ЯКИМ БУТИ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЮ?

ЯКИМ БУТИ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЮ?

Наприкінці минулого року в нашій газеті було розміщено ряд тематичних матеріалів про історію найстарішої будівлі Новограда-Волинського — приміщення колишньої в’язниці. Говорилося там і про те, що добре було б розмістити там краєзнавчий музей. І ось вже прийняте остаточне рішення про те, що в цьому будинку дійсно розташуються зали краєзнавчого музею.


Яким бути цьому музею, наскільки і як потрібно змінювати будівлю, — все це має вирішуватися найближчим часом. І саме в розрізі розгляду цих питань та першим кроком до їх вирішення стала подія, яка відбулася 17 березня у великому залі Будинку рад за участю міського голови Миколи Боровці та голови РДА Миколи Іванюка.
Це була презентація передпроектних ескізних рішень студентів Київського національного університету будівництва і архітектури. З метою залучити до проектного рішення молодь, їх нестандартні погляди, креативні ідеї і було запропоновано вихованцям одного з найпрестижніших вузів України створити власні передпроектні ескізи. Всього на презентації було запропоновано 11 таких робіт, з яких на містобудівній раді обрали два ескізи для роботи над майбутнім проектом. Як зазначив головний архітектор міста Новограда-Волинського Борис Подсадний, перевагу отримали ті роботи, де найбільше була врахована містобудівна ситуація, і що були максимально наближені до реальних можливостей збереження естетики в архітектурному виразі.
Ці передпроектні рішення надалі розглядатимуться на засіданні спільної комісії міста і району, і завершити роботу над проектом майбутнього краєзнавчого музею планується до червня цього року. Розглядаються також варіанти розміщення на одному з поверхів цієї будівлі класів художньої або музичної школи.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА