МОЛОДІЖНА РАДА: НАШЕ ЗАВДАННЯ — ЛОБІЮВАТИ ІНТЕРЕСИ МОЛОДІ

МОЛОДІЖНА РАДА: НАШЕ ЗАВДАННЯ — ЛОБІЮВАТИ ІНТЕРЕСИ МОЛОДІ

Молодь — надія України побудувати могутню і красиву державу. Про це найчастіше люблять говорити високопосадовці та чиновники різних рівнів, які здебільшого й представляють інтереси нового покоління у владі. У цьому то й найбільша проблема, бо від молодіжних проблем «старші товариші» далекі, як кажуть, наче грамофон від МР3-плеєра. Як наслідок — здобутки молодіжної політики за дев’ятнадцять років української незалежності невтішні. Гідна освіта, відповідна робота і житло досі залишаються для багатьох складною, подекуди нездійсненною метою. Ці негаразди змушують усвідомити: молодь повинна стати активним учасником молодіжної політики.
У Новограді-Волинському, напередодні свята, активна молодь ініціювала зустріч з міським головою Миколою Боровцем та представниками ЗМІ. Новостворена молодіжна рада заявила про принципову позицію: свідома молодь об’єдналася, щоб популяризувати молодіжний рух та сприяти вирішенню численних проблем. Зустріч відбулася у формі діалогу. Молоді активісти розповіли про цілі та завдання, які ставлять перед собою, мер наголосив на необхідності та системності роботи представницької молодіжної організації. Очолив раду молодий та ініціативний підприємець, депутат міської ради Олександр Гарбовський, який відповів на запитання журналістів:
— Молодіжні організації, як не прикро, дуже часто створюються у нас «під вибори». Зрозуміло, що такі об’єднання недовговічні, тож для самої молоді користі від них немає. Яким шляхом збираєтеся іти, аби уникнути дежавю?
— Молоді люди — це рушійна сила, вони завжди активні, ідейні, креативні. У будь-якій політичній силі це розуміють, тому у передвиборчий період це особливо проявляється. Декілька років тому у Новограді був створений комітет молодіжних організацій, куди входили представники різних політичних сил — вибори пройшли, комітет вже не діє… Аби не повторити долю попередників, ми виробили принципову позицію: не заполітизовуватися. Відтак більшість членів нинішнього складу ради є безпартійними. Ми довго приглядалися один до одного, розробляли статут, і лише зараз, через півтора роки, маємо на меті зареєструватися як громадська організація. Збираємося лобіювати інтереси молоді, яка увійшла у активне життя і стикнулася з першими серйозними проблемами. До складу ради входять молоді представники різних професій, співпрацюємо зі студентськими навчальними закладами міста. Ставимо перед собою далекоглядні цілі, розраховані не на один рік. Наступного року маємо плани щодо співпраці з міжнародними молодіжними організаціями.
— Як реагує місцева молодь на появу новоствореної «молодіжки»?
— Ми активно беремо участь у обласних та всеукраїнських молодіжних форумах, у загальноміських заходах. Зокрема, стали учасниками спортивної акції «Пробіг заради життя», наші представники є постійними членами журі на популярних у місті конкурсах, даруємо подарунки, підтримуємо активну молодь. З боку молодих людей спостерігаємо чималий інтерес: вони цікавляться, де нас можна знайти, як вступити в організацію. Наразі власного офісу ми не маємо — збираємося щопонеділка, о 17 годині, у Центрі соціальних служб для молоді.
— Складно говорити про організованість молоді заради спільних інтересів, коли у місті немає молодіжного центру. «Організуватися» можна хіба що у барі, на дискотеці чи, у кращому випадку, на спортивному майданчику… Чи буде у Новограді-Волинському молодіжний центр?
— Безумовно, на часі питання створення молодіжного центру. Крім нас, з допомогою міської влади, його ніхто не створить. Щоправда, погляди у нас дещо відмінні, але працюємо над виробленням спільної позиції. Нам подобається ідея створити центр на базі кінотеатру імені Щорса, мріємо залучити інвестора, який би нарешті створив тут суперсучасний кінотеатр. Вже є певне бачення: центр має виховувати людину, починаючи з 3-х років, надавати всебічну допомогу шкільній та студентській молоді, організовувати дозвілля працюючих молодих людей. Ми переконані: молодіжних організацій повинно бути багато, тоді вирішуватиметься широке коло проблем.
— Зайнятість молоді — одна з найболючіших проблем. Здобувши диплом, «новоспечені» фахівці не поспішають повертатися додому — зарплати у місті низькі. Втім без цих спеціалістів місто не має майбутнього. Ви, Олександре, вже наголошували на необхідності формування кадрового резерву з числа активної молоді. Вже є напрацювання з цього питання?
— Житло і робота — це запорука перспективи для кожної молодої людини, запорука міцної сім’ї. 27 червня, у День молоді, у Парку культури та відпочинку ми будемо проводити прийом резюме від молодих людей віком від 18 до 35 років. «Ярмарок соціальних послуг» ініційований нами саме для формування кадрового резерву молодіжної ради. Співпрацюємо з молодіжним обласним центром праці, який пропонує можливість праце­влаштування для молоді під час літа. Також маємо прохання до міської влади, аби кандидатури молодих фахівців на рівних розглядалися із досвідченими спеціалістами на посади усіх рівнів. На нашу думку, молодь має бути представлена у депутатському корпусі, у виконавчому комітеті, активно представляти інтереси свого покоління.
Микола Боровець: Я завжди був прибічником тієї позиції, що можна пробачати безліч помилок тим, хто повсякчас працює, але не тим, хто десь там відсиджується. Але у будь-якому питанні повинна бути системність. Щодо створення молодіжного центру — я обома руками за цю ідею, втім підходити до неї слід виважено, мобілізувавши напрацювання та роботу тих, хто нині працює у позашкільній освіті, у жодному разі не скорочуючи її працівників. Погоджуюся, що два важливих кита у процесі становлення молодої людини — житло і робота. Щодо житла ситуація складна, бо програма молодіжного кредитування у державі сьогодні не фінансується. У місті виділено площу під забудову котеджного містечка для молодих сімей, знайдено інвестора, щойно програма кредитування молодіжного будівництва відновиться, Новоград-Волинський буде в авангарді її вирішення! Інша проблема — працевлаштування, я би порадив вам провести соціологічне дослідження і створити програму зайнятості молоді: у якому напрямку працювати, людей якого фаху найбільше потребують місцеві підприємства та організації. Тоді ви зможете звертатися до роботодавців із конкретними пропозиціями. На виконкомі ми щороку затверджуємо план резерву на підприємствах, але жодного разу ніхто не лобіював інтерес молоді при цьому…
Життя летить дуже швидко, повірте. Усе так швидко пролітає, що не встигнете зогледітися, тому треба ловити момент. І пам’ятати: молодим та енергійним можна бути не лише за віком, а й у душі — саме це показник того, що людина здорова та щаслива. Чого й усім бажаю! Обов’язково візьму участь у заходах до Дня молоді.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА