ЧАЕС: 23 РОКИ ПОТОМУ...

ЧАЕС: 23 РОКИ ПОТОМУ...

Пройшло майже чверть сторіччя, але вплив наслідків аварії на ЧАЕС на здоров’я людини залишається відчутним. Статистичні дані свідчать, що найбільшого впливу зазнала серцево-судинна система, на другому місці — хвороби органів дихання, третє посідають хвороби органів травлення.
Разом з тим, у світовому масштабі доведено, що окрім іонізуючого випромінення на розвиток хвороб серцево-судинної системи впливають інші чинники.
Відомо, що спосіб життя, зловживання алкоголем, тютюнопаління, малорухливість, харчування, в якому переважають тваринні жири, провокують виникнення гіпертонічної хвороби, стенокардії, інфаркту міокарда, інсульту та інших хвороб. Хвороби дихання в багатьох випадках мають алергічне походження, в основі якого зміни імунної системи. Неможливо заперечувати згубний вплив на слизові оболонки дихальної системи нікотину.
У багатьох країнах населення категорично відмовляється від паління цигарок, але цього неможна сказати про жителів нашого міста та району.
Особливо прикро спостерігати випадки, коли палять молоді дівчата, жінки, підлітки і навіть діти. Негативне ставлення до тютюнопаління повинне виховуватись у сім’ї, власним прикладом та переконанням. Думаю, що кожна дівчина, яка палить цигарки, вже сьогодні повинна розуміти, що в майбутньому народити здорову дитину не може.
Дуже часто люди покидають палити тільки тоді, коли прийшла біда: онкологічні захворювання, туберкульоз, бронхіальна астма, хронічний бронхіт. На третьому місці — хвороби органів травлення, які найчастіше виникають у результаті неправильного режиму харчування, бідного на вітаміни, продукти рослинного походження. Сніданок вранці — це запас енергії на весь день. Особливо це необхідно пам’ятати батькам, діти яких навчаються. Неможна йти на заняття, роботу не поснідавши, бо головний мозок та інші органи, які інтенсивно працюють, потребують поступлення поживних речовин. За їх відсутності спостерігаються головні болі, запаморочення, обмороки. Тому, шановні батьки, подбайте про своїх дітей та й самі не відправляйтесь вранці з дому не поївши.
Громадянам, які постраждали від аварії на ЧАЕС, необхідно вживати морську капусту, котра багата на йод та інші мікроелементи, що позитивно впливають на роботу щитовидної залози та інших органів. У нашій місцевості корисно їсти горіхи, які також багаті на йод.
Японці першими в світі зазнали згубного впливу іонізуючого випромінювання, але, завдяки високій громадянській свідомості, змогли досягнути середньої тривалості життя до 80 років. Жителі Японії регулярно, без нагадувань, проходять щорічний профілактичний медичний огляд, зацікавлені в позитивних показниках свого здоров’я, цікавляться змінами, що відбулись за рік. Японці вживають дуже багато морепродуктів, морської капусти, овочів, фруктів, позитивно впливають на виведення радіонуклідів з організму.
У цивілізованих державах здоровими бути престижно, це цінується понад усе!
З року в рік у міськрайТМО спостерігається протилежна картина. Медичні працівники запрошують ліквідаторів аварії на ЧАЕС, евакуйованих з 30 км зони пройти профілактичний огляд.
З 6 квітня 2009 року розпочався огляд, який триватиме до 15 травня 2009 року, щодня запрошується певна кількість осіб згідно із затвердженим графіком, але приходять для огляду та обстеження кілька ліквідаторів.
Хто повинен бути зацікавленим у власному здоров’ї, як не кожний з нас?
ЗДОРОВ’Я — це найцінніший скарб кожної окремо взятої людини, бережіть його!
Т.ГІМБУТІС, заступник головного лікаря з ЛТЕ та Чорнобильських проблем