МОБІЛЬНИЙ АПОКАЛІПСИС: КОМУ ЦЕ ВИГІДНО...

В Україні близько 80% населення, якщо не більше, є користувачами стільникового зв’язку… І нововведення Українського державного центру радіочастот (УДЦР) стосується практично всіх громадян країни.
Щоб знизити відсоток крадіжок мобільних та їх нелегального ввезення в Україну, було «вигадано» цілу систему. Тепер послуги стільникового зв’язку надаватимуться лише тим телефонам, IMEI код яких знаходиться в базі даних УДЦР.
Довідка: IMEI (з англ. International Mobile Equipment Identity) — число, унікальне для кожного GSM та UMTS мобільного телефону, становить 15 цифр — перші 8 означають модель і походження телефону, інші — серійний номер з контрольним числом у кінці. Кожен апарат має свій єдиний, унікальний код. Його можна знайти на упаковці, під акумуляторною батареєю та набравши комбінацію *#06#.
У відповіді на мій лист до УДЦР, мені повідомили, що «на сьогодні, згідно із законодавством, база даних кодів ІМЕІ мобільних телефонів наповнюється кодами лише тих телефонів, що ввезені та ввозяться з-за кордону імпортерами після 30 березня 2009 року, та такими, що залишилися в реалізації після 28 березня ц.р. Тому перевіряти наявність кодів ІМЕІ власного мобільного терміналу, яким ви вже користуєтеся, в базі даних немає ніякого сенсу. Вони поки що не внесені. Перевірку кодів ІМЕІ такого терміналу можна буде здійснювати тільки після 30 вересня ц.р. Ці коди будуть внесені до узагальненої бази даних за поданням операторів до 30 серпня 2009 року без вашої участі. Всі мобільні телефони, які підключені до мережі мобільних операторів і діють в їх мережах на цей час і до 1 вересня 2009 року включно, незалежно від терміну підключення, автоматично вважаються законними. Коди ІМЕІ цих телефонів автоматично вносяться самим оператором до бази даних, яка ведеться Українським державним центром радіочастот. Власникам цих мобільних телефонів не потрібно вчиняти ніяких дій щодо реєстрації придбаних раніше телефонів та перевіряти їх легальність. Ці телефони без будь-яких обмежень будуть обслуговуватися мобільними операторами і в подальшому».
Тож, якщо ваш телефон працює в системі одного з операторів нашої країни, то ІМЕІ код буде занесений автоматично, чого не скажеш про ті мобільні, яким ви не користуєтесь. Тобто, якщо хтось має кілька телефонів, то легальними будуть лише ті, які обслуговуються у мережі.
Після 30 липня оператори мобільного зв’язку мають право проводити підключення телефонів абонентів тільки за наявності реєстрації коду IMEI. Разом з тим, до 30 вересня вони повинні надати УДЦР перелік кодів мобільних телефонів, що знаходяться у них на обслуговуванні і не внесених до реєстру. Потім обслуговування мобільних телефонів операторами може здійснюватися за умови наявності коду в базі даних УДЦР.
Створена база складатиметься з телефонів «білого» та «чорного» списків. До «чорного» занесуть усі нелегальні та викрадені телефони, які усі існуючі оператори стільникового зв’язку на теренах України заблокують. Доступ до цих списків також матиме і МВС, які при подачі заяв від громадян перевірятимуться наявність у базі даних. А далі той чи інший апарат буде відключений назавжди. Тож, якщо ваш телефон зареєстрований, то при його пропажі ним не зможуть ні користуватися, ні перепродати. Яка ж доля незареєстрованих — невідомо…
Система реєстру не лише заплутана, а й має величезну кількість прогалин.
Так, в принципі, усім тим, хто зараз користується своїми мобільними, переживати немає чого. Але це лише одна сторона монети — адже чи впевнені ви в унікальності свого стільникового??? Один із спеціалістів, який побажав себе не називати, розповів мені про «перепрошиті» телефони. Ця послуга доступна майже в усіх мобільних салонах та сервісах. Завдяки їй ви можете повністю змінити меню, але, крім того, і IMEI код, звичайно, за бажанням. Тому під один і той же код можна «прошити» безкінечну кількість мобільних. Уявіть собі, що одного дня, «близнюка» вашого телефону заносять до «чорного» списку — і тоді блокують не лише «нелегальний» чи викрадений телефон, а й ваш. Тож, якщо під ваш IMEI розумні програмісти «наштампували», наприклад, 20 телефонів, то при занесенні одного з них до «чорного» списку, відключать усі 20, і ваш разом з ними.
Також ця система викликає багато труднощів тим, хто приїжджає з-за кордону, котрі не зможуть користуватися своїми мобільними в Україні. Навряд чи хтось має бажання під час візиту до чужої держави йти до УДЦР і писати заяву про реєстрацію їх IMEI коду. Особливо, як мені здається, це не актуально напередодні Євро-2012.
Ще більш незахищеним є усі ті, хто купуватимуть телефони. Адже у них найбільше шансів придбати апарат, що працюватиме не так довго, як планувалося б. А ще не факт, що придбаний мобільний, занесений до реєстру його реалізатором.
«При купівлі мобільних телефонів, після 1 липня 2009 р., рекомендуємо здійснювати перевірку коду ІМЕІ, яку можна виконати наступним чином:

  1. Звірити код ІМЕІ, що зазначений на упаковці, з нанесеним на корпус телефона (під акумуляторною батареєю).

  2. Ввімкнути мобільний телефон, набрати комбінацію: *#06#. На екрані мобільного телефону повинні з’явитися п’ятнадцять цифр. Якщо після проведених операцій код ІМЕІ не співпавдає, або на екрані телефону з’явилися незрозумілі знаки чи п’ятнадцять однакових цифр, то такий мобільний телефон не варто купувати.

  3. Перевірити, чи внесений код ІМЕІ телефону до узагальненої бази даних кодів ІМЕІ терміналів можна на веб-сайті УДЦР (www.ucrf.gov.ua): в результаті з’явиться інформація в якому списку знаходиться даний термінал. Якщо даний термінал занесено до «білого списку», — його можна купувати.» — прес-центр Українського державного центру радіочастот.


Отже, слідуючи усім рекомендаціям Центру, будьте надзвичайно пильними, а з усіма питаннями звертайтеся до регіональної філії: 10003, м.Житомир, вул.Котовського, 6, кв.1, тел.: (0412) 41-81-20, факс: (0412) 41-85-50, адреса сайту: http://zhitomir.ucrf.gov.ua/ e-mail:zhitomir@ucrf.gov.ua
Людмила САВОНЬКІНА