РУСЛАН КИРИЛЮК: «ЦЬОГО РОКУ МАЄМО ЩЕДРИЙ ВРОЖАЙ ЗЕРНОВИХ»

РУСЛАН КИРИЛЮК: «ЦЬОГО РОКУ МАЄМО ЩЕДРИЙ ВРОЖАЙ ЗЕРНОВИХ»

Поступово наближаються до свого завершення жнива-2009. І наша наступна розмова з начальником управління агропромислового розвитку і сільського господарства РДА, кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, якщо порівнювати рік минулий і нинішній, то всі ми пам’ятаємо, як торік говорилося про те, що зібрано нечуваний, рекордний урожай зернових. Цього року результат гірший?
— Ні, маємо на даний час результат на рівні минулорічного. Хороші врожаї можна пояснити тим, що до хліборобської справи залучено інвесторів, у яких працюють справжні фахівці, і вся робота спрямована на кінцевий результат — досягти найбільшої урожайності з найменшими втратами.
— Який відсоток урожаю зернових на сьогодні вже зібрано на полях Новоград-Волинщини?
— За даними на 13 серпня, вже зібрано понад 80% урожаю ранніх зернових та зернобобових культур — жита, пшениці, ячменю та інших. І при урожайності 29 центнерів з гектара намолочено 62 тисячі тонн хліба. Незважаючи на те, що короткочасні дощі збивають темпи робіт, все ж таки цього року ми по строках збирання випереджаємо минулорічні показники — нині зібрано на трьох тисячах гектарів хліба більше, як торік.
Цьому сприяє і той факт, що до збиральних робіт у районі закуплено три потужних зернозбиральних комбайни і ще використовують 36 одиниць техніки з інших регіонів України. Переважно — з півдня, де вже жнива завершилися, і деякі господарі навіть виорали землю під урожай наступного року.
— Руслане Миколайовичу, які господарства нині жнивують найуспішніше?
— Як завжди — на жнивах, хоч це і не змагання, є передовики і відстаючі. Серед лідерів хочу насамперед добрим словом згадати СТОВ «Птахівник» (село Токарів), де під керівництвом Валентини Дмитрівни Гальчук зібралася команда справжніх фахівців. Саме в цьому господарстві найвища середня врожайність в районі — 53 центнери з гектара. На деяких полях озима пшениця дала навіть понад 60 центнерів! Це ще один приклад того, що в цьому господарстві все було зроблено для того, щоб отримати ось такий прекрасний результат — вчасно посіяли високоякісним зерном, використовувалися найкращі засоби захисту та мінеральні добрива. По валовому виробництву на сьогодні дане господарство має 5 тисяч тонн зерна, і до збирання залишилася ще третина поля — три тисячі гектарів зернових культур.
СТОВ «Птахівник» використовує високопродуктивні комбайни. Завдячуючи тому, що в цьому господарстві є зерносушильний комплекс, тут є можливість збирати зерно підвищеної вологості, досушувати його і закладати на збирання — і при цьому вигравати в часі, збирати зерно практично за будь-якої погоди. А час, як відомо, під час жнив — на вагу золота. Бо чим швидше зерно збереш, — тим кращу урожайність отримаєш. В окремі дні «Птахівник» намолочував до 500 тонн зерна.
— Тож, практично, ніяких проблем під час жнив у цьому господарстві не виникає?
— Тут, як і в інших, є одна проблема — куди продати зерно. Адже ціни так і тримаються на найнижчому рівні, і поки що хлібороби змушені продавати зерно за цінами, що за них мову про прибуток вести дуже важко.
— Але все ж таки при високій урожайності вже можна говорити і про прибутки. Які ще господарства району мають високі врожаї?
— У цьому плані слід відзначитиСТОВ «Агросоюз» (село Орепи), де середня урожайність склала 51,3 центнери з гектара, а вал зерна — чотири тисячі тонн. І це продовольча пшениця 2-3 класу.
Таке молоде господарство як ПП «Галекс-Агро» (Сусли) збирає на житньому полі (790 гектарів) урожай по 32 центнери з гектара. Дане підприємство має сушарку, яка працює на відходах переробки деревини, що знижує собівартість сушіння і прискорює збиральні роботи.
У районі є ряд господарств, які вже завершили жнива. Хотілося б висловити щиру подяку в цьому плані керівнику ПП «Поляна» (Поліянівка) Миколі Андрійовичу Марченку, який на площі 462 гектари на типово бідних поліських землях отримав урожайність по 24,7 центнери з гектара. Також закінчили збір зернових у СФГ «Аделаїда» (Тупальці), де на 316 гектарах отримали урожайність по 20,2 центнери. Віджнивували і в СТОВ «Киківчанка» (село Кикова), яке очолює А.А.Ключник.
— Руслане Миколайовичу, а які господарства району збирають хліб на найбільших площах?
— Рубіж в дві тисячі гектарів під зернові цього року подолали вісім господарств: ПСП «Золота нива» (Середня Деражня), ЗВК «Новоград-Волинський» (Івашківка), «Корецький аграрій», «Агросоюз» (Орепи), ПСП «Перемога» (Нова Романівка), СТОВ «Птахівник», ПП «Галекс-Агро», СПС «Граніт» (Токарів).
— Руслане Миколайовичу, що є складовою хорошого урожаю?
— Однією зі складових хорошого урожаю є сорт і репродукція зернових культур. І це доведено на практиці. В названих мною господарствах посіви не нижче першої репродукції, і використовуються сорти інтенсивного типу. Такими є сорти пшениці «Золотокоса», «Столична», «Фаворитка», «Аналог». Озиме жито — «Інтенсивне-99», «Сіверське». Елітгоспами району даного насіння вироблено в достатній кількості, щоб забезпечити всі господарства району.
— Який загальний висновок можна зробити за результатами жнив-2009?
— Згідно з усіма прогнозами Новоград-Волинщина нарощує обсяги виробництва зерна, і цей рік має бути щедрим на врожай хліба — продовольчі потреби будуть забезпечені високоякісним зерном. Однак невиважена політика ціноутворення призведе до того, що господарства практично за безцінь продаватимуть зерно, щоб покрити всі поточні витрати, в тому числі — податки. За ці кошти їм потрібно буде закласти основи урожаю-2010.
— Яка урожайність може забезпечити прибуток за даних умов?
— У середньому вона не має бути меншою за 30 центнерів з гектара. Однак на рентабельність впливає багато складових і це узагальнена цифра. Маючи нагоду, хочу щиро побажати нашим хліборобам сприятливої погоди та щедрих врожаїв!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА