НАГЛЯД ЗА ЗАСУДЖЕНИМИ

Основними засобами виправлення і ресоціалізації засуджених є встановлений порядок виконання та відбування покарання(режим), суспільно корисна праця, соціально-виховна робота, загальноосвітнє і професійно-технічне навчання, громадський вплив.
Кримінально-виконавча інспекція виконує покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт, здійснює контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, а також звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років. Крім того, КВІ веде облік, документує та направляє до виправних центрів засуджених до обмеження волі для відбування покарання. У цей час, на органи внутрішніх справ покладено обов'язок проведення індивідуально-профілактичної роботи за місцем проживання засудженої особи з метою її виправлення та недопущення вчинення нею нового злочину.
Державна виконавча служба виконує покарання у виді штрафу та конфіскації майна.
Призначення засудженим зазначених вище видів покарання передбачає собою і виконання ними певних обов'язків, виконання яких і контролюють вказані органи.
Кримінально-виконавче законодавство України регламентує порядок і умови виконання та відбування кримінальних покарань з метою захисту інтересів особи, суспільства і держави шляхом створення умов для виправлення і ресоціалізації засуджених, запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами, а також запобігання тортурам та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню із засудженими.
Нагляд прокурора за додержанням кримінально-виконавчого законодавства при виконанні вироків суду є однією із конституційних функцій органів прокуратури. Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою постійно здійснюється нагляд за дотриманням вимог чинного законодавства при виконанні вироків суду кримінально-виконавчою інспекцією, державною виконавчою службою, спостережними комісіями міста та району, а також Новоград-Волинським міськвідділом УМВС України в Житомирській області.
Протягом першого півріччя 2010 року міжрайонною прокуратурою, за результатами проведених перевірок у вищезазначених державних органах, внесено 8 документів реагування.
Так, лише на адресу начальника Новоград-Волинського міськвідділу міліції внесено одне подання та один припис, за результатами розгляду яких 13 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Виявлені порушення в діяльності дільничних інспекторів міліції та оперуповноважених кримінальної міліції в справах дітей полягають у неналежному проведенні із засудженими особами, в тому числі і з неповнолітніми, індивідуально-профілактичної роботи. Це, в свою чергу, впливає на стан та рівень злочинності в місті та районі.
Вносились також документи реагування і на адресу центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, які несвоєчасно інформували кримінально-виконавчу інспекцію про проведену роботу з кожною окремою дитиною, не надавали характеризуючих даних щодо них.
Після прокурорського реагування значно покращилася робота кримінально-виконавчої інспекції. З метою запобігання вчиненню повторних злочинів у період відбування покарань без позбавлення та обмеження волі Новоград-Волинський міськрайонний підрозділ кримінально-виконавчої інспекції взаємодіє з Новоград-Волинським МВ УМВС України в Житомирській області. Дана взаємодія полягає в своєчасному інформуванні про постановку та зняття з обліку засуджених осіб, притягнення до адміністративної відповідальності, проведенні спільних перевірок за місцем проживання засуджених і проведення з ними індивідуально-профілактичної роботи. Підрозділом КВІ приділяється увага залученню державних, громадських та релігійних організацій, спостережних комісій та трудових колективів до роботи із засудженими особами, з метою надання їм психологічних, соціально-педагогічних, юридичних, соціально-медичних, соціально-економічних та інформаційних послуг. З метою запобігання вчиненню повторних злочинів, у залежності від виду покарання, КВІ застосовуються й такі заходи заохочення до засуджених, як зміна реєстрації засудженому, направлення подань до суду щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання. Наприклад, протягом поточного періоду 2010 року КВІ спільно з спостережною комісією направлено до суду одне подання про умовно-дострокове звільнення засудженого від відбування покарання у виді громадських робіт.
Дотримання вимог кримінально-виконавчого законодавства органами виконання покарань перебувають на постійному контролі Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури, на виявлені порушення вживаються заходи прокурорського реагування, винні у їх допущенні працівники притягуються до встановленої законом відповідальності.
М.СМІРНОВ, помічник Новоград-Волинського міжрайонного прокурора, юрист 3 класу