Продукція з «сюрпризом»

Продукція з «сюрпризом»

Улітку молочні ряди особливо щедрі на молочну продукцію. Тут вам запропонують молоко і «вранішнє», і «вечірнє з холодильника», і під кефір. Є також чималий вибір сметани, сиру, масла, сироватки. І на все, звісно, є неабиякий попит, адже воно — смачне і корисне.
Нелегкий труд тих, хто тримає корівок, і допомагає сім’ям заробити таку необхідну копійку до сімейного бюджету. Гроші, які практично неможливо заробити в сільській місцевості, потрібні на все: харчування, оплату комунальних послуг, придбання всього необхідного для дітей-школяриків чи студентів… Це все зрозуміло.
Не зрозуміле інше — чому на точках продажу все частіше можна натрапити на молочко з «сюрпризом»? Після покупки з характерним огидним присмаком, як зізналась одна родичка, доводиться надовго забути про молочні ряди, аби знову не наразитися на таку «смакоту». На жаль, нерідко молоко продають у брудних, деформованих пляшках, інколи воно віддає запахом… самогону, миючих засобів. Де ж, спитаєте, охайність, чистота? Урешті, елементарна людська совість? Чи, може, горе-продавчині діють за принципом «люди — не свині, з’їдять»?..
Пригадуються дитячі роки, коли літньої пори їздили до родичів. Тітка Олександра завжди пригощала свіжим, духмяним молоком із неповторним смаком. Уже в зрілому віці спостерігав, як доїв корівку ще один родич — Дмитро Лук’янович (світла йому пам’ять). Ставши удівцем, цей літній чоловік завів собі кормилицю-корову. Треба було бачити, як старанно він вимивав теплою водою вим’я, по кілька разів проціджував щойно видоєне молоко. Та й сам завжди був охайний. Не повірите, до нього приходили купувати молоко з усієї округи — не могли нахвалитися його смаком і чистотою…
Виявляється, можна господарювати і так, і по-іншому. Варто взяти за взірецьі приклад з міста-курорту Бердянська. Там під молочну продукцію відведені великі ряди на центральному ринку «Башні». Усі продавчині одягнуті в білий одяг, як медики, а молоко реалізують переважно в скляних банках. Є, звісно, санконтроль, та й про свою репутацію, переконаний, продавці-доярочки не забувають.
Про це варто дбати і в нас, на Звягельщині, а зіпсований через неохайність молочний продукт краще використовувати на свої домашні потреби. Тоді самі собою відпадуть сумніви щодо можливості знову купити молоко з «сюрпризом» — таким небажаним!
Віктор САВИЦЬКИЙ, журналіст