МАЄШ МАШИНУ — СВЯТКУЙ ДЕНЬ АВТОМОБІЛІСТА!

МАЄШ МАШИНУ — СВЯТКУЙ ДЕНЬ АВТОМОБІЛІСТА!

У 1993 році Указом Президента України було затверджено професійне свято працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України, яке відзначається в останню неділю жовтня. Традиційно воно святкується не тільки професійними водіями, а й автолюбителями, адже тільки на початок 2009 року в Україні за даними РЕП ДАІ було зареєстровано 8 млн. легкових автомобілів.
З цієї нагоди ми взяли інтерв'ю в Олександра ОСТАПЕНКА, голови Новоград-Волинської організації Всеукраїнської спілки автомобілістів, директора автомобільної школи ВСА:

— Як було створено вашу організацію?
— Якщо перегорнути сторінки історії, ми побачимо, що рух об'єднання автомобілістів в нашій країні почав набирати оберти у 70-тих роках XX століття. Ці роки в тодішньому Союзі РСР позначилися бурхливою автомобілізацією, що насамперед було пов'язано з масовим випуском автомобілів «Жигулі». У ті ж роки забили тривогу з приводу різкого зростання аварійності на автотранспорті, зокрема, індивідуальних власників.
Зарубіжний досвід свідчив, що автолюбителів слід об'єднувати у певні громадські організації. 1970 року в Державному Комітеті з науки і техніки Ради міністрів СРСР було створену спеціальну науково-технічну комісію у складі 55 докторів і кандидатів технічних наук — фахівців у сфері організації дорожнього руху. Вивчивши стан справ, комісія у ґрунтовній доповіді внесла цілу низку конкретних пропозицій, зокрема, й про доцільність створення добровільних товариств автомотолюбителів.
У 1974 році за ініціативою Міністерства транспорту та Міністерства внутрішніх справ було створено Добровільне товариство автомотолюбителів, яке в процесі історичної перебудови нашої держави з 1995 року було перейменовано у Всеукраїнську спілку автомобілістів.
— Олександре Миколайовичу, які завдання стоять перед ВСА безпосередньо в нашому місті та районі?
— У нашому місті та районі основними завданнями Всеукраїнської спілки автомобілістів є проведення робіт з профілактики аварійності, сприяння в задоволенні спільних інтересів у питаннях підготовки водіїв, діагностика автомототранспорту для проходження технічного огляду та надання послуг з оцінювання транспортних засобів.
Так, з червня 2009 року в Новограді-Волинському відкрита та успішно працює автомобільна школа з підготовки водіїв легкових автомобілів та мотоциклів, автокласи якої розміщені в ЗОШ №3. Автомобільна школа ВСА має достатню базу для якісного навчання Правил дорожнього руху, три нових автомобілі для навчання практичному водінню, які оснащені електропідсилювачем керма, що набагато полегшує процес навчання.
— Нині майже всі водії без винятку нарікають на так званих «скутеристів», які буквально заполонили вулиці...
— Дійсно... Така проблема існує. З наступного місяця, згідно з Постановою Уряду №511 від 20 травня 2009 року (Про внесення змін до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами), автомобільною школою проводитимуться курси з підготовки водіїв механічних транспортних засобів з об'ємом двигуна до 50 см3 (мопедів та скутерів).
— Щоб пройти обстеження авто, дехто з новоград-волинців їде в інші населені пункти...
— І даремно, адже з кінця липня цього ж року на території міськШЕД по вул. Герцена, 26, почала свою роботу діагностична лабораторія, яка виконує перевірку на відповідність експлуатаційним вимогам безпеки технічного стану та видає Протокол контролю для проходження технічного огляду в Державтоінспекції. Обладнання діагностичної лабораторії дозволяє проводити технічний огляд автотранспорту повною масою до 12 т.
З 27 липня діагностичною лабораторією проведено обстеження 1340 автомотранспортних засобів, з них — 450 вантажних, 560 легкових та 330 одиниць автопричепів та мототехніки. Також спеціалістом-експертом Всеукраїнської спілки автомобілістів проводиться оцінка автомототранспорту безпосередньо в Новоград-Волинському МРЕВ, ДАІ, яка обов'язково потрібна при постановці та знятті з обліку транспортних засобів для визначення суми податкових зборів.
— Що ви хотіли б побажати всім автомобілістам міста та району?
— Напередодні свята хочу поздоровити всіх працівників автотранспорту, шляховиків та приватних автомобілістів з Днем автомобіліста та побажати успіхів в роботі, і щоб керування автомобілем завжди приносило всім тільки радість та задоволення!
Розмовляв
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА