Про роботу міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2019 році

Новоград-Волинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є спеціальним закладом, що забезпечує організацію та проведення в Новоград-Волинській міській об’єднаній територіальній громаді соціальної роботи із соціально незахищеними категоріями сімей, дітей та молоді. Центр надає соціальні послуги постраждалим від жорстокого поводження та насильства; постраждалим від торгівлі людьми; одиноким матерям; матерям, які мали намір відмовитися від новонародженої дитини; сім’ям, яким призначена державна допомога при народженні дитини; тим, хто має проблеми алко/наркозалежності, хто звільнений із місць позбавлення волі або засуджений до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі; дітям та особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; сім’ям опікунів/піклувальників, прийомним сім’ям, батькам-вихователям, батькам, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків; сім’ям, які вимушено переселені з АР Крим та Сходу України у зв’язку з проведенням ООС; сім’ям військових, які перебувають у зоні ООС, у тому числі — загиблих, поранених, військових-учасників бойових дій та іншим.
Спеціалізована служба соціальної підтримки сім’ї.
За 2019 рік на обліку сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, перебувало 163 сім’ї, у яких виховується 315 дітей. Спеціалісти та фахівці із соціальної роботи центру два рази на рік відвідують вищезазначені сім’ї.
Під соціальним супроводом знаходилося 62 сім’ї (у них — 122 дитини), 4 особи — з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, 1 особа з інвалідністю, яким надано 4754 соціальні послуги. Відвідано 1284 сім’ї з метою з’ясування наявності складних життєвих обставин, оцінки результатів проведеної соціальної роботи з сім’ями, перевірки факту вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення, бездоглядності дітей, з метою з’ясування стану утримання та виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у сім’ях опікунів, піклувальників, контролю за цільовим використанням коштів державної допомоги при народженні дитини, державної грошової допомоги одиноким матерям та інше.
Взяли участь у 20 засіданнях комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Новоград-Волинської міської ради.
У рамках служби соціальної підтримки сім’ї здійснювалася робота з особами, які перебувають у конфлікті з Законом.
Протягом 2019 року отримано 36 повідомлень від Новоград-Волинського МРВ філії ДУ «Центр пробації» у Житомирській області про постановку дітей чи осіб молодіжного віку на облік. Здійснено 36 оцінок потреб сімей чи осіб. 15 сімей, члени яких вчинили правопорушення, поставлено на облік сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах.
Під соціальним супроводом перебувало 6 сімей, члени яких перебувають у конфлікті із законом, із них — 4 сім’ї, де правопорушення вчинили неповнолітні. Для цієї категорії осіб проведено 10 зустрічей за участю юристів, лікарів, соціальних працівників, представників благодійних і громадських організацій. Проведено на базі центру два заходи для неповнолітніх, які перебувають на обліку відділу поліції та Центру пробації.
Взято участь у 9 засіданнях спостережної комісії Новоград-Волинської міської ради.
Із метою підтримки та розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Центр проводив інформаційну кампанію «Візьми дитину в родину» щодо пропагування таких сімейних форм виховання. Упродовж 2019 року під соціальним супроводженням перебувало 5 прийомних сімей та дитячий будинок сімейного типу, у яких виховується 13 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Із нагоди Дня усиновлення організовано святковий захід у Музеї родини Косачів та вручено подарунки від МЦСССДМ та «Новоград-Волинського хлібозаводу».
Для прийомних батьків, батьків-вихователів проведено 4 засідання клубу для прийомних сімей «Родоцвіт».
Із нагоди Міжнародного дня захисту дітей для дітей із прийомних сімей, ДБСТ, а також для дітей загиблих учасників АТО організовано «День розваг». До Дня Миколая Чудотворця — майстер-клас із розпису медово-імбирних пряників.
Відвідано 106 сімей учасників АТО. Загалом надано 257 соціальних послуг. У міській спеціалізованій службі психологічної підтримки «Телефон довіри» проведено 2 «гарячі лінії» — «Соціальні гарантії учасників АТО» — за участю Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Щоденно працює міська спеціалізована служба психологічної підтримки «Телефон довіри», куди можуть телефонувати демобілізовані учасники АТО, сім’ї загиблих та зниклих безвісти учасників АТО для психологічної та інформаційної підтримки.
У березні в Новоград-Волинському МЦСССДМ відбулася зустріч із мамами загиблих учасників АТО.
У травні, з нагоди Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, для сімей загиблих учасників АТО відбулася екскурсія до Житомира (Музей космонавтики ім. С.П. Корольова та Свято-Анастасіївський жіночий монастир).
У червні провели свято для діток із сімей загиблих учасників АТО.
У липні, до Дня родини, були запрошені сім’ї демобілізованих учасників АТО. Кожна сім’я представляла свій родинний герб та розповіла історію створення власних сімей, родинні гасла та ін. Відбулася лотерея з розіграшу подарунків.
У серпні та вересні на базі МЦСССДМ відбулися «гарячі лінії» — «Соціальний та правовий захист учасників АТО» — за участі представника Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
У вересні відбулася зустріч батьків загиблих учасників АТО з метою інформаційної, психологічної та взаємопідтримки.
У грудні в рамках Всеукраїнського тижня права пройшов правопросвітницький захід для військовослужбовців В/Ч А3814. Їм надали інформацію про права захисників України: право на безоплатну правову допомогу, пільги на оплату послуг ЖКГ, безкоштовний проїзд, щорічну разову грошову допомогу та безоплатне медичне лікування. Учасники заходу переглянули відеоролики «Що таке права людини?» та «Конвенція з прав людини».
Напередодні Дня Миколая Чудотворця відбувся благодійний майстер-клас із розпису імбирно-медових пряників для дітей загиблих учасників АТО і для дітей із прийомних сімей та дитячого будинку сімейного типу, організований ФОП Валентина Загурська «ДИТЯЧЕ ДОЗВІЛЛЯ».
Діти загиблих учасників АТО взяли участь у новорічній виставі «Королівство кривих дзеркал» під патронатом міського голови, де отримали солодкі подарунки.
Новоград-Волинським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді соціальними послугами охоплено 17 внутрішньо переміщених сімей, у яких виховується 29 дітей. Проведено 11 початкових оцінок потреб внутрішньо переміщених дітей з метою виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та/або мають право на отримання статусу дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройного конфлікту. Сім’ям надано психологічну та інформаційну підтримку. У лютому організовано зустріч із внутрішньо переміщеними особами на тему «Соціальний та правовий захист ВПО» за участі інтегратора Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги та представників Новоград-Волинського міського центру зайнятості.
Спеціалізована служба психологічної допомоги «Телефон довіри». Проведено 52 «гарячі лінії» за участю представників відділу правопросвітництва та взаємодії із суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об’єднання, інспекторів ювенальної превенції Новоград-Волинського відділу поліції ГУНП у Житомирській області, служби у справах дітей міської ради, відділу у справах сім’ї та молоді міської ради.
Консультативний пункт при пологовому відділенні жіночої консультації Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об’єднання. Щоп’ятниці соціальний працівник надає соціальні послуги породіллям та вагітним. Зокрема, охоплено 281 жінку, надано 562 послуги.
Соціальна робота з особами, які перебувають на обліку Новоград-Волинського міського центру зайнятості. Взято участь у 16 семінарах, до яких залучено 112 чоловік, на теми: «Легальна зайнятість», «Протидія торгівлі людьми», «Попередження насильства в сім’ї», «Патронат над дитиною».
Антоніна ЛАПИНСЬКА, директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді