ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК — НА МІСЦІ СОБОРУ

ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК — НА МІСЦІ СОБОРУ

Одним із важливих фрагментів Свята міста, що проходило в день 19-ої річниці незалежності України на фортеці, стало урочисте відкриття та освячення пам’ятного знаку на місці зруйнованого Спасо-Преображенського Собору. Ініціатором увічнення пам’яті про цей храм, який понад 200-і років був прикрасою нашого древнього міста, став новоград-волинець Олександр Провоторов — член Національної спілки краєзнавців України. Відтворили його пропозицію у камені та граніті місцеві підприємці Анатолій Боровик та Андрій Андрущенко. 
Відкриваючи та освячуючи пам’ятний знак, Благочинний Новоград-Волинського приходу, настоятель сучасного Спасо-Преображенського храму на території міста о.Стефаній висловив радість із приводу того, що нарешті освячене те місце, де у 1935 році був скоєний великий людський гріх — зруйнований православний храм. Цитуючи святе письмо щодо часу розкидати каміння та часу його збирати, міський голова Микола Боровець наголосив на необхідності будувати храм у власних душах.
За результатами досліджень місцевого краєзнавця Олександра Провоторова, собор увійшов не тільки в історію міста, але і в історію України в цілому. Свого часу в старому соборі (на розі сучасних вул. Шевченка і Замкової) молились і Т.Г.Шевченко, і М.І.Кутузов. Собор на древньому замчищі став першою і єдиною духовною оселею родини Косачів у нашому місті. Він став духовною християнською колискою знаменитих дітей родини Косачів — всесвітньо відомих Лесі Українки, Михайла Обачного і Олесі Зірки. Усі вони були охрещені в Преображенському соборі. Хрещеним батьком Михайла був сам М.П.Драгоманов. Приїзд М.П.Драгоманова на хрещення первістка Косачів — перший відомий його візит до нашого міста.
Саме в Преображенському соборі почалось формування українського православно-релігійного світогляду Лесі Українки і Михайла Обачного, пізнання ними православних обрядів і традицій. Виконком міської ради прийняв рішення встановити на місці старого Преображенського собору, на дітищі древнього замку, пам’ятний знак на честь хрещення наших знаменитих земляків.