Володимир Литвин видав книгу про українських президентів

Володимир Литвин видав книгу про українських президентів

«Президенти. Політичне лідерство: світові реалії, українська практика» — під такою назвою вийшла книга, яку Володимир Литвин презентував у Музеї родини Косачів 17 жовтня.
«Таке видання в новітній історії України з’явилося вперше. Це свідчить, що Україна відбулася як держава. Володимир Литвин упродовж багатьох років був в епіцентрі політичних подій країни. Тому пересічний громадянин дізнається багато чого нового», — відкрив зустріч помічник екс-депутата від нашого виборчого округу Микола Іванюк.
«Я працював з усіма п’ятьма президентами. Різного бувало… Щодо викладеного в цій книзі, то я відповідаю за кожне слово», — розпочав Володимир Литвин.
Анонсуючи видання, політик розповів коротенькі, невідомі широкому загалу історії про президентів України. У книзі кожному з них присвячені розгорнуті розділи.
«Хоча книга була готова ще до президентських виборів, я свідомо притримав її, щоб не склалося так, ніби я комусь підігрую», — зауважив Литвин.
«Чому ти пишеш роман? — запитали в одного письменника. — Бо читати нічого, — прозвучало у відповідь», — цей жарт, у якому лише дрібка жарту, Володимир Литвин привів як приклад катастрофічного браку літератури в Україні. Він відзначив, що нині в нашій країні в розрахунку на мільйон жителів за рік видається всього 500 книжок. Ці цифри Володимир Литвин порівняв із останніми роками існування СРСР, коли щорічно видавали 2,5 млрд різноманітних книг.
«Переконаний, що люди, які читають книжки, повинні керувати тими, хто дивиться телевізор», — одна з ключових фраз, вимовлених Литвином того дня.
На запитання, як ведеться політику після парламентських виборів, за підсумками яких Володимир Литвин не потрапив до нового складу Верховної Ради, він відповів: «Залишаючись головним науковим співробітником Національної академії наук України, я можу дозволити собі розкіш читати, думати, писати… Коли пишеш, важливо, щоб ніхто не відволікав. Тому я майже щотижня на два дні приїжджаю на малу батьківщину, зачиняюсь у кімнаті, зашторюю вікна, вмикаю лампу і працюю над новими творами». Також Литвин додав, що тепер у нього з’явилося більше часу на сім’ю, зустрічі з друзями та спортивні заняття.
Олег БРЮХАНОВ