ЯКЩО ХОЧЕМО АВТОНОМНЕ ОПАЛЕННЯ, ТО ПОТРІБНО ВСІМ РАЗОМ ПРИЙНЯТИ ЦЕ РІШЕННЯ

ЯКЩО ХОЧЕМО АВТОНОМНЕ ОПАЛЕННЯ, ТО ПОТРІБНО ВСІМ РАЗОМ ПРИЙНЯТИ ЦЕ РІШЕННЯ

У час, коли енергетичні ресурси помітно і стабільно дорожчають, дуже гостро постає питання їх економії. Тож, з метою заощадження бюджетних коштів система опалення більшості приміщень закладів освіти, медицини минулого року почала переводитися з централізованої на автономну. Завдяки коштам державної субвенції, отриманої за сприяння В.М.Литвина, в сумі майже 1 млн. 800 тис. грн., великій організаційній роботі керівництва установ, допомозі батьків, проводиться реконструкція системи теплопостачання із встановленням автономних котелень у школах та садочках нашого міста.
Так, напередодні великого християнського свята — Різдва Христового — знову було запущено в експлуатацію 2 сучасні модульні автоматизовані котельні. Вони забезпечуватимуть теплом 3 освітні заклади — ЗОШ №7, дитячі садочки №15 та №16.

На цій події був присутній міський голова Володимир ЗАГРИВИЙ, який, зокрема, зазначив:
— Коли мене запитують, що таке щастя, то я відповідаю, що для мене щастя, — це коли вдається зробити добрі і гарні справи для рідного міста. Це є цілеспрямована політика мерії міста на добро для людей. З 1994 по 2000 рік ми перевели всі котельні на газове опалення. Нині — продовження, і цього року 11 об’єктів бюджетної сфери в місті перевели на таке сучасне європейське цивілізоване опалення. Це — кінець непотрібному транжуванню природного газу. Ми зекономили блакитного палива близько 20 відсотків на переведених на альтернативне джерело котельнях, а, значить, — і коштів. Надалі будемо продовжувати розпочате. В цьому році ми, насамперед, поміняємо вікна і двері, що також дасть нам 30-40% економії.
Сьогодні люди йдуть один за одним за дозволами на автономне опалення. Але вирішення цього питання залежить від нас із вами — якщо захочемо зробити автономне опалення в квартирах, то потрібно зібратися з силами, скооперувати кошти — що місцевого бюджету, що держави, що населення — і перейти на автономне опалення. Може бути два варіанти: або побудинково, коли котли ставляться на кожен будинок, або поквартирно — кожен сам займається, в обох випадках ми допомагатимемо. Така політика — ­абсолютно зрозуміла, прозора і цілеспрямована. Тож поступово, крок за кроком, будемо йти в цьому напрямку. Адже такої розкоші, як сьогодні, коли в таких кількостях використовуємо природний газ, а він коштує вже 560 доларів за тисячу кубів, більше немає ніде в світі. Отож потрібно економити, а ці зекономлені кошти можна було б направити на встановлення нових вікон у навчальних закладах міста. Адже 2012 рік ми оголосили роком вікон і дверей. Багато часу щодо вирішення цього питання втрачено, але ми надолужимо. Тому така котельня — це наш варіант енергозбереження, економії коштів і направлення їх на інші необхідні потреби.
Хочу подякувати всім, хто допомагав втілювати в життя цей проект — підрядникам, спеціалістам, розпорядникам коштів, моєму першому заступнику М.Г.Усенку, команді «Теплокомуненерго» — вони на своєму місці і продовжують цю роботу.
Адже тільки всі разом, залучаючи міський та державний бюджети, кошти та ініціативу населення, відпрацювавши варіанти переходу — чи то побудинково, чи поквартирно, — перейдемо на автономне опалення у Новограді-Волинському.
Заступник директора «Теплокомуненерго» Віталій ДІХТІЄВСЬКИЙ зауважив, що котельня працюватиме повністю в автоматизованому режимі. Але температуру можна буде корегувати залежно від потреби. ЗОШ №7 мала проблему з теплом — тут інколи бувало всього по 7-8 градусів, навчальний заклад неодноразово перебував через це на межі закриття. Нині все буде під контролем, ми беремо цей об’єкт під своє обслуговування, через мобільний зв'язок будуть виводитися параметри на диспетчерський пункт «Теплокомуненерго», і якщо виникне аварійна ситуація, то при незначному порушенні котельня сама перезапуститься, а в іншому разі — виїжджають спеціалісти підприємства і перезапускають.
Присутні під час відкриття котелень дорослі та діти на чолі зі своїми керівниками ­Вандою Пашківською та Віктором Овдіюком щиро подякували тепловикам та представникам влади за піклування про тепло та затишок у будівлях.
Ванда ПАШКІВСЬКА, завідуюча дитячим садочком №16, так прокоментувала відкриття нової котельні:
— Сьогодні у нас — гарна подія, наш садочок отримав прекрасний подарунок — нову котельню. Хочу щиро подякувати міському голові Володимиру Івановичу Загривому за те, що його слова не розходяться з ділом, за те, що він щиро переймається проблемами освіти, зокрема — нашого дошкільного закладу, а напередодні великого свята дуже приємно отримати нашому колективу, всім маленьким вихованцям садочка такий гарний подарунок — нову енергозберігаючу котельню. У свою чергу ми будемо працювати так, щоб давати вам сили і снагу на нові звершення. Адже в цьому році, всього лише за короткий період часу, міською владою, новою командою було багато зроблено для Новограда-Волинського, і є надія та сподівання, що наступний рік теж буде для всіх нас успішним, плідним на нові звершення. Хочу подякувати першому заступнику міського голови Миколі Григоровичу Усенку за те, що теж переймався цим проектом, практично щодня приїздив, контролював, допомагав. Щира вдячність Віталію Григоровичу Діхтієвському, який також доклав багато зусиль для втілення в життя даного задуму.
Міський голова Володимир Загривий висловив щиру вдячність за сумлінну роботу та небайдужість у вирішенні загальноміських проблем спеціалістам «Теплокомун­енерго» та працівникам освіти, наголосивши на тому, що і надалі міська влада працюватиме над реалізацією міської програми енергоефективності та організовуватиме роботу серед населення щодо переведення на автономне опалення по будинках та мікрорайонах багатоквартирне житло міста.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА