ПРО ПИТНУ ВОДУ І НЕ ТІЛЬКИ...

Вода, як повітря та їжа, є одним із найважливіших елементів зовнішнього середовища, без якого не можливе життя. Вона необхідна для забезпечення нормального функціонування організму, обміну речовин та енергії.
Потреба організму у воді задовольняється, головним чином, за рахунок питної води. Для безпеки здоров'я людей питна вода не повинна містити патогенних бактерій, вірусів, хімічних речовин, а концентрація солей у воді — не перевищувати гранично допустимі показники. В першу чергу, це стосується нітратів.
Нітрати — це солі азотної кислоти, постійні складники природних вод. Якщо їх концентрація в питній воді не перевищує 45 мг/л (за нітрат-іоном), то така вода нешкідлива для вживання.
На жаль, у наш час відмічається зростання нітратного забруднення колодязів та джерел водопостачання внаслідок тривалого забруднення водоносного горизонту азотовмісними речовинами природного і штучного походження, що перетворились у нітратні сполуки, внаслідок природних фільтраційних процесів попадають у грунтові води. А саме води живлять наші колодязі. До цього призвело в минулому ненормоване використання в колективних господарствах та в приватному секторі мінеральних та органічних добрив, близьке розміщення надвірних вбиралень, вигрібних ям, гноївок тощо до криниць.
За даними райСЕС, в 49% досліджених проб води криниць встановлені перевищення за санітарно-хімічними показниками (в основному за вмістом нітратів), що є небезпечним для здоров'я населення. Особливо це стосується дітей першого року життя, котрі перебувають на штучному вигодовуванні, та дітей дошкільного віку. При вживані такої води у кишковику людини нітрати перетворюються в нітрити, з'єднуються з гемоглобіном крові, перетворюються в метгемоглобін, який нездатний доставляти кисень до органів та тканин, викликаючи захворювання на метгемоглобінемію.
Водно-нітратна метгемоглобінемія може призвести до смерті немовлят. Крім того, підвищений вміст нітратів у воді небезпечний для здоров'я дорослого населення. При цьому відбувається послаблення системи організму та збільшення загальної захворюваності, у тому числі, інфекційними та онкологічними хворобами.
Протягом останніх 3-х років держсанепідслужба проводить постійний моніторинг питної води з громадських криниць та криниць породіль.
Перевищення вмісту нітратів у криницях та природніх джерелах мають місце як в сільській місцевості, так і у місті. Особливу небезпеку становлять високі концентрації. Перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) у 3-3,5 рази (133-162 мг/л) зареєстровані в поточному році у воді криниць с.Олександрівка, Орепи, смт.Городниця, у 1,8-2,5 рази (82-114 мг/л) — в с.Ст.Романівка, В.Молодьків, Кикова, Киянка, Колодянка, Броники, Таращанка, Наталівка, Несолонь, Пилиповичі, Жеребилівка, Суховоля, Сусли, Івашківка, В.Деражня, Калинівка, Ярунь.
Вміст нітратів 76,1-138,4 мг/дм3 мав місце в громадських криницях міста по вул.Житомирське шосе, 64,88, вул.Лесі Українки, 50, вул.Дружби, 138, вул.Червоноармійська, 28а.
Із всіх природніх джерел міста відповідають за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками лише джерела по вул.Леваневського та вул.Ціолковського.
Така якість води мусить викликати занепокоєння не тільки у фахівців санепідслужби, а й у всього населення. Уряд стурбований станом водопостачання. Тільки за останній місяць видана низка рішень та завдань Уряду, виконавчих органів щодо поліпшення водозабезпечення населення.
Для попередження негативного впливу нітратів на здоров'я населення та запобігання винекненню захворювань необхідно:

  1. Не вживати питну воду з невідомих колодязів і джерел та тих, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, ні в якому разі не використовувати для приготування сумішей для дитячого харчування.

  2. З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі органічні та мінеральні добрива.

  3. Дотримуватися вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного «замка», огородження, облаштування навісом, кришкою, загальним відром тощо). Ліквідовувати в 20м існуючих колодязів можливі джерела забруднення води: дворові туалети на вигріб, гноївки; чистити та дезінфікувати криниці не менше 2-х разів на рік: весною, після паводка, та восени, після дощів, а також після незадовільних результатів лабораторного дослідження.

  4. По можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Для питних та харчових цілей використовувати воду промислового виробництва.

  5. Вживати аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Е, танін, цистеїн, аланін, які здатні послабити негативний вплив нітратів на людський організм (за призначенням лікаря).


Дослідження води в громадських та приватних криницях, де проживають діти до 3-х років (згідно з поданими списками ТМО та голів сільських рад), на даний час проводяться в лабораторіях Новоград-Волинської райСЕС безкоштовно, всім іншим громадянам дослідження проводяться на платній основі.
Людмила ПРОХОР, головний державний санітарний лікар Новоград-Волинського району