«НЕ ЧІПАЙТЕ ХІМБАТ...»

«НЕ ЧІПАЙТЕ ХІМБАТ...»

Такі слова неодноразово прозвучали з вуст чиновників, до яких ми зверталися за коментарем. Об’єктом журналістської цікавості виявилося військове містечко колишнього хімбату, що на вул.Свердлова (тепер — Академіка Лисіна).
Нагадаємо, що з 31 жовтня окремий батальйон РХБ захисту (А2986) змінив місце дислокації. Натомість чимало вивільнених військовими приміщень, практично в центральній частині міста, тепер пустують. Чи не спіткає казенні будівлі сумна доля військової частини у «Морському», котру люди по цеглині розібрали на «власні потреби», — це питання змусило нас порушити тему і привернути до неї увагу. А не чекати, доки порушувати вже не буде що.
Як повідомив Олег Прищепа, начальник КЕЧі району, у вищого військового керівництва — своє бачення використання площ. Іншими словами, потреба у дислокації частини на площі у чотири гектари відпала, тож військові й звільнили містечко. Загалом — 14 приміщень.
Далі — складніше. Зараз військовими готується пакет документів, після чого долю цілісного майнового комплексу вирішуватимуть у Міністерстві оборони, потім — у Кабміні. Загалом процедура передачі військових площ у комунальну власність — тривала і бюрократична. Своє слово тут мають сказати не лише урядовці, а й Фонд Держмайна, міністерства економіки та фінансів. У міській раді прогнозують, що цей процес триватиме щонайменше півтора роки — маючи трирічний досвід з передачі у комунальну власність банно-прального комбінату...
Секретар міської ради Олександр Атаманенко зауважив, що держава свою ж власність передає винятково у руки державної влади, тож якщо це трапиться із будівлями хімбату, — господарем після Міністерства оборони стане районна державна адміністрація, а не органи місцевого самоврядування. Якщо місту вдасться домовитися із районом про оренду, — тоді можна буде щось планувати. Наразі, говорить Олександр Анатолійович, жодних конкретних планів на територію військового містечка у влади немає.
Зважаючи на те, що йдеться про територію Новограда, до того ж, вільних площ у місті катастрофічно бракує, міська влада, зрозуміло, все ж поглядає у бік будівель — потенційного місця розташування важливих місцевих об’єктів. Як варіант, приміщення уже розглядалися владою для використання під музичну школу. Втім, для школи наразі знайшли інше приміщення, тож питання на сьогодні зняте. Перед виборами один із кандидатів у депутати — колишній військовий — пропонував зробити на вільній території хімбату гуртожиток для вояків. Як ще один із багатьох варіантів — тут можна розташувати якесь підприємство, що могло би привабити до міста інвесторів. Отже, ідеї є, втім їх реалізації ще довго заважатимуть бюрократичні перепони.
Нас в один голос запевнили — дежа-вю із «Морським» на вул. Академіка Лисіна не буде. Колишня військова частина — під надійною охороною, а питання — на контролі.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА