Хроніка 15/2020

Хроніка 15/2020

ПОЛІЦІЯ В МЕЖАХ КОМПЕТЕНЦІЇ РЕАГУВАТИМЕ НА ПОРУШЕННЯ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ
На цьому голова Національної поліції України Ігор Клименко наголосив під час відеоселекторної наради за участю заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка із керівництвом регіональних підрозділів поліції.
Насамперед присутні обговорили основні положення постанови Кабінету Міністрів України щодо посилення карантинних заходів. Зокрема заборонено: пересуватися вулицями групами більше двох осіб, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей; знаходитися на вулиці без масок, респіраторів та документів, що посвідчують особу; перебувати в громадських місцях особам, які не досягли 14 років, без супроводу повнолітніх; відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, спортивні та дитячі майданчики, лісопаркові та прибережні зони, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності; регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, крім перевезення легковими автомобілями, а також окремих категорій осіб; самовільне залишення місць обсервації.
«При цьому встановлено перелік осіб, які потребують самоізоляції. Це — особи, які мали контакт із хворим на COVID-19, хворі особи або з підозрою на інфікування, які не потребують госпіталізації, люди, які досягли 60-річного віку. Самоізольованим особам (крім хворих на коронавірус), у разі відсутності піклувальника, дозволяється відвідування найближчих місць торгівлі та вигул домашніх тварин. Варто відзначити, що строк самоізоляції визначає лікар, а контроль за виконанням умов самоізоляції забезпечують працівники Національної поліції, військовослужбовці Нацгвардії та представники інших уповноважених органів», — зауважив голова Національної поліції України Ігор Клименко.
Також Нацполіція здійснюватиме супровід транспортних засобів під час транспортування організованих груп людей до обсерваторів. У разі призначення відповідного зобов’язання, до мобільного додатку Єдиного державного веб-порталу електронних послуг вносяться дані про особу, місце її самоізоляції та контакт.
«На будь-які порушення законодавства ми будемо реагувати в межах компетенції. Я наголошую на необхідності повного контролю за дотриманням вимог цієї постанови. Це — дуже важливе питання! Якщо роз’яснювальна робота, яку ми протягом тривалого часу проводимо, не приносить результатів, складайте на правопорушників адмінматеріали та направляйте до суду», — наголосив Голова Нацполіції.
При цьому Ігор Клименко підкреслив, що складати адміністративні матеріали за порушення правил щодо карантину людей, окрім поліцейських, мають право ще уповноважені на це особи органів охорони здоров’я, санітарно-епідеміологічних станцій, виконкомів рад усіх рівнів.
Зважаючи на посилені карантинні заходи, поліцейські разом із військовослужбовцями Нацгвардії відпрацьовуватимуть паркові та рекреаційні зони. Окрім того, разом із місцевою владою забезпечуватимуть контроль за дотриманням вимог, прописаних у Постанові головного державного санітарного лікаря, у випадку прийняття органами місцевого самоврядування рішення щодо відновлення роботи ринків.
Управління комунікації Національної поліції України

У НОВОГРАДІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ АВТОМОБІЛЬ ІЗ НАРКОТИКАМИ
3 квітня поліцейські групи реагування Новоград-Волинського відділу поліції за порушення Правил дорожнього руху зупинили автомобіль ВАЗ. Під час подальшої перевірки з’ясувалося, що в транспортному засобі перевозились наркотичні засоби. Триває документування всіх обставин події.
Водій автомобіля ВАЗ-2105 на перехресті вулиць проігнорував вимогу дорожнього знака, а відтак поліцейські групи реагування подали сигнал про зупинку транспортного засобу.
Під час перевірки з’ясувалося, що в салоні перебувало 5 чоловіків, віком від 18 до 30 років, місцеві жителі. Під час поверхневого огляду в одного з них було виявлено пакунок із рослинною масою, а коли поліцейські оглянули салон, — виявили коробку з-під мобільного телефону, всередині якої знаходились 12 газетних пакунків із подрібненою рослинною масою. Ще один згорток із таким же вмістом правоохоронці виявили в автомобільній попільничці.
На місці події працювала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції, працівники якої задокументували всі обставини. Виявлене поліцейські вилучили. Слідчі підготували відповідне клопотання до суду щодо направлення подрібненої маси на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
Попередня правова кваліфікація події — ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України.
ВИКРИЛИ СІЛЬСЬКОГО ЗЛОДІЯ
Із закладу харчування, розташованого в с.Орепах, було викрадено напої та продукти. А в місцевого жителя з подвір’я зник велосипед. Поліцейські встановили причетного до правопорушення. Розпочато досудове розслідування.
31 березня до Новоград-Волинського відділу поліції звернулася власниця сільського кафе із повідомленням про крадіжку. На місці події працівники слідчо-оперативної групи поліції з’ясували, що правопорушення було вчинено вночі 28 березня, а злодій потрапив усередину, пошкодивши вікно. За словами заявниці, із закладу було викрадено спиртні напої та продукти харчування на загальну суму близько 1,5 тисячі гривень.
Поліцейські встановили, що до вчинення крадіжки може бути причетний 30-річний місцевий житель. Його розшукали, чоловік визнав свою провину.
До того ж, правоохоронці з’ясували, що цей же підозрюваний причетний до крадіжки велосипеда в односельця, учиненої напередодні. Власник в обідню пору лишив двоколісник на подвір’ї будинку, чим і скористався правопорушник. Чужий велосипед поліцейські також вилучили.
Розпочато досудове розслідування за ч.3 ст.185 (Крадіжка) КК України.
ЗАТРИМАЛИ ПАРУБКА ЗА ПІДОЗРОЮ В ТЯЖКОМУ ТРАВМУВАННІ БАТЬКІВ
5 квітня до поліції надійшло повідомлення про госпіталізацію двох жителів с.Таборів із травмами різного ступеня тяжкості. За підозрою в їх нанесенні працівники Баранівського відділення затримали 20-річного сина потерпілих. Триває встановлення всіх обставин.
Безпосередньо в селі поліцейські слідчо-оперативної групи з’ясували, що в будинку, де розгортались події, проживає подружжя та двоє синів. Тієї ночі вдома був старший із них. Близько півночі 5 квітня він викликав екстрену медичну допомогу для травмованих батьків.
Під час перевірки обставин події, поліцейські попередньо встановили, що між рідними виник конфлікт на побутовому грунті. У розпалі емоцій від звинувачень, що лунали на його адресу, син схопився за сокиру.
У результаті в батька діагностовано відкриту черепно-мозкову травму, а в матері — травму ока. Обох госпіталізовано до реанімаційного відділення місцевої лікарні. 6 квітня 41-річний чоловік від отриманих ушкоджень помер.
— Усі обставини події, зафіксовані на місці, вказують на причетність хлопця, хоча спочатку він стверджував протилежне. Мовляв, коли повернувся додому, то застав батьків у такому стані. Однак під впливом зібраних доказів та, заплутавшись у власних словах, парубок таки розповів, що відбулося, — прокоментував начальник Баранівського відділення поліції Анатолій Корнієць.
Поліцейські перевіряють отриману інформацію в рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Підозрюваний затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Відповідно до законодавства, за подібні дії визначено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 10 років.
В ОЛЕВСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ТРАКТОР ІЗ ДЕРЕВИНОЮ БЕЗ ДОКУМЕНТІВ
3 квітня під час профілактичних заходів поліцейські групи реагування Олевського відділення затримали трактор «Chery» з напівпричепом, завантаженим колодами сосни. Триває з’ясування обставин у рамках відкритого кримінального провадження.
Близько 18:20 у лісовому масиві неподалік с.Кам’янки поліцейські групи реагування зупинили трактор, водій якого перевозив лісопродукцію, близько 5,5 куб. метрів, без документів. 33-річний житель району пояснив, що виявив зрізані колоди неподалік та вирішив скористатися ситуацією й забрати їх для власних потреб.
Трактор із напівпричепом було затримано та доставлено до Олевського відділення поліції для встановлення всіх обставин. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ ДТП, У ЯКУ ПОТРАПИВ АВТОМОБІЛЬ ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 3 квітня, близько 21:50, у м. Коростені. У результаті ДТП загинув один чоловік, ще трьох — травмовано. Поліцейські розпочали кримінальне провадження.
На місці події працювали слідчо-оперативна група Коростенського відділу поліції та слідчий відділу розслідування ДТП ГУНП, рятувальники та медики.
Встановлено, що в м.Коростені, на перехресті автодороги «Київ — Ковель» та вул.Сергія Кемського, сталося зіткнення автомобіля екстреної медичної допомоги «Tayota Land Cruiser Prado 150», що рухався з проблисковими маячками синього кольору з с.Бехів Коростенського району (з виклику), та ВАЗ-21104, у якому знаходився водій та три пасажири.
Попередньо, керманич останнього, 31-річний житель с.Калинівки Олевського району, проїхав на червоний сигнал світлофора, унаслідок чого і сталося зіткнення. У цей момент в автомобілі «швидкої» перебували водій, медпрацівник та неповнолітня пацієнтка з мамою.
У результаті ДТП травми отримали фельдшер, 1976 р.н., житель райцентру, та троє чоловіків, пасажирів ВАЗівки, 1994, 1969 та 1976 р.н. Останній від отриманих ушкоджень помер у реанімаційному відділенні місцевої лікарні.
Триває встановлення всіх причин та обставин події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

УНАСЛІДОК СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ ЗГОРІЛО ЧОТИРИ БУДІВЛІ-ПУСТКИ, ЖИТЛОВІ — ВДАЛОСЯ ВРЯТУВАТИ
4 квітня, о 14:02, на пункт зв’язку 22-ї Державної пожежно-рятувальної частини надійшло повідомлення про те, що в с.Закомірні Хорошівського району горіла суха трава і вогонь вже впритул підійшов до будинків.
До прибуття рятувальників місцеві мешканці почали гасити пожежу підручними засобами, та їх виявилося недостатньо. Через сильний вітер полум’я від трави вмить перекинулося на
3 дерев’яні хати-пустки та господарчу будівлю. Також існувала загроза житловим оселям.
Першочергові дії фахівців ДСНС були зосереджені на відбиття вогню від будинків громадян. Далі вони приступили до гасіння сухотрав’я.
Спільними зусиллями вогнеборців та селян о 15:25 пожежу локалізовано, а о 19:30 — ліквідовано. Їм вдалося запобігти поширенню горіння на житлові обійстя. Вогнем знищено
3 хати-пустки та господарчу будівлю, а також 4 га сухої рослинності.
Загалом за вказану добу рятувальники 33 рази виїжджали на гасіння сухої трави, комишу та самосівів на відкритих територіях загальною площею 71 га.
УДСНС України в Житомирській області