ОФІЦІЙНО

8 ШКОЛЯРІВ — ВОЛОДАРІ СТИПЕНДІЇ МІСЬКОГО ГОЛОВИ
З 1 вересня 2008 року восьмеро учнів шкіл міста отримують щомісячну стипендію міського голови у розмірі 100 гривень. Причому, таке грошове заохочення школярам призначено не за відмінне навчання, а за активну участь у громадському житті міста. Серед цьогорічних стипендіатів — учень 9 класу ЗНВО «Гімназія ім.Лесі Українки-ДНЗ» Едгар Чайковський, учениця 11 класу ЗОШ №2 Лілія Желєзнова, учениця 9 класу ЗОШ №9 Дарія Михальчук, учениця 8 класу ЗОШ №5 Катерина Титаренко, учениця 5 класу ЗНВО «Гімназія ім.Лесі Українки-ДНЗ» Кристіна Тимощук, учениця 11 класу ЗОШ №2 Любов Іскрижицька, учениця 6 класу ЗОШ №4 Діана Георгієва та учень 8 класу ЗОШ №7 Микола Борсученко.
Наразі до одинадцяти школярів міста, які вже 3 роки отримують цю стипендію за відмінне навчання, додались ще восьмеро.
II МІЖНАРОДНА АРХЕОЛОГІЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «СТАРОДАВНІЙ ІСКОРОСТЕНЬ І СЛОВ’ЯНСЬКІ ГРАДИ»
Наше місто стало місцем проведенням II Міжнародної археологічної конференції «Стародавній Іскоростень і слов’янські гради». Майже 30 учасників конференції з України, Чехії, Польщі, Росії, Білорусії, Словаччини відвідали Новоград-Волинський та ознайомилися з археологічними роботами, що проводилися на древніх Звягельських городищах. Під час зустрічі з міською владою Микола Боровець наголосив на важливості вивчення своєї історії. Багато вже зроблено: проведено міжнародну конференцію «Звягель-Новоград-Волинський: від сивої давнини до сьогодення»; до 750-річчя міста надрукована чимала кількість історичної та ілюстрованої продукції; місцевими краєзнавцями ведуться постійні дослідження історії рідного краю, в тому числі в архівах Польщі та Росії.
За словами міського голови історія міста – прекрасне поле для досліджень. Влада підтримує роботу археологів на стародавньому городищі, адже наша мета — надолужити втрачене. На жаль, втрачені матеріали з історії міста за 300 років після його спалення. А робота науковців дасть можливість уточнити і вік міста, який перевищує X століть.
Керівник делегації археологів доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України О.П.Моця у своєму виступі підкреслив, що історичні дослідження Новограда-Волинського — глобальна довготривала робота, яка буде продовжуватися за підтримки міської влади. Метою досліджень є простеження історії долітописного, літописного та козацького Звягеля. Вже очевидно, що місто на 100 років старше, ніж вважалося. Старшим науковим співробітником Інституту археології, кандидатом історичних наук, начальником Житомирської археологічної експедиції А.В.Петраускасом розроблена концепція досліджень історії міста, яка нині реалізовується в життя. Андрій Вальдосович продемонстрував артефакти, які були знайдені під час археологічних розкопок 1988 року, проведених кандидатом історичних наук, дослідником древлянської землі Б.А.Звіздецьким, а також розкопок, зроблених уже після його смерті — у 2007 році.
Під час конференції презентовано книжку «Літописний Возвягль», що надрукувана за результатами археологічних розкопок стародавнього Звягельського городища 1988-2007 років. Книга вийшла за кошти Інституту археології НАНу та Новоград-Волинської міської ради.
ВШАНОВАНО ПАМ’ЯТЬ ВИДАТНОГО ЗЕМЛЯКА БОРИСА ЛИСІНА
3 жовтня в нашому місті відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь відомого земляка, академіка Бориса Лисіна.
Лисін Борис Савелійович народився 23 липня 1883 року у Новограді-Волинському. Відомий на весь світ хімік, винахідник, дослідник. Все своє життя він присвятив науковим дослідженням, має безліч нагород та відзнак, доктор технічних наук, професор, член Вченої ради Академії Наук УРСР. Вчений світового рівня в галузі колоїдної хімії, був премійований за дослідження, розвиток і впровадження у виробництво безолов’яних та безсвинцевих емалей для керамічних виробів. Заснував Київську наукову школу силікатів, відому в світовій науці і практиці.
Завдяки клопотанню місцевих краєзнавців, наше місто достойно вшановує пам’ять великого земляка. В розрізі відзначення 750-річчя від дня заснування нашого міста була випущена та погашена поштова марка ім. Лисіна. Рішенням міської ради, з метою вшанування пам’яті земляка та з нагоди його 125 річчя, було перейменовано одну із центральних вулиць міста іменем славетного науковця. За ініціативою керівника міського осередку дослідників Волині В.В.Вітренка на одному із приміщень по вул.Академіка Лисіна було встановлено меморіальну дошку. Нещодавно відбулося її урочисте відкриття, на яке були запрошені учасники науково-краєзнавчої конференції "Наукові засади збалансованого розвитку регіону", студенти економіко-гуманітарного коледжу, представники міської влади. Відкрив урочистості керівник міського осередку дослідників Волині В.В.Вітренко, який коротко ознайомив усіх із сторінками життя, науковою діяльністю Б.С.Лисіна, основними його досягненнями. Заступник міського голови В.С.Титяневич привітала усіх присутніх та побажала, аби наші студенти, які вибрали подібну професію, прагнули досягти тієї ж висоти, що і наш земляк. Шанованим гостем на урочистостях був онук відомого академіка, член-кореспондент НАН України, який пішов слідами свого дідуся, також обравши напрямком своєї діяльності дослідництво в хімічній галузі, Б.Ю.Корнілович. Борис Юрійович висловив велику вдячність за почесті та вшанування його наставника.
Після відкриття дошки відбулася краєзнавча конференція, присвячена ювілею академіка Лисіна, де онук відомого дослідника Б.Ю.Корнілович мав можливість детальніше розповісти про свої здобутки, про діяльність Б.С.Лисіна та порівняти тодішню систему освіти і сучасну. Міський голова М.П.Боровець на конференції звернувся до присутніх, можливо майбутніх академіків, докторів наук, аби не зупинялися, а завжди йшли до поставлених цілей і рівнялися у своїх здобутках на видатних людей, прославляли наше місто та країну як великий земляк, гордість нашого міста — академік Б.С.Лисін.
Відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради