ХРОНІКА 29/2010

ВИЛУЧЕНІ ФАЛЬСИФІКАТИ
Про шкоду від алкоголю вже сказано чимало. Однак деякі українці не уявляють свята без чарчини. Не відбивають бажання хильнути навіть повідомлення про отруєння оковитою. Виробники стверджують, що їхньою продукцією отруїтися неможливо. Натомість усі звинувачення сипляться на неякісні харчі, що вживаються разом зі спиртними напоями, або той-таки фальсифікат. До речі, не всі відомі виробники горілчаних виробів визначають можливість підробки їхньої продукції: мовляв, у нас надійна система захисту.
Варіацій причин отруєння існує чимало, проте незаперечним є те, що не кожен організм витримає вживання спирту з водою. Саме такі компоненти найчастіше стають вмістом пляшок з відомими назвами виробників та потрібними захисними елементами, які за бажання нескладно придбати.
Так, нещодавно працівниками відділу боротьби з економічною злочинністю Новоград-Волинського МВ УМВС проводилось відпрацювання ринку обігу спирту та алкогольних напоїв. У результаті рейду в магазині району було вилучено 32 пляшки горілки ємкістю 0,5 л. під торговельною маркою «Пшенична» та 28 пляшок горілки ємкістю 0,5 л. під торговельною маркою «Справжня» з ознаками підробки.
Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи за ст.204 Кримінального кодексу України. Варто згадати, що за незаконне виготовлення підакцизних товарів із недоброякісної сировини, що загрожує життю та здоров'ю людей, та їх збут організаторові такого заробітку може «світити» до 10 років в'язниці.
ТРИВАЄ ОПЕРАЦІЯ «ЛІТО»
Оперативно-профілактична операція під назвою «ЛІТО» має своє продовження. Дані заходи, нагадаємо, спрямовані на те, аби не допустити втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.
З цією метою постійно перевіряються розважальні заклади, парки, неблагополучні сім'ї, торгові точки, що працюють у вечірні та нічні часи. Тільки протягом півріччя працівниками відділу у справах неповнолітніх Новоград-Волинського МВ до адміністративної відповідальності притягнуто 180 батьків та 10 продавців міста за продаж неповнолітнім спиртних та слабоалкогольних напоїв.
Окрім того, нічим не зайняті підлітки, лишаючись без батьківського контролю, дуже часто стають жертвами, а то й самими суб'єктами скоєння злочинів та правопорушень. Так, під час операції було затримано 14-річного учня 8-го класу, який викрав гроші з барсетки в сумі 900 гривень. Під час бесіди з підлітком з'ясувалося, що гроші він викрав у співмешканця матері, які хотів витратити на власні потреби.
Також працівники міліції нагадують батькам про обмеження перебування дітей віком до 16 років на вулицях міста та в громадських місцях у вечірній час до 23 години (у літній період) та рішення обласної ради про заборону споживання і продажу пива дітям віком до 18-ти років.