Обласний центр три дні не приймає нові біоматеріали на COVID-19. Обіцяні доплати медикам затримуються

Дослідження біоматеріалів на коронавірус йде повільно, бо обласний центр не справляється із напливом зразків. Ще на сесії міської ради 23 квітня на це поскаржився головний лікар міськрайТМО Василь Борис. Він підкреслив, що затримки результатів з обласного центру дезорієнтують медиків. Тоді Василь Миколайович казав, що в обласному центрі над дослідженням біоматеріалів на COVID-19 працюють лише два вірусологи. Вони не встигають вчасно дослідити всі надходження.
І ось 6 травня ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» направив лист директорам, головним лікарям центральних, районних, міських лікарень, центрів ПМСД, яким повідомляє, що 7, 8 і 9 травня центр не прийматиме матеріали на тестування методом ПЛР, окрім матеріалу від важких хворих та малолітних дітей.
«Лабораторія завантажена на 7-8 днів наперед і відсутні можливості зберігання такої кількості біоматеріалу. Надалі просимо обгрунтовано підходити до забору та направлення матеріалу на ПЛР-тестування, як це передбачено стандартами медичної допомоги, затвердженими наказом МОЗ України від 28.03.20 р.», — йдеться в листі, копія якого з’явилася у Фейсбуці.
Не виконуються й інші гарантії та обіцянки, задекларовані на державному рівні. Зокрема, щодо належної оплати праці медиків, які працюють із хворими на коронавірус.
«Т.в.о. міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко звернулася з офіційними листами щодо забезпечення додаткових до 300% виплат медичним працівникам, які працювали та працюють із пацієнтами, хворими на COVID-19», — повідомляє відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.
«Відповідно до Постанови КМУ від 24.04.2020 р. №331 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення державних фінансових гарантій медичного обслуговування па-цієнтів із гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та належної оплати праці медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу таким пацієнтам», медичним працівникам, які працюють із пацієнтами, хворими на гостру респіраторну хворобу COVID-19, предбачено доплату до 300%.
На брифінгу 29.04.2020 р. заступник міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова заявила, що кошти вже пішли в регіони. Однак, станом на 6 травня, заклади охорони здоров’я Новоград-Волинської міської ОТГ їх не отримали. Серед медичних працівників назріває соціальна напруга. Адже оплата праці медичних працівників украй низька.
Т.в.о. міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко звернулася з офіційними листами до міністра охорони здоров’я України Степанова М.В. та начальника управління охорони здоров’я Житомирської обласної державної адміністрації Суслика М.П. з проханням направити кошти для забезпечення додаткових виплат медичним працівникам, які працювали та працюють із пацієнтами, хворими на гостру респіраторну хворобу COVID-19», — повідомляє Новоград-Волинська міська рада.
Тим часом в інфекційне відділення КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» поступили два пацієнти з Новоград-Волинського району з підозрою на коронавірусну інфекцію. У них відібрано біоматеріали для проведення ПЛР-дослідження в ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», — інформує за підсумками 6 травня Любомир Дутчак, начальник відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради. (Цікаво, хто і коли ці біоматеріали дослідить, якщо в лабораторному центрі чітко заявили, що завантажені? — прим. ред.).
«Станом на 16:00, 6 травня, ситуація щодо захворюваності на коронавірус не змінилася. На Новоград-Волинщині офіційно зафіксовано COVID-19 у 6 жителів міста та 2 жителів району, троє із яких одужали від коронавірусної інфекції (жительки міста 32-х та 72-х років, а також 17-річний хлопець із с.Чижівки).
Станом на 5 травня в медичних закладах Новоград-Волинської міської ОТГ відібрано біоматеріали для проведення ПЛР-дослідження в ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» у трьох осіб із підозрою на коронавірус. Також взято біопроби у 21 медичного працівника, які контактували з хворими на COVID-19», — повідомляє Любомир Дутчак.
Утім, зрозуміло, що справді об’єктивної картини дуже мало в таких повідомленнях. Попередні біоматеріали — у тижневій черзі на тестування, нові матеріали — три дні не прийматимуть, а формулювання «обгрунтовано підходити до забору та направлення матеріалу на ПЛР-тестування», вочевидь, означає, що лікарі двічі подумають, чи брати аналізи на коронавірус — раптом це підпаде під «необгрунтований підхід»…
Олег БРЮХАНОВ