Новоград на літо отримає пряме залізничне сполучення з приморськими містами: «плюси» і «мінуси» нововведення

Новоград на літо отримає пряме залізничне сполучення з приморськими містами: «плюси» і «мінуси» нововведення

На офіційному сайті «Укрзалізниці» розмістили оновлений розклад руху пасажирських потягів. Літні зміни цього разу вперше торкнулися станції Новоград-Волинський.
Так, із початком літа через Новоград-Волинський щоденно курсуватимуть потяги сполученням «Івано-Франківськ — Бердянськ» і «Ковель — Одеса».


№243 «Івано-Франківськ — Бердянськ» буде в ходу з 1 червня по 1 вересня. Відправлення з Новограда-Волинського — о 5:22. Прибуття до Бердянська — 00:40. Потяг прослідує через Київ, Знам’янку, Олександрію, Дніпро, Запоріжжя.
У зворотному напрямку №244 «Бердянськ — Івано-Франківськ» вирушатиме з Бердянська — о 01:45, прибуватиме до Новограда — о 22:18. Потяг курсуватиме із 3 червня по
3 вересня.
№291 «Ковель — Одеса» призначений на період із 31 травня по 16 вересня. Відправлення з Новограда — о 02:46, прибуття до Одеси — о 17:02. Потяг прослідує через Київ, Козятин, Вінницю, Жмеринку.
У зворотному напрямку №294 «Одеса — Ковель» курсуватиме із 1 червня по 17 вересня. Відправлення з Одеси — о 10:51. Прибуття до Новограда — о 00:31.
Додамо також, що на ділянках Київ-Ковель і Київ-Івано-Франківськ графік руху потягів повністю співпадає з нинішніми маршрутами №97/98 «Київ — Ковель» та №43/44 «Київ — Івано-Франківськ». Іншими словами, «Укрзалізниця» на літо просто продовжила маршрути популярних потягів до приморських українських міст.
Першим і ледве не єдиним «плюсом» такого нововведення є можливість щоденно, без пересадки в Києві (чи Житомирі, Шепетівці, Рівному), вирушити з Новограда одразу до південного курортного міста.
Втім, одразу після цього починаються «мінуси». По-перше, прибуття на кінцеві зупинки — увечері або вночі. Якщо зірвався варіант із попередньою домовленістю про поселення, то малоприємно, наприклад, у Бердянську шукати житло о першій годині ночі. Та й у Одесі — о 17:02 може бути пізнувато. Адже всі «ласі шматочки» розберуть ті курортники, які прибудуть до Пальміри ранковими потягами. А якщо ви планували зупинитися не в Одесі, а в приморських селах області, то доки туди доберетеся, то отримаєте вищеописану ситуацію із Бердянськом.
Вихід один: домовлятися про попереднє поселення «стопудово», бо інакше ризикуєте заночувати на вокзалі. Втім, так суттєво зекономите. Бо «мінус номер два» — вам доведеться заплатити за «зайву ніч», адже відомо, що житло на курортах оплачується саме за кількістю ночей.
До інших недоліків можна віднести нічну посадку в Новограді із наступним днем у дорозі під спекотним літнім сонцем. Хоча, якщо пощастить придбати квиток у вагон із кондиціонером (або ви не боїтеся кондиціонеру типу «відкрите вікно»), то впродовж дня можете милуватися мальовничими українськими пейзажами. І це можна вважати ще одним «плюсом».
Більше в цьому плані виграють ті, хто вирушить до Бердянська: побачите ще завидна річку Дніпро, а одразу за станцією «Дніпро-Головний» — пам’ятник інженерного мистецтва національного значення — двоярусний автомобільно-залізничний Амурський міст. Для прикладу, я, коли вирушаю на море і маршрут потяга проходить через Дніпро вночі, заводжу будильника, щоб хоч у темряві подивитися на це диво інженерної думки.
Нагадаємо також, що з 31 березня щоденно курсує потяг сполученням «Житомир — Одеса». Відправлення із Житомира — о 23:15, прибуття до Одеси — 9:33. У зворотному напрямку: відправлення з Одеси — о 12:35, прибуття до Житомира — о 22:07.
Варто додати, що у новому розкладі руху пасажирських поїздів по станції Новоград-Волинський відсутній потяг «Ковель — «Москва».
За додатковою інформацією звертайтеся у каси залізничного вокзалу.
Олег БРЮХАНОВ