ВІДПОВІДЬ ВОДОКАНАЛУ: «ПОМУТНІННЯ ВОДИ — ТИМЧАСОВЕ»

Нещодавно, у матеріалі «…Дивлячись, яким держстандартом міряти» («ЗІ» №4 від 22 січня 2009 року), наша газета порушила тему якості питної води. Цього разу — водопровідної, тієї, що постачає місту водоканал. Тоді, спираючись на висновки санстанції, яка дослідила надані нами проби води, йшлося про високий рівень мутності, що часом має місце у воді з-під крану. Нагадаємо, дві із трьох проб води дали результат 1,45 мг./дм. куб. при нормі 1,5. Тобто — майже на межі норми.
На час підготовки тієї статті до друку з’ясувати у керівництва водоканалу, в чому причина такого високого рівня мутності, не вдалося. Проте, ми наголосили, що газета готова продовжити цю тему. Нині пропонуємо вашій увазі коментар начальника водоканалу Алли Левицької щодо якості води, а також — про перспективи комплексної модернізації господарства головного міського водопостачального підприємства.
— Періодичні сплески помутніння водопровідної води пов’язані з обкаткою нового обладнання, що в минулому році було встановлене на станції водоочистки по вулиці Водопровідній, — пояснює Алла Петрівна. — За кошти з державного й міського бюджетів було проведено модернізацію фільтрів: у якості, так званого, фільтруючого завантаження в новому обладнанні використовується природний мінерал цеоліт. Фільтруюча здатність цього мінералу краща, ніж кварцового піску, що застосовувався раніше. Він сорбує радіонукліди, важкі метали, зменшує каламутність.
— Проте, деякий час — на період обкатки — фільтри забиваються піском (маленькими частками цього цеоліту). Щоб не припиняти подачу води в місто зовсім, ми значно понижуємо тиск у мережі — качаємо воду із запасів. Тим часом чистимо фільтри від піску. А тоді — знову піднімаємо тиск води до нормального. Ось ці перепади тиску і спричиняють появу у воді підвищеного рівня мутності — виникає вторинне забруднення. Ці незручності невдовзі мають закінчитися — приблизно через 1,5-2 місяці, — запевнила начальник водоканалу.
Як вже повідомлялося, невдовзі господарство міського водоканалу чекає революційна модернізація. Під гарантії міської ради підприємство
отримало право на кредит на суму 36 мільйонів гривень (під 4% річних). Власне, самі кошти ще не надійшли, але вже є офіційний лист Мінфіну, в якому сказано, що документація, подана Новоград-Волинським водоканалом, відповідає вимогам Міжнародного банку реконструкції та розвитку (саме він виступає кредитором). Начальник водоканалу Алла Левицька налаштована оптимістично — вірить, що очолюване нею підприємство ці гроші таки
отримає. За її словами, це — питання часу.
Отже, якщо все складеться, як очікується, що саме буде піддано оновленню? Перший глобальний етап — модернізація міських каналізаційно-очисних споруд, каналізаційних насосних станцій (усього їх сім) та шести із вісімнадцяти підвищувальних насосних станцій. Останнє відіграє неабияку роль, адже особливість нашого міста полягає в тому, що в окремих випадках перепад висот між водоканалом і споживачем досягає 50 (!) метрів. Передбачається також повна автоматизація виробництва на всіх етапах — від водозабору до очистки стоків.
Другий етап — станція водоочистки по вулиці Водопровідній. Планується встановити додаткові сучасні фільтрувальні елементи, збільшити їхню кількість. Основна мета — здешевлення води. А підвищення числа фільтрів дозволить підприємству запасатися водою в нічний час, коли тариф на електроенергію значно нижчий. Плюс до цього буде замінено насосне обладнання, з’явиться установка зі знезараження води. Планом передбачається ще й очистка ложа водосховища. Оскільки вода в річці постійно погіршується, дно річки збираються очистити і поглибити. Роботи в рамках цього етапу потягнуть приблизно на третину суми всього кредиту.
На заміну мереж (про зношеність яких вже так багато сказано) має піти порівняно небагато — 4 мільйони. Гроші витратять на заміну найбільш аварійних ділянок — як водогонів, так і каналізації. Річ у тому, пояснює начальник водоканалу, що заміна водогонів дорого обходиться і найдовше окупається.
А ще водопостачальне підприємство збирається нарешті придбати екскаватор, що здатний копати на глибину до шести метрів. Без такої техніки подекуди аж ніяк не обійтися. Пригадується, як років три тому стався прорив каналізації по вулиці Радянській. Тоді спеціальний екскаватор приганяли аж із Полтавщини.
Залишається додати, що в разі успішного отримання коштів, всі вищезазначені роботи мають бути виконані до 31 грудня 2012 року. Сам кредит підприємство має сплатити до 2025 року. Гроші на погашення кредиту водоканал збирається акумулювати за рахунок впровадження енергоефективного обладнання. Поетапний план робіт із модернізації господарства водоканалу невдовзі затвердять на одному із засідань сесії міської ради.
Олег БРЮХАНОВ