ДЕЯКІ ПИТАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ БАГАТОДІТНИХ СІМЕЙ

На адресу відділу у справах сім'ї та молоді міської ради надходять численні питання щодо соціального захисту багатодітних сімей.
З 1 січня 2010 року набрав чинності Закон України від 19.05.2009 №1343-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей», згідно якого багатодітним сім'ям встановлено право на пільги. Закон України «Про охорону дитинства» визначає, що багатодітною є сім'я, що складається з батьків (або одного з батьків) і трьох та більше дітей. Діти — це особи віком до 18 років (якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше).
У Законі йдеться про такі пільги: 50-відсоткова знижка плати за користування житлом, комунальними послугами (газо-, електропостачання та інші), вартості скрапленого балонного газу, палива; позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів. Збільшено термін додаткових оплачуваних відпусток до 10-17 днів (замість 7-14 днів). Одному з батьків багатодітної сім'ї збільшено суму податкової соціальної пільги, зменшивши таким чином дохід, з якого стягуватиметься податок.
Низку пільг передбачено й для дітей з багатодітних сімей, зокрема, на безкоштовний проїзд.
Проте, реалізація Закону на тривалий час була відстрочена у зв'язку з бюджетним процесом.
Згідно з Законом соціальні пільги та компенсації надаються на підставі посвідчення, яке підтверджує статус. Постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 №209 затверджено Порядок виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї.
Для забезпечення виготовлення бланків посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї в Державному бюджеті України передбачено відповідні асигнування на їх виготовлення. Крім того, повідомляємо, що міністерством проведена підготовча робота щодо проведення тендерних процедур закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти для виготовлення бланків (документів) суворої звітності.
Розроблено проект наказу «Про затвердження Інструкції про порядок видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї».
За інформацією Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту України, передбачається у червні поточного року забезпечити всі регіони посвідченнями батьків та дітей із багатодітних сімей.
З червня 2010 року управлінням праці та соціального захисту будуть зроблені перерахунки за комунальні послуги багатодітним сім'ям.
З метою забезпечення обліку багатодітних сімей міста та вчасного включення в систему Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків просимо сім'ї, які ще не зареєструвалися, або в яких народилася третя дитина, звернутися до відділу у справах сім'ї та молоді міської ради за адресою: вул.Замкова, 3/6. Із собою потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтва про народження дітей.
А.ВИГОВСЬКА, начальник відділу у справах сім'ї та молоді міської ради