Вшанували геніальну землячку — всесвітньо відому поетесу Лесю Українку

Вшанували геніальну землячку — всесвітньо відому поетесу Лесю Українку

25 лютого 2020 року українська та світова громадськість відзначала 149-річчя з дня народження видатної української письменниці, перекладача та культурного діяча Лариси Петрівни Косач, відомої як Леся Українка.
Цього дня представники міської влади, творчої інтелігенції та молоді, поціновувачі таланту культової української письменниці, зібралися на площі Лесі Українки, аби покладанням квітів вшанувати геніальну доньку українського народу. Затим у Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулося літературно-музичне засідання «Плеяда паростків Лесиного краю». У Лесину оселю — будиночок над Случчю, завітали в.о. міського голови Оксана Гвозденко, начальник відділу культури і туризму міської ради Лариса Заєць, голова спілки письменників Житомирщини, член спілки письменників України Світлана Гресь, директор Житомирського краєзнавчого музею Роман Насонов, шанувальники Лесиного слова, письменники, діячі культури.
Для почесних гостей було представлено театральне дійство в залах музею, які розповідають про життя і творчість письменниці. Традиційно в цей день у стінах музею лунали поезія та пісні на слова Лесі Українки, власні творчі роботи письменників, лауреатів премії імені Лесі Українки.
У вітальному слові в.о. міського голови Оксана Гвозденко, зокрема, підкреслила: «Леся Українка дійсно творила й ідентифікувала українську націю. Я щиро дякую кожному з присутніх на цьому заході за те, що саме ви несете Лесине слово до нашої молоді, до наших дітей. Це — наше головне завдання». Також Оксана Василівна подарувала керівникам Житомирського обласного краєзнавчого музею Роману Насонову та Новоград-Волинського Літературно-меморіального музею Лесі Українки Вірі Римській по екземпляру книги «Дві долі — одна філософія життя» письменниці, скульпторки та винахідниці із м.Нетішина Хмельницької області Світлани Лелях-Бегутової.
Нагадаємо, що в лютому 2018 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про відзначення на державному рівні 150-річчя від дня народження видатної письменниці та громадського діяча Лесі Українки 25 лютого 2021 року.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради