ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Слава Ісусу Христу! Наближається Різдвяний піст. А як його провести належно, якщо людина хворіє? Що добре для душі і тіла у піст? Як бути з їжею? Дякую за відповідь.
— Господи, благослови! Для дуже хворої людини у їжі взагалі не повинно бути посту, бо сказано у Правилах, що піст у їжі дається заради того, щоб змирити плоть, вдягти у вузду. А для хворого його хвороби — вузда для плоті.
Але якщо людина хворіє стабільно, то має теж по можливості дотримуватись посту. Та головне для днів святого Посту — це «трезвіння» у молитві та доброчинності. Робіть якнайбільше добрих справ і з усіма майте мир та злагоду.
— Слава Богу! Отче Аліпіє, підкажіть, будь ласка, чи можна здати золотий натільний хрестик на переплавку або на обмін на інший. На ньому католицьке розп’яття та немає на зворотньому боці напису «спаси и сохрани», але освячений він був у православному храмі. Коли його купувала, то не знала, що необхідно звертати увагу на розп’яття. Мені батюшка сказав, що його треба поміняти. Чи можна це зробити, адже я його ношу вже 12 років?
— Господи, благослови! Свого часу одного єпископа запитали: «Владико, чи можна носити хрест з католицьким розп'яттям?» Владика спитав, у чому різниця. Тоді йому відказали: «На католицькому розп'ятті Спаситель прибитий до Хреста трьома цвяхами, а на православному — чотирма...» На що Владика влучно відповів: «А хіба від цього поменшало ран у Господа? Заради одного цвяха готові над святим Хрестом глумитися! А маємо вклонитися йому.»
Носіть Хрест і далі, і бережіть його.
— Батюшка Алипий, благословите спросить! Весной прошлого года в Киево-Печерскую Лавру для поклонения привозили мощи Св. Спиридона Тримифунтского. Всем, кто приходил к мощам Святителя, братия Лавры раздавала маленькие конвертики с изображением св. Спиридона, в которых был завернут лоскутик красной ткани. Я также получила такой конвертик, но постеснялась спросить, что это и, к стыду своему, до сих пор этого не знаю. Святыня эта у меня хранится рядом с иконочкой святителя Спиридона. Подскажите, пожалуйста, что это за святыня. Спаси Вас Господи! Простите меня.
— Господи, благослови! Некоторым доставалась маленькая частичка от знаменитых бархатных тапочек святителя Спиридона, которые он посмертно изнашивает. Большинству же раздавались части покрывала угодника Божьего, которым его покрывали на ночь, а потом разрезали на лоскуты.
— Доброго дня, отче Аліпій! Поясніть, будь ласка, повністю ­наступний вираз: «На все воля Божа». Якщо коїться зло?
— Господи, благослови! Бог дає життя і добро, але допускає чинитися злу заради людської волі на те, що людина вільна чинити добро чи зло. А Божа воля в тому, що навіть зло перетворюється Богом у добро, в подальшому заради нашого спасіння. Таким чином, зло — лише примарна дія, яка не має постійного наслідку тоді, коли існує вічність Божа. І саме пекло — примара, у якій живуть люди, як у наркотичному марені.
— Слава Богу! Отче Аліпій, скажіть, будь ласка, чи можна носити обручку одному з подружжя, а другому — ні?
— Господи, благослови! Таке поміж подружжям буває лише тоді, коли чоловік став священиком. Тоді він повинен за звичаєм зняти обручку у знак того, що він належить не тільки своїй жінці, але побрався і з Церквою. А жінка його продовжує носити перстень.
— Благословите, батюшка, еще на вопрос. Это точно, что беременной женщине (даже если не очень большой срок, например, 2 месяца), можно не придерживаться поста перед причастием? Дело в том, что я узнавала у одного местного батюшки — он сказал, что, желательно, хотя бы один день — в субботу — поститься. А если женщина чувствует, что не может — просто начинает тошнить, когда голодная?... Заранее благодарна Вам за Ваш ответ!
— Господи, благослови! У каждой женщины протекает беременность по-разному. Потому от срока не зависит необходимость избегать поста, а от самочувствия.
— Здравствуйте! Подскажите, пожалуйста. Я читаю имена за упокой, их довольно много, имена конкретные, этих людей я знала. Будет ли правильно просто читать имена, не останавливаясь и не вспоминая, кто это, или лучше вспоминать (но на это уходит время). Заранее благодарю.
— Господи, благослови! Господу важно приносить не безразличную молитву.
— Слава Богу! Скажіть, будь ласка, чи можна носити речі з гуманітарки? Чи впливає на людину щось негативне, що було в людині, котра носила цю річ раніше, або ця людина була хвора?
— Господи, благослови! Для цього й є чин благословення усякої речі з окропленням освяченою водою.
— Отче Аліпіє! Поясніть, будь ласка, що означає священик — білець.
— Господи, благослови! Не чернець.
— Слава Богу! Цікавить таке питання: чи можна відвідувати концерти класичної органної музики, що проходять у костелах? І чи буде гріхом, коли заходиш в неправославний храм або на територію храму не на молитву, а, наприклад, коли з екскурсією?
— Господи, благослови! Відвідувати релігійні установи заради концерту або як об'єкт культурного, історичного характеру, не буде гріхом. Не дозволяється Церковними правилами лише там молитися з людьми іншої релігійної конфесії.
— Отче, благословіть запитати. 20 років тому моя рідна сестра заподіяла собі смерть. Я вписувала її в поминальні записки, але не знаю, чи можна так робити. Як правильно і коли потрібно молитись за самогубців? Дуже дякую за відповідь.
— Господи, благослови! Іноді архієреї дають благословення ховати за церковним обрядом самогубців, якщо вони покінчили з життям у якомусь стані, що може кваліфікуватись як безумство. Але це благословення дається заради заспокоєння рідні покійного.
Поминати самогубців на Літургії не дозволяється, окрім випадків, коли самогубство було вимушеним, або заради Христа (так деякі навіть були визнані Церквою святими). На панахидах дозволяє поминати архієрей разом з дозволом на поховання.