ЧОМУ НЕ СЛІД ПРОДАВАТИ ЧИ КУПУВАТИ АВТОМОБІЛЬ ПО ДОВІРЕНОСТІ

Автомобіль можна купити у магазині, на авторинку, за оголошенням у газеті, одержати в подарунок від багатих родичів або батьків, оформивши договір дарування в нотаріуса. У всіх цих випадках новий власник стає повновладним власником автотранспортного засобу.
Однак є ще один спосіб при­дбання «коліс», через так звану «генеральну довіреність». Велика кількість людей купують автомобіль подібним чином і дуже радіють, що їм вдалося заощадити 2000-3000 гривень на сплаті податків і кілька днів, необхідних для постановки автомобіля на облік у ДАІ. При цьому заощаджуються й зусилля, необхідні для усунення недоліків, виявлених при проходженні техогляду. Однак на практиці ціна подібної економії виявляється дуже високою. Про те, які підводні камені підстерігають Вас на цьому шляху, і піде розмова.
Отже, довіреність може містити в собі різноманітні повноваження по керуванню й розпорядженню автотранспорт­ним засобом, наприклад: повноваження управляти автомашиною, стежити за її технічним станом, представляти в ДАІ для проходження технічних оглядів; повноваження з ремонту й заміни окремих вузлів і агрегатів; повноваження по зміні кольору (фарбуванню), внесенню змін у документи на автомобіль; повноваження за розпорядженням автомобілем, з правом одержання грошей, з правом одержання й оформлення необхідних довідок і документів для оформлення й підписання договорів, зняття з обліку й постановки на облік у ДАІ і т.д.
Однак у довіреного Вам автомобіля власник не змінюється! Які б не були великі Ваші повноваження, зазначені у виданій довіреності, і на який би великий термін вона б не видавалася, — власником довіреного Вам автомобіля (мотоцикла, причепа) Ви не стаєте. Ще цікавіше те, що довіритель у будь-який момент може скасувати видану довіреність і передовірити автомобіль іншій особі. І ця інша особа має повне й законне право відібрати у Вас автомобіль у будь-який зручний для неї час. Питання про сплачені Вами гроші вирішувати доведеться не з нею, а з власником автомобіля, якщо ви його знайдете.
Існують і обмеження,­ пов'язані з терміном довіреності. Якщо в довіреності зазначений термін, на який вона видана, то після закінчення цього терміну дія довіреності припиняється автоматично, й продовжити її може тільки особа, яка є власником автомобільного транспорту (згідно з технічним паспортом). У випадку смерті власника автомобіля або визнання його недієздатним (психічно хворим), довіреність автоматично стає недійсною, а автомобіль переходить до спадкоємців. Уявіть собі, що такі спадкоємці з якихось своїх міркувань захочуть повернути собі проданий автомобіль. Що ви їм протиставите? Досить їхньої заяви в міліцію, щоб у Вас відібрали «незаконно утримувану чужу власність». Скаржитися в прокуратуру або ще куди — даремно. Такі ж ситуації відбуваються у випадку розлучення довірителя зі своєю дружиною.
Тепер уявіть, що щось трапилося з Вами. Дія довіреності також автоматично припиняється, й ваші спадкоємці постануть перед питанням, що ж робити з автомобілем? Можлива ситуація, що юридичний власник не захоче з ними навіть розмовляти. І ще одне «але»... Людина, якій видана довіреність із правом продажу автомобіля, не зможе переоформити його на себе, тому що за законом повірений не може укладати договори від імені довірителя у відношенні себе особисто, а тільки відносно третіх осіб або організацій.
І ще! У практиці було багато випадків, коли на довіреній автомашині відбувалося ДТП, а водій, котрий сидів за кермом, тікав з місця події. Міліція, звичайно, рано або пізно приходила до власника автомобіля, і тому приходилося довго й нудно доводити, що це не він керував автомобілем у момент аварії. Не багато хто знає, що за законом у цьому випадку потерпілі в ДТП можуть пред'явити власнику автомобіля судовий позов з вимогою відшкодування всіх збитків від ДТП як власникові джерела підвищеної небезпеки.
І останнє. Уявіть випадок, що Вас зупиняють на посту ДАІ і після комп'ютерної перевірки Вам заявляють, що Ваша машина значитися у розшуку. Машину заберуть одразу, а з Вами навіть не стануть розмовляти. Прокурор і міліція на всі Ваші скарги відповідатимуть, що Ваше право не порушене, тому що машина належить іншій особі, і нехай ця інша особа (власник) з ними й розбирається.
Але й це ще не все. Якщо ви вирішите також продати даний автомобіль за довіреністю, то ви маєте право видати нову довіреність тільки на термін, що залишився до закінчення основної довіреності.
Тому, з огляду на перераховані нюанси, тричі подумайте, чи варто купувати або продавати автомобіль по довіреності.
В.ПЛЮЙКО, приватний нотаріус