КАТОЛИКИ ВIДЗНАЧАЮТЬ СВЯТО УСIХ СВЯТИХ

Два перших листопадових дні в католицькій церкві присвячені пам'яті покійних: День Усіх Святих (1 листопада) і День поминання покійних (2 листопада) йдуть один за одним.
Свято має глибокі язичницькі корені. Біля двох тисяч років тому кельтські племена в цей час святкували настання нового року, у переддень якого відзначалося свято Самбейн. Цей граничний час (перехід до зими) вважався часом чарівним і містичним.
За переказами, у ці дні у світ людей приходять чарівні істоти сіди, найчастіше вороже налаштовані до людей. Вважалося також, що душі померлих у цей день повертаються у свої будинки і вимагають жертовної їжі в живих.
Приблизно в цей же час (наприкінці жовтня) древні римляни відзначали два свята — Фералиї, присвячені пам'яті покійних, і дні Помони, богині деревних плодів. Такий збіг дат сприяв збереженню традиції поминання померлих і після поширення християнства.
Свято пов’язалося в народній свідомості зі святом церковним. Так з'явився День Усіх Святих, котрий дотепер святкується католицькою церквою 1 листопада. У цей день католики відправляються на цвинтар, часто з молитвами і піснями, прибирають на могилах, ставлять свічки.
Переддень Дня Усіх Святих — Хелловін. Назва Halloween пішла від слова Hallowe'en — скорочення виразу All Hallow's Eve — надвечірня (переддень, канун) Дня всіх святих. Атрибутом свята є світильник у вигляді голови з гарбуза, якими, одягнені в біле, діти лякають дорослих, а ті відкуповуються від маленьких примар подарунками (звичайно солодощами). Хелловін — це свято магічної сили: моторошне, та водночас веселе та яскраве. По всьому світу любителі духів, привидів та усіляких жахіть з усіх сил готуються до гучного карнавалу нечисті.
За язичницькими віруваннями західних європейців у ніч проти Хелловін відчиняються двері у потойбічний світ, і духи померлих приходять на землю, щоби найти собі підходяще тіло. Тому від усіляких скелетів, вампірів та привидів, що можуть постукати у ваші двері, досвідчені люди радять відкупитися — насипати торбу гостинців-ласощів. Також, щоб відлякати духів, у вікна виставляли порожній гарбуз із вирізаними очима і ротом і свічкою всередині. Традиція збереглася і до наших днів. Хелловін ще зовсім недавно широко святкувався лише в США і Канаді, а зараз набуває все більшої популярності в Європі.