ЛІТО-2010 СТАНЕ НАЙСПЕКОТНІШИМ?

ЛІТО-2010 СТАНЕ НАЙСПЕКОТНІШИМ?

КЕРІВНИЦТВО ОБЛАСТІ ЗАНЕПОКОЄНЕ МОЖЛИВИМИ НАСЛІДКАМИ СПЕКИ ДЛЯ ЖИТОМИРЩИНИ
Про це заявив голова облдержадміністрації Сергій Рижук на засіданні постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Він відзначив, що, зважаючи на прогнози про подальше підвищення температури, усім структурам необхідно постійно бути в стані готовності і оперативно реагувати на повідомлення про навіть незначні загоряння: «Ми з вами — група керівників області за всіма напрямками повинні самі зрозуміти і людей зорієнтувати. Нам потрібно значно посилити роботу, яку ми вже виконуємо і стабільно спрацювати на випередження — аби ніде нічого не тліло, не диміло, не кажучи вже про те, щоб не горіло. Маємо зберегти майно держави, майно людей, природні ресурси, матеріально-технічну базу, а саме головне — життя людей. Щоб вони навіть не нюхали диму, а не те, що були в небезпеці. Краще наші зусилля спрямувати на застереження, ніж потім — на героїчну ліквідацію». Сергій Рижук також звернувся з проханням до жителів області поки що не влаштовувати відпочинку з багаттям у лісових масивах та не займатися полюванням. МОЗ порадило українцям, як правильно рятуватися від спеки.
Аби уберегти своє здоров’я від негативного впливу спеки, перш за все, необхідно збільшити кількість вживання рідини впродовж дня. Крім того, треба уникати вживання алкоголю, носіння тісного одягу й надмірних фізичних навантажень. Таку пораду висловив головний кардіолог Міністерства охорони здоров’я Юрій Сіренко.
За словами лікаря, люди похилого віку повинні часто вживати воду, не очікуючи на відчуття спраги. «Більш пильно потрібно слідкувати за водним статусом людей, які не можуть обслуговувати себе самостійно. До таких належать лежачі хворі, діти, пацієнти зі зниженою розумовою функцією», — цитує кардіолога прес-служба МОЗ.
Кардіолог також порадив уникати влітку вживання алкоголю, особливо важких алкогольних напоїв. «Люди з підвищеною чутливістю до спеки мають залишатися у прохолодних або кондиційованих приміщеннях протягом того часу, коли сонце перебуває у своїй найбільш активній фазі (з 12:00 до 16:00). Важливо звертати увагу на одяг. У період літньої спеки потрібно обирати одяг з легких і натуральних матеріалів, носити головні убори, а також слід уникати тісного одягу», — зазначив лікар.
Сіренко додав, що «спека — це той період, коли можна не обмежувати проведення водних процедур». «Крім того, у спекотні періоди необхідно знизити звичайну фізичну активність. Обмін тепла в організмі людини (метаболічна теплопродукція) залежить від рівнів фізичної активності, акліматизації, віку та будови тіла. Люди мають знати про підвищення ризику при фізичній активності під час спекотної погоди та симп-томи теплового удару», — підсумував лікар.
Літо може стати рекордно спекотним! — про це заявив начальник Гідрометцентру МНС України Микола Кульбіда. За словами Кульбіди, такий прогноз можна зробити, виходячи з тенденції останніх 20 років. Він пояснив, що за останні 20 років середня річна температура в Україні зросла на 1,3 — 1,7 градусів, а зимова — на 2 — 2,5 градусів за Цельсієм. Таке підвищення температури пояснюється тенденціями глобального потепління, які також відбулися в Україні.
У Криму буде спостерігатися високий рівень ультрафіолетового випромінювання, тому від відпочинку на півдні України в першій половині серпня варто утриматися. Найбільш сприятливим для відпочинку періодом у цьому регіоні Кульбіда назвав другу половину серпня і вересень.
Головний психотерапевт України Борис Михайлов радить під час спеки більше тридцяти градусів не вести активний спосіб життя з дванадцятої до третьої дня. Не дарма, у спекотних країнах є такі поняття як сієста, коли у пообідні години ніхто не працює — це, за словами психотерапевта, добре впливає на психологічний стан, і навпаки, надмірне навантаження під час спеки може вивести людину з себе, що може закінчитися нервовим зривом, або проблемами зі здоров’ям.
Літо — пора відпусток, особливо це важливо для людей, які багато працювали протягом усього року, проте Михайлов радить йдти у відпустку у вересні, саме о цій порі людина може фізично і морально відпочити, крім цього, лише після закінчення всіх справ по роботі, бо моральне навантаження не дозволить відпочити, в першу чергу, психологічно.