«ВИ ВЖЕ ПЕНСІОНЕР, АЛЕ ПІСЛЯ ВИХОДУ НА ПЕНСІЮ — ЖИТТЯ ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄТЬСЯ»

«ВИ ВЖЕ ПЕНСІОНЕР, АЛЕ ПІСЛЯ ВИХОДУ НА ПЕНСІЮ — ЖИТТЯ ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄТЬСЯ»

Стало багаторічною традицією в час, коли з дерев опадає жовте листя, коли відлітають у вирій птахи, коли завершуються збиральні роботи в господарствах, проведення 1 жовтня міським територіальним центром благодійного обіду, з нагоди відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку. Цей захід є складовою благодійної акції «Милосердя», що проводиться на теренах всієї України. Уже неодноразово благодійні обіди проводяться силами територіального центру в приміщенні їдальні ЗОШ №3.
Міський територіальний центр заздалегідь підготувався до проведення цього дня. Станом на 01.10.10 року на обслуговуванні територіального центру перебуває 985 громадян міста. Акцію милосердя територіальний центр проводить у два етапи. Перший етап — до Дня громадян похилого віку (1 жовтня), другий етап — до Дня інваліда (3 грудня).
Так, підопічним відділення соціальної допомоги вдома на першому етапі уже вручено майже 400 продуктових наборів. Крім цього, до Дня партизанської слави — 9 наборів, до Дня глухих — 10 наборів. Не забули ми і пенсіонерів територіального центру, яким буде вручено 17 наборів. На другому етапі планується надати ще більше 250 продуктових наборів.
До участі в благодійній акції «Милосердя» долучились також учбові заклади міста. На їхні звернення надано списки на 67 осіб, які перебувають на обслуговуванні територіального центру. А саме: промислово-економічний технікум — на 19 осіб, колегіум і медичний коледж відповідно по 15 і 14, ЗОШ школи №9 і №3 — по 5 осіб, ЗОШ №8 — 6 осіб та ЗОШ №2 — 3 особи.
Підготовлений спільний сценарій двохгодинної концертної програми об’єднав більше 25 виконавців різних жанрів, які показували свої вміння під різноманітний музичний супровід. Цього дня для ветеранів звучали пісні у виконанні Світлани Бобрової, колективу УТОС «Чиста криниця», дитячих колективів Палацу шкільної молоді, які показали найкращі сторони свого таланту.
Похилий вік для більшості — це самотність. Тому всіх присутніх запрошували приходити спілкуватися не тільки між собою, а й зі спеціалістами. Кому треба поміряти тиск, кому провести масаж, кому — фіточаї, кому поспілкуватись із психіатром, кому пошити або зв’язати теплі речі, кому погортати сторінки книжок. До речі, бібліотечний фонд територіального центру вже налічує більше 600 примірників.
Так, для прикладу, при територіальному центрі уже більше року діє клуб молодих інвалідів «Коло спілкування». Молоді люди збираються для спільного проведення дозвілля. Під керівництвом досвідченого спеціаліста готуються концертні та розважальні програми.
Територіальний центр не одинокий у прагненні залучення громадян похилого віку до суспільно-корисних дій, до більш повного виявлення власних талантів. І не дарма в багатьох міста України вже розпочали роботу «Університети третього віку» для пенсіонерів.
У найближчій перспективі діяльності територіального центру — відкриття «Університету третього віку» для пенсіонерів. Так, навчальна програма медичного відділення буде пов’язана із наданням першої долікарняної допомоги, проведенням заходів із профілактики захворювань, застосування нетрадиційного лікування. В цілому програми курсів університетів такого типу складаються за пропозиціями осіб пенсійного віку.
В університеті людина похилого віку має можливість отримати нові знання та вміння, відчути себе корисною для суспільства, продемонструвати свої таланти, познайомитися з новими цікавими людьми. Для людей пенсійного віку дуже важливе спілкування із своїми однолітками. Дуже багато пенсіонерів вчаться працювати на комп’ютері, щоб іти в рівень із своїми дітьми та внуками.
Проведення таких заходів у рамках акції «Милосердя» неможливе без допомоги спонсорів і меценатів (ТОВ «Техна», Рибінський В.І., «Новоград-транссервіс», Пелешок В.М., ринок «Урожай», Григоренко В.В., Н-Волинський м’ясокомбінат, Дорож В.В., приватні підприємці Шавловський М.П., Ємбергенов Р.Є., Малярик В.В., Смоляр В.О., Гриценко І.В.).
Завершував концертну програму колектив УТОС «Чиста криниця», який своїми піснями об’єднав виконавців, підопічних і працівників територіального центру. Всі дружно підхоплювали з молодих років знайомі пісні, і звучав дзвінкий багатоголосий хор. Пісня об’єднувала покоління.
Не дарма люди, цікаві до життя, ініціативні, активні і енергійні, живуть із оптимістичним кредо: «Після виходу на пенсію — життя тільки починається».
О.МЕЛЬНИК, заступник начальника управління праці, директор територіального центру