СКІЛЬКИ КОШТУЄ 1 ВЕРЕСНЯ ДЛЯ БАТЬКІВ?

СКІЛЬКИ КОШТУЄ 1 ВЕРЕСНЯ ДЛЯ БАТЬКІВ?

Кирилко Сидорчук мріє стати військовим, а наразі йде у 1-й клас1 вересня не за горами — діти звикають до думки, що час перебазовуватися за парти, батьки зайняті купуванням шкільного приладдя та форми. Особливо багато клопоту у тих, кому цього року «перший раз у перший клас» — не лише діти, а й батьки переживають із цього приводу, нервують і бігають у пошуках шкільної атрибутики, аби на святковому першому дзвонику їх чадо виглядало якнайкраще. Втім, на цьому шляху мамам і татам доводиться стикнутися із неприємним сюрпризом у вигляді «кусючих» цін...
Що потрібно «першачку» — про це вам повністю розкажуть у школі, в яку ви зібралися. У свідомих батьків відтак на руках є список необхідного, з яким вони і вирушають до магазинів та на шкільні базари. Разом із ними вирушили і ми з фотокореспондентом — щоб порахувати вартість дебютного походу у перший клас.
Головним пунктом у «наборі першокласника», звісно, є форма. У багатьох школах класи мають форму певного кольору: зелену, бордову або чорну. Спеціалісти радять батькам пам’ятати, що форма — це не наряд, а робочий одяг, у якому ваша дитина проводитиме п’ять днів на тиждень. Тому головним критерієм має стати комфортність. Тканина для форми повинна бути з натуральних волокон: бавовна, льон — для теплої пори року, вовна та кашемір — для зими. На жаль, більшість батьків дивляться на те, чи гарно «сидить» костюм та чи підходить він по розміру, але тих, хто звертає увагу на склад виробу, не так багато.
Багатьом загадкове позначення ПАН (поліакрилонітрильні волокна, що служать синтетичним замінником вовни) ні про що не каже. А тих, хто наважиться попросити сертифікат якості (дитячий одяг та взуття підлягають обов’язковій сертифікації), взагалі одиниці. Утім, якість одягу куди важливіша за його зовнішні характеристики. Наприклад, надлишок синтетичних добавок зробить одяг занадто жорстким, він швидко накопичуватиме статичну електрику та погано пропускатиме повітря.
З гігієнічної точки зору для дівчаток найбільш зручними є спідниця та сарафан. Їх можна комбінувати з легкими кофтинками чи теплими светрами — залежно від погоди. Хлопчикам рекомендується носити костюм-трійку: штани, жилет і піджак. Отже, починаємо підрахунок. Шкільна форма — 200-300 гривень, біла блуза для дівчинки — 80-150, хлопчача сорочка або гольф — 50.
Окрім тради­ційної форми, необхідна також спортивна. Вимоги до якості спортивного одягу не менші, адже під час фізичного навантаження дитина повинна почуватися вільно і комфорт­но. Слід сказати, що вибір костюмів досить широкий, відтак коштує СПОРТИВНА ФОРМА від 150 до 350 гривень.
Досить витратна частина у списку — ВЗУТТЯ. Не лише те, в якому дитина ходитиме до школи (100-150 грн.), також — змінне (капці (50), мокасини (100) і спортивне (кеди, кросівки 60-120), якщо потрібно — ще й для занять із хореографії (чешки — 30-50 гривень, а також — одяг для танців: лосини — 40 гривень, біла футболка — 25-30).
Аби ноги не втомлювалися, взуття повинно бути простим, зручної форми, на широкому низькому підборі (1-2 см.) Для виробників та імпортерів взуття з країн, що входять до Євросоюзу, обов’язкові наклейки, які вказують, з якого матеріалу зроблені підошви, підкладки та верх взуття. Якщо взуття не має «розпізнавальних» знаків, то є кілька способів відрізнити натуральну шкіру від штучної. Хоча деякі з них, враховуючи розвиток новітніх технологій, — вже застаріли. Наприклад, довгий час вважалося, що натуральна шкіра — це єдиний матеріал, який не горить, а лише тліє. Втім нині цей спосіб малоефективний, бо нинішня штучна шкіра обвуглюється так само, як справж­ня. Крім того, уже винайдено речовину, яка надає шкірозамінникам запах натуральної сировини. Але деякі «хитрощі» для тих, хто вирушає на ринок, все ж є.
Зокрема, якщо на взутті секунд десять потримати руку, то натуральна шкіра нагріється й почне передавати долоні тепло. Натомість штучна — віддаватиме холодом, а на взутті залишиться невелика спітнілість від руки.
У підігнутих країв натуральної шкіри зовнішній згин більш округлий, а в штучних матеріалів — злегка приплюснутий і, як правило, натуральна шкіра товстіша за штучну. Якщо зігнути черевики або натиснути на верх носка пальцем, — з’являться дрібні зморшки, а при випрямленні матеріалу — зникнуть. Це ознака натуральності шкіри.
Мрія кожного школяра — ПОРТФЕЛЬ. Від цього атрибута залежатиме не лише краса, а й постава дитини. Нинішні портфелі, нашпиговані підручниками та зошитами, важать немало, тож не забувайте, що ваш школярик щодня носитиме цей вантаж на своїй спині. Саме тому до вибору слід підходити прискіпливо, тим паче, що асортимент портфелів дозволяє: найдешевші коштують 100 гривень, ортопедичні чеські — 300. Втім, в одному з магазинів нас завірили: дешевші портфелі батьки, виснажені закупками, купують все таки частіше…
У школу йдуть, аби опановувати науку, тож головне — не забути про зошити, канцелярське приладдя. Ноу-хау навчального процесу — спеціальні зошити, які школи закуповують самотужки, звісно, за кошти батьків (у різних школах по-різному, приблизно 80-100 гривень). Для зручності та економії батьківського часу окремі школи купують також канцелярію (ручки, олівці, пластилін, альбоми для малювання тощо) — 70 гривень. Батькам залишається придбати по пачці зошитів у клітинку та косу лінійку (один вартує 0,70 грн.-1,20 грн.), а також щоденник — 12-15 грн.
Батькам дівчаток доведеться витратитися додатково: на банти (пара коштує від 3 до 45 грн.), панчохи та інші «жіночі штучки». Втім, це — вже інша стаття витрат. Вона у обов’язковий список школяра не входить.
Нескладний підрахунок — і вартість вирядин до школи обійдеться батькам у приблизну суму від 1200-1800 грн. Якщо у сім’ї двоє, троє та більше дітей ідуть до школи, — батькам не позаздриш. Готуватися у такому випадку слід заздалегідь, а не напередодні… світлого і радісного свята 1 вересня.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА