної відповідальності, переконаний Федорчук. Для цього потрібно розробити відповідне положення й затвердити його на сесії міської ради. Якщо «бити рублем» (та ще й не символічним — а солідною сумою) за покинуте у невстановленому місці сміття, то, сплативши штраф одного разу, надалі людина добряче подумає, перш ніж залишити в зеленій зоні після себе порожні пляшки й пакети.
Власне з такою ініціативою до міської влади звертається й молодь. За словами Володимира Федорчука, студенти пропонують міському голові створити службу контролю, в обов’язки якої увійде наглядати за станом берегів річок, інших зелених зон — місць відпочинку громади.
Ініціатива, поза сумнівом, варта уваги. З огляду на те, як жваво в цьому році представники міської влади агітують до прибирання й, у свою чергу, самі не цураються роботи, можна припустити, що пропозиція студентів буде уважно розглянута.
Крім цього, нагадаємо, міський голова має намір по завершенню весняної толоки підвести публічні підсумки. Хто гарно попрацював, — тому шана й подяка, хто проігнорував заклик до прибирання… Певно, для таких не за горами якісь санкції з боку влади.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА