ПРИЧИНА БРУДУ З-ПІД КРАНА — ЗАЙВІ ВОЛЬТИ В ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ

Сніг розтанув і змив у річку увесь бруд. Відтак, вода у Случі аж позеленіла від такого напливу. Та на Водоканалі переконують, що навіть за таких умов з очисткою води до потрібних норм справляються.
Начальник Водоканалу Алла Левицька розповіла, що нині на підприємстві застосовується швецький коагулянт (реагент, що забирає з води бруд). Його використання дозволяє досягти гарних показників мутності — у резервуарах, з яких вода подається в мережу централізованого водопостачання, мутність не перевищує 1 мг/дм. куб. (при нормі — 1,5).
У лабораторії Водоканалу, де контролюють якість питної води, яку виробляє підприємство, підтвердили, що в річці останніми тижнями стан води значно погіршився. Тиждень тому мутність складала 17, нині — близько 10. Але внаслідок застосування згаданого коагулянту воду вдається очистити навіть до 0,29-0,58 мг/дм. куб.
Поряд із цими, в цілому позитивними цифрами, населення в різних мікрорайонах міста дедалі частіше стало помічати, що вода з-під крана тече брудна. Звісно, не постійно. Але є випадки, коли водопровідна вода нічим не відрізняється від тієї, що можна набрати з калюжі.
На Водоканалі ці факти не заперечують, але пояснюють — вина не їхня. За версією водопостачальників, причина сплесків мутності води — неякісне енергопостачання. А точніше — понаднормові стрибки напруги в мережі (до 400-420 вольт при допустимому максимумі — 380). Сплески напруги призводять до того, що агрегати водоканалу, оснащені енегрозахисним обладнанням, відключаються. Коли насоси вмикаються знову, у водогонах відбувається міні-гідроудар. Його наслідки — сумнозвісне вторинне забруднення.
У райсанепідстанції теж проявляють занепокоєність станом питної води. Зокрема, як повідомили кореспонденту «ЗІ», на минулому тижні було перевірено воду в дванадцяти дитячих та підліткових навчально-виховних закладах міста. Зафіксовано три випадки, коли вода по мутності не відповідала санітарним нормам. Так, перевищення цього показника у 2-6 разів було виявлено в дитсадках №2, 9, 13. Відповідні приписи санітарні лікарі вже направили у Водоканал. Але, судячи з усього, мутність у воді не так то й просто викорінити. Тому владі теж не зайвим було б замислитися над тим, як обладнати дитячі заклади, лікарні, інші подібні об’єкти додатковими фільтрами.
А ще райСЕС постійно тримає на контролі стан води у громадських криницях і природних джерелах масового користування. За інформацією, отриманою у завідуючої відділенням комунальної гігієни Оксани Бараш, у трьох із десяти перевірених криниць вода — не придатна до вживання. Мова йде про криниці по вулиці академіка Лисіна, 10 (концентрація нітратів 57 мг/дм. куб. при нормі 45), вулиці Лесі Українки, 50 (нітрати — 76), та вулиці Дружби, 138 (мутність 2,9 при допустимій 1,5).
Поряд із цим, санітарно-гігієнічним вимогам відповідає вода у криницях за такими адресами: вулиця Тимошенка, 3 і 11, вулиця Гранітна, 18, вулиця Соборності, 4, вулиця Мамайчука, 17, та вулиця Житомирська, 31 і 64. А також у природних джерелах, що знаходяться на вулиці Леваневського (за штабом бригади) і по вулиці Ціолковського.
Між тим, у санстанції акцентують, що вони контролюють воду лише у громадських криницях. Якщо ж криниця знаходиться у приватному дворі, то якістю води має перейматися господар.
Варто також знати, що не всяке забруднення колодязної води можна усунути. Так, можна подолати мутність і бактеріальне забруднення. А ось перевищення нітратів, — навряд чи. У санстанції запевняють, що громадяни, які вирішили почистити власні криниці, можуть розраховувати на консультаційну допомогу — що і як робити, скільки якого реагенту сипати. При цьому нагадують, що сама процедура лабораторного аналізу води — послуга платна. Безкоштовно, крім згаданих громадських, проводять дослідження лише у тих криницях, якими користуються породіллі.
Олег БРЮХАНОВ