РОЗРОБЛЯЄТЬСЯ КАРТА МiСЬКИХ КЛАДОВИЩ

РОЗРОБЛЯЄТЬСЯ КАРТА МiСЬКИХ КЛАДОВИЩ

\"РОЗРОБЛЯЄТЬСЯЖиття продовжується. Так вже складається, що люди приходять у це життя, а з часом йдуть з нього — і ці закони незаперечні та незмінні. Тож рано чи пізно більшості з нас доводиться втрачати своїх рідних і близьких. Разом із сумом та болем від такої втрати не обійтися без того, що потрібно одночасно займатися та клопотатися організацією обряду поховання. Куди звернутися, з чого почати — ці питання постають відразу. І саме про те, як їх необхідно вирішувати — наша наступна розмова з директором міського ритуального комунального підприємства «Тризна», Володимиром Володимировичем ГРИЩЕНКОМ:
— Володимире Володимировичу, чому було засноване саме комунальне підприємство, яке займається ритуальними послугами, адже раніше в нашому місті протягом багатьох років такі послуги надавали приватні підприємці?
— Саме тому, що законом про поховання передбачено, що кладовище може обслуговуватись тільки спеціалізованим комунальним підприємством. Значно раніше цією роботою займалося «Зелене господарство». Але в 2006 році ці функції на себе взяло приватне підприємство «Скорбота» — воно ж і утримувало всі міські кладовища. Столичною комісією була проведена перевірка і зроблене зауваження управлінню житлово-комунального господарства про те, що кладовища не можуть обслуговуватися приватним підприємцем. Тоді ж, 1 січня 2009 року, було утворене наше комунальне підприємство.
— Які на сьогодні повноваження покладені на «Тризну»?
— На утриманні нашого підприємства нині знаходиться 5 кладовищ. 3 — в межах міста і 2 — на землях району. У місті — це кладовища по вулиці Чехова, Коростенській та по вулиці Дружби. А на районних землях — в урочищі Жатківка, на території Чижівської сільської ради і кладовище по вулиці Суслівська (Суслівська сільська рада). На двох останніх кладовищах у нас проводяться основні захоронення. Бо в місті вже місць під поховання практично немає. Хоронять тільки там, де раніше люди залишали місця десь біля поховань своїх родичів.
— А благоустрій кладовищ також на сьогодні виконує «Тризна»?
— В основному — так. Міська влада цим питанням приділяє дуже багато уваги, особливо, коли йде підготовка до травневих свят, Великодня, поминальних днів. Але за ті кошти, які нам виділялися міською радою, ми побудували 2 пам’ятники, на зекономлені кошти — придбали нові контейнери, побудували частину огорожі.
— Володимире Володимировичу, чи обов’язково кожен, хто займається організацією поховання, має звертатися в «Тризну», адже приватні підприємства так само продовжують надавати ті чи інші ритуальні послуги?
— Так, приватні підприємці також продовжують надавати деякі ритуальні послуги, але все ж таки, проводячи організацію поховання, в першу чергу, згідно з законом, обов’язково потрібно звернутися до нас. Послідовність така: як тільки лікарем видається довідка про те, що померла близька людина, потрібно отримати довідку про смерть у РАГСі і вже з цією довідкою прийти до «Тризни» — на вулицю Житомирська, 45, у приміщення ЖЕКу, де ми знаходимося на першому поверсі, наш телефон: 2-12-21. Бо тільки ми організовуємо роботу з захоронення.
— Скільки коштують ці послуги?
— На сьогодні вже затверджені нові тарифи, за якими в літній час копання ями коштуватиме 337 гривень, а в зимовий час — 383 гривні. А така послуга як видача довідки для банківських та нотаріальних установ міста — 28 гривень. Це довідка про те, що людина зробила захоронення, і вона, провівши цей обряд, має право зняти з книжки померлого відповідні кошти, що видаються на поховання.
Також у нас є ще одна така послуга, як одноразове обслуговування могили. Буває так, що люди проживають далеко і у них немає можливості постійно приїжджати до Новограда-Волинського, щоб доглядати за могилами рідних. Тоді можна по телефону звернутися до нас. Перерахувавши відповідні кошти на рахунок «Тризни», — 60 гривень за одноразове прибирання, і сто гривень — за прибирання поховання двічі на рік, можна бути впевненими, що за могилою обов’язково доглянуть.
— Які саме роботи входять до такого догляду?
— Прибирання поховання від бурянів, винесення сміття, миття пам’ятника, а, при потребі, за додаткові кошти можемо і квіти насадити. Якщо рідні проживають в іншому місті, то переконатися у наданні якісних послуг можна через фото, яке надсилаємо. Таку ж послугу мають можливість замовити не тільки іногородні, а й новоград-волинці, адже часто так буває, що люди зайняті і не можуть викроїти часу для прибирання могили. Тоді можна звернутися до «Тризни».
— Володимире Володимировичу, при вашому підприємстві діє магазин ритуальних товарів і на багато з таких товарів ціни нижчі, як у інших аналогічних магазинах. То можна говорити про те, що ви надаєте повністю весь спектр ритуальних послуг?
— Ми, дійсно, готові надати весь необхідний комплекс ритуальних послуг. Від документації і товарів — до транспорту і поминального обіду. Отже, рідним не потрібно бігати по різних установах і магазинах, а просто звернутися до нас — і все виконає наше підприємство. А що стосується ритуальних товарів, то ціни у нас дійсно дещо нижчі, бо ми працюємо з гуртовими базами, а не з дрібними підприємцями, тож нам дають суттєві знижки.
— Багатьох новоград-волинців цікавить питання: чи зроблена, нарешті, карта кладовищ? Адже часто так буває, що людина точно знає — десь на цьому кладовищі поховані рідні, але минуло так багато часу, що заховання знайти вже неможливо. Чи є вже якийсь шанс з допомогою карти вирішувати такі питання?
— Завдання по розробці карти кладовищ перед нами поставлене, і робота в цьому напрямку вже розпочата. Наприкінці минулого року ми зробили інвентаризацію вільних місць по всіх кладовищах. Що ж стосується оформлення державних актів на землю, то ця робота вже також підходить до завершення — визначені сектори, а ще потрібно точно розписати, де і за яким прізвищем хто похований. Сподіваюся, що найближчим часом карту кладовищ ми зробимо.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА