ВЛАДА ОБІЦЯЄ ПІЛЬГОВІ УМОВИ ТОМУ, ХТО ВІДКРИЄ ХІМЧИСТКУ

Місцеві чиновники не раз при нагоді підкреслюють, що Новоград-Волинський — це місто європейського типу. Однак, щоб відповідати такому гучному статусу, в нас ще багато чого не вистачає. І не тільки пристойних зарплат, рівненьких, вночі освітлених, доріг, інших благ, про які народ мрійливо каже: «Європа…».
У Новограді вже років зо два немає хімчистки, хоча, як показало наше невелике опитування, населення цю послугу таки потребує. І все ще за звичкою приходить у двір по вулиці Соборності — туди, де колись працював цей заклад…

— Такий вид бізнесу, як послуги хімчистки, у Новограді-Волинському — не прибутковий. Принаймні, за нинішнього рівня заробітних плат, середнього достатку населення, — переконує приватний підприємець Руслан ЄМБЕРГЕНОВ, котрий свого часу утримував єдину в місті хімчистку.
— Порахуйте мінімальні щомісячні витрати: три працівники із зарплатою хоча б по півтори тисячі, оплата за електроенергію, податки, закупка реактивів, які, до того ж, зросли в ціні… — такі аргументи не на користь існування хімчистки приводить підприємець.
Саме через збитковість у силу зазначених причин хімчистку й довелося закрити. Обладнання, що там діяло, — старе, часто псувало одяг, зокрема, й дорогі костюми. Власнику закладу, за його словами, доводилося за свої гроші купувати клієнтам речі взамін зіпсованих. До того ж, у кризові роки, на які й припало закриття хімчистки, населення стало ще більш економним. Більшість би добре подумала, чи платити 20-30 гривень за прання джинсів. Тим більше, якщо на ринку в той час у заїжджих торговців, доклавши ще трішки, можна було купити нові штани.
Тим часом, буквально через місяць, вивільняється підходяще для створення хімчистки приміщення площею 370 квадратних метрів. Йдеться про частину лазні, що знаходиться на 2-му провулку Воровського. Директор «Теплокомуненерго» Людмила ТОДОРОВИЧ пояснила, що пральня, яка там зараз діє, не витримує конкуренції з аналогічним приватним закладом. Тому її збираються закривати.
Саме це приміщення, що перебуває в комунальній власності, міська влада не проти здати в довгострокову оренду. Оскільки на створення комунальної хімчистки в бюджеті коштів не знайдеться, перший заступник міського голови Микола УСЕНКО повідомив, що влада всіляко сприятиме тому, хто висловить наміри відновити в місті надання такої послуги. Обіцяють навіть пільгові умови оренди згаданого приміщення.
…У прибутковість справи, якщо почати все з нуля, колишній власник хімчистки Руслан Ємбергенов не вірить. Каже, що цікавився на спеціалізованій виставці, скільки коштує нове американське обладнання, — 80 тисяч доларів. А загалом, за підрахунками підприємця, щоб знову запустити хімчистку в дію, — треба близько 200 тисяч в американській валюті. Єдиний економічно обгрунтований варіант, на думку підприємця, — відкрити в місті щось на зразок філії якоїсь із хімчисток, що діють у Житомирі чи Рівному. Щоб бажаючі могли здати одяг у Новограді, а раз чи двічі на тиждень, по мірі накопичення, машина возитиме його на чистку в сусідні міста.
Олег БРЮХАНОВ