Що таке мобінг у робочому колективі, та як каратимуть кривдників?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! У нашому трудовому колективі останнім часом панує нездорова атмосфера. Чи правда, що прийнято Закон, який захищає від цькування на роботі?
Андрій Х., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Останнім часом у наше життя стрімко увійшли незрозумілі багатьом слова іноземного походження — «булінг» та «мобінг». Хоча явища, які вони характеризують, знайомі кожному з дитинства.
Булінг або шкільне цькування — загальний термін, яким означають систематичні переслідування з образами, цькуванням, фізичним та моральним насильством, упередженим ставленням у навчальному закладі. Зазвичай, термін означає переслідування серед учнів, рідше зустрічається цькування учнів учителями, ще рідше — цькування вчителя учнями.
Простіше кажучи, булінг — це знущання одних учасників навчального процесу над іншими.
19.01.2019 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» та введено адміністративну відповідальність за це правопорушення, яке регламентується ст.173-4 КУпАП (булінг (цькування) учасника освітнього процесу).
Вслід за булінгом депутати хочуть вирішити іншу, не менш важливу, проблему — мобінгу.
Мобінг — систематичне цькування, психологічний терор, форми зниження авторитету, форма психологічного тиску у вигляді цькування співробітника у колективі, зазвичай, із метою його звільнення.
Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу» було зареєстровано у Верховній Раді першого березня.
Типовими ознаками мобінгу (цькування) є:

  • систематичність (повторюваність) діяння;

  • наявність сторін: кривдник, потерпілий (жертва мобінгу), спостерігачі (за наявності);

  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.


Таким чином, мобінг розглядається як одна з форм дискримінації прав людини у трудових відносинах, яка проявляється через психологічне, економічне та інше насильство з метою приниження людської гідності підлеглих та найманих працівників із боку керівництва за певними ознаками, створення стосовно них напруженої, ворожої, образливої атмосфери та примушування учасника трудових відносин до зміни місця роботи.
Тобто, явище «мобінгу» є однією з форм дискримінації прав людини і пов’язане саме з трудовими відносинами.
Оскільки в Україні поняття мобінг з’явилося порівняно недавно, то на законодавчому рівні питання протидії та заборони мобінгу залишається неврегульованим. Саме тому даний законопроект покликаний привести норми українського законодавства у відповідність до європейського законодавства та забезпечити захист від дискримінації й психологічного тиску в трудовому колективі.
Законопроектом пропонується ввести до Кодексу України про адміністративні правопорушення Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» та Закону України «Про колективні договори і угоди», визначивши поняття мобінг, передбачити адміністративну відповідальність за систематичне застосування різних форм мобінгу до працівника.
Карати за мобінг на роботі нардепи пропонують штрафами — за перший випадок агресор заплатить до 1700 грн. Крім того, йому можуть присудити 40 годин громадських робіт. Якщо ж у цькуванні брав участь колектив чи це вже не перший випадок за рік, то штраф збільшиться до 3400 грн., а тривалість робіт — до 60 годин. Таке ж покарання загрожує керівнику або власнику підприємства. При цьому, якщо начальник не повідомив у Нацполіцію про випадки мобінгу серед своїх підлеглих, то його теж покарають штрафом — до 1700 грн., виправними роботами (до місяця) і відрахуваннями в бюджет — до 20% його заробітку.
Але поки що це тільки законопроект. Чи буде він прийнятий та в якій редакції, — покаже час.