ПОСТ «ЗВЯГЕЛЬ» — ОБ’ЄКТ ДЕРЖАВНОГО ЗНАЧЕННЯ

ПОСТ «ЗВЯГЕЛЬ» — ОБ’ЄКТ ДЕРЖАВНОГО ЗНАЧЕННЯ

Днями поблизу села Анета Новоград-Волинського району було відкрито пост дорожньо-патрульної служби «Звягель». Але чому цьому об’єктові присвоїли саме таку назву і в чому його значимість, призначення, ми попросили розповісти Романа Барановського, командира взводу ДПС із ­обслуговування стаціонарного поста №3 «Звягель».
— Очевидний факт, що країна готується до футбольного чемпіонату Євро-2012! Разом із тим, працівникам дорожньо-патрульної служби, для чергування яких звели будівлю поблизу села Анета, можна тільки позаздрити!
— Так, приміщення справді добротне, обладнане сучасною електронною технікою. А ще перед нашим постом, на бетонних опорах, установлена спеціальна апаратура, що фіксує кожен транспортний засіб, який проїжджає цією трасою. Дані прилади також можуть визначити, чи знаходиться те чи інше авто у розшуку. Контролюється і швидкісний режим на дорозі.
— Чому цьому посту дали ймення «Звягель»? І що це за такий особливий взвод, котрим ви керуєте?
— Мабуть, наше керівництво, аби дати якесь «ім’я» посту, використало давню назву міста Новограда-Волинського, що, певна річ, тільки можна привітати. А що стосовно взводу, який обслуговує стаціонарний пост «Звягель», то він підпорядкований до УМВС України в Житомирській області. Особовий склад, згідно зі штатним розкладом, налічує 21 працівника. Нами обслуговується траса протяжністю у 100 кілометрів, маршрутом державного значення «Київ-Чоп».
— Що входить у ваші обов’язки?
— Наша робота спрямована на забезпечення безпеки дорожнього руху та охорони громадського порядку. Проводимо також профілактичну роботу із жителями сіл, учнями шкіл. Вчимо правил дорожнього руху, роз’яснюємо, як уникнути небезпеки на дорогах. Надаємо допомогу і учасникам дорожнього руху.
На проведенні інструктажу (зліва-направо): Роман Барановський, Олександр Самчук, Володимир Ювхимович, Василь Ювхимович— Що це за допомога?
— На стаціонарних постах ДПС ДАІ, як і на посту «Звягель», є мобільний телефон, по якому водій може звернутися за допомогою, а також безкоштовно подзвонити по території України. Крім того, працівники ДАІ можуть надати мінімальну медичну допомогу, а у випадку технічної поломки автомобіля — викликати спеціалістів. Роз’яснять, як проїхати до кафе, СТО, лікарні тощо. Також на стаціонарних постах роздаватимуться автотуристам пам’ятки, в яких буде зібрана необхідна для гостей країни інформація. А якщо хтось заблукає, то спеціалісти інспекції зорієнтують автотуриста на дорогах, підкажуть оптимальний маршрут.
— А як справи з іноземною мовою? Вивчаєте?
— Звичайно. Є вже певні напрацювання. Взагалі-то, до цього питання відносимося досить серйозно.
— Нова траса, нове покриття. Чи поменшало порушників?
— Хоча з кожним роком кількість транспортних засобів збільшується, але кількість порушень, на щастя, зменшується. Проте, за одинадцять місяців на учасників дорожнього руху постом «Звягель» було складено майже дев’ять тисяч адміністративних протоколів. Але наголошу, що наша служба поставлена не тільки для того, щоб карати, але й роз’яснювати, допомагати.
— Романе Петровичу, з нагоди професійного свята, кого зі своїх працівників хотіли б відзначити?
— У мене немає ні кращих, ні гірших працівників. Для мене всі однакові і хотілося, щоб усі були щирими, відвертими та сумлінно виконували свої професійні обов’язки. Щоб між працівниками дорожньо-патрульної служби і учасниками дорожнього руху завжди було порозуміння. І, користуючись нагодою, хочу привітати особовий склад нашої служби, а також усіх співробітників міліції з професійним святом! Бажаю всім міцного здоров’я, наснаги, добробуту, особистого щастя і добра!
Розмовляв Микола МАРУСЯК
Фото Віктора ТИМОЩУКА