Хроніка 14/2019

Хроніка 14/2019

У ЖИТОМИРІ НЕАДЕКВАТНИЙ ЧЛЕН КОМІСІЇ НАКИНУВСЯ НА ПОЛІЦЕЙСЬКУ ЧЕРЕЗ ЗАУВАЖЕННЯ
1 квітня, уночі, на одній із дільниць обласного центру під час суперечки між членами комісії поліцейська зробила зауваження щодо дотримання порядку та правил етики. На що один із опонентів відреагував лайкою та накинувся на 24-річну лейтенанта поліції зі стусанами. Розпочато кримінальне провадження. Дебошира затримано.
Подія сталася близько 1:30. Поліцейська знаходилась у окремій кімнаті приміщення дільничної виборчої комісії, коли туди зайшли двоє її членів — чоловік та жінка та почали голосно і у грубій формі виказувати невдоволення тривалістю оформлення документів з підрахунку голосів. Лейтенант поліції зробила зауваження обом щодо етикету і дотримання порядку.
— Замість опанувати роздратування та взяти свої емоції під контроль, 55-річний чоловік накинувся на 24-річну поліцейську спочатку з нецензурною лайкою, а за мить — зі стусанами. Почав штовхати, хапати за одяг та тягати за волосся. Дебошир заспокоївся лише після попередження дівчини про застосування табельної зброї, — розповів начальник Житомирського відділу поліції Михайло Сорока.
На місце події прибула слідчо-оперативна група, яка задокументувала всі обставини події.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.
Підозрюваного у його вчиненні затримано у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Проводяться подальші слідчі дії.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦІЯ ЗАБЕЗПЕЧИЛА ПРАВОПОРЯДОК У ДЕНЬ ГОЛОСУВАННЯ
Поліцією зареєстровано 63 повідомлення про ймовірні правопорушення під час процесу волевиявлення жителів регіону. Найбільше повідомлень упродовж дня волевиявлення надійшло з дільниць у містах Житомирі (17) та Бердичеві (12).
Серед інформацій, зареєстрованих правоохоронцями, найбільша кількість повідомлень стосується:

  • відсутності прізвищ у списках — 11;

  • голосування без паспорта — 10;

  • фотографування бюлетенів — 10;

  • ведення агітації у день виборів — 5;

  • наявність у Реєстрі виборців відомостей про померлих людей — 3;

  • пошкодження бюлетенів — 2;

  • пошкодження програм кандидатів у Президенти — 1;

  • спроба винести бюлетень — 1;

  • підвезення виборців — 1;

  • підкуп виборців — 1;

  • іншого — 18 (завчасне голосування, непрозора скринька, неправильне зберігання бюлетенів, нестача скриньок і кабінок).


Усі повідомлення відповідним чином зареєстровані та за вказаними фактами поліцією здійснюються перевірки.
За результатами перевірки однієї з подій у Житомирі, поліцейські склали адміністративний протокол за ст.173 (Дрібне хуліганство) КУпАП відносно 46-річного житомирянина, який, перебуваючи на виборчій дільниці, з хуліганських причин пошкодив інформаційні плакати кандидатів у Президенти України, розміщені на стіні будівлі.
Також поліцією розпочато 2 кримінальних провадження за повідомленнями про підкуп виборців (ст.160 ККУ) і порушення таємниці голосування (ст.159 ККУ). Проводяться необхідні слідчі дії, у тому числі триває опитування як заявників, так і осіб, на яких вони посилаються.
У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ У ДТП ЗАГИНУВ ЖИТЕЛЬ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ
Фатальна дорожньо-транспортна пригода сталася 29 березня, на 226-му км автодороги «Київ — Чоп». Унаслідок наїзду позашляховиком загинув пішохід. Поліцією розпочато досудове розслідування.
Попередньо встановлено, що близько 19:30, водій автомобіля «Kia Sorento», 44-річний житель Волинської області, рухаючись у напрямку Житомира, на неосвітленому пішохідному переході здійснив наїзд на 30-річного жителя Хмельниччини, який перетинав автошлях.
У результаті ДТП пішохід отримав тілесні ушкодження. На жаль, чоловік помер у кареті «швидкої» під час надання медичної допомоги.
Нині у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, триває з’ясування всіх обставин події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЗАСУДЖЕНО ЕКС-ЧИНОВНИЦЮ, ЯКА ПІДРОБИЛА ДОКУМЕНТИ ТА «ВІДДАЛА» РОДИЧУ 2 ГА ЗЕМЛІ ВАРТІСТЮ МАЙЖЕ 80 ТИС. ГРН.
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою підтримано публічне обвинувачення у справі за фактом зловживання службовим становищем та службового підроблення документів, вчиненого колишнім головою однієї із сільських рад Ємільчинського району.
Встановлено, що у серпні 2014 року колишній сільський голова, діючи в інтересах керівника місцевого аграрного підприємства, склала завідомо неправдиве рішення сесії сільської ради про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення 2 га землі близькому родичу — брату чоловіка.
Хоча насправді таке питання на сесію не виносилося, і, відповідно, ніякого рішення щодо нього не приймалося.
Проте чиновниця, діючи протиправно, на підставі підроблених документів, посприяла своєму родичу у виготовленні проектної документації на цю ділянку землі, погодивши, як представник органу місцевого самоврядування, її межі з суміжними користувачами.
У подальшому, знову без розгляду на сесії сільської ради, склала завідомо неправдиве рішення сесії сільської ради про затвердження проекту землеустрою на земельну ділянку.
На підставі підроблених документів на чоловікового брата оформлено право власності на земельну ділянку площею 2 га ринковою вартістю 78600 грн., яку у подальшому продано керівнику аграрного підприємства.
За такі земельні оборудки вироком Ємільчинського районного суду особу визнано винною за ч.1 ст.364 та ч.1 ст.366 КК України.
Враховуючи щире каяття обвинуваченої, а також те, що одноосібно виховує неповнолітню дитину, суд призначив покарання у вигляді 1 року позбавлення волі із позбавленням права обіймати керівні посади в органах місцевого самоврядування строком на 1 рік 6 місяців із штрафом у розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, звільнивши від відбування основного покарання з іспитовим строком 1 рік.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ЗАДОКУМЕНТОВАНО ДВА ВИПАДКИ ПРОПОЗИЦІЇ ХАБАРА ПОЛІЦЕЙСЬКИМ
У Новограді-Волинському керманич намагався відкупитись від адмінвідповідальності грішми, а в Баранівському районі за допущене водієм правопорушення з поліцейськими спробував «домовитись» пасажир автівки. За обома фактами розпочаті кримінальні провадження.
\"Хроніка25 березня у Баранівському районі працівники сектору реагування патрульної поліції зупинили «Мерседес», керманич якого, 29-річний житель Хмельниччини, під час руху не був пристебнутий паском безпеки. У ході перевірки водійських документів було викрито відсутність у чоловіка посвідчення на право керування транспортним засобом. За таких обставин поліцейські попередили керманича про притягнення його до адміністративної відповідальності.
Правоохоронця, який підійшов до службової автівки за бланками, раптово випередив пасажир «Мерседеса», який, як відкупне, вкинув до салону 200-гривневу купюру й, незважаючи на роз’яснення поліцейського про наслідки подібного протиправного діяння, наполягав на своєму.
За таких обставин на місце події працівники СРПП викликали слідчо-оперативну групу місцевого відділу поліції, яка й задокументувала пропозицію неправомірної вигоди.
Декілька днів тому аналогічний факт було зафіксовано у Новограді-Волинському. Водій «ВАЗівки», зупинений поліцейськими за порушення Правил дорожнього руху, під час складання адміністративних матеріалів виклав із гаманця 200 гривень у салоні службової автівки.
Відомості за обома випадками внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.
Нагадаємо, що чинним законодавством тому, хто пропонує або дає хабара, загрожує кримінальна відповідальність і покарання у вигляді значного штрафу, обмеження або позбавлення волі строком до 4 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області