ВЧАСНО НЕ СПЛАТИЛИ ЗА ЕЛЕКТРИКУ? МОЖЕТЕ «ВЛЕТІТИ» НА 417 ГРИВЕНЬ

Скільки енергетики готові чекати, доки абонент сплатить за спожиту електроенергію? Звернутися в енергозбут за роз’ясненнями щодо цього питання спонукав телефонний дзвінок до редакції «ЗІ». Одна з місцевих жительок не встигла вчасно розрахуватися за послугу, і її квартиру було обезструмлено. Борг на момент відключення складав усього 22 гривні, а за поновлення електропостачання жінці довелося сплатити суму, що в даному випадку в три з половиною рази перевищила борг. Тож, у якому випадку абонента відключають за борги, і скільки коштуватиме повторне підключення, — із цими питаннями ми звернулися до заступника директора РЕМу Юрія ВЛАСЮКА.
— У таких ситуаціях ми керуємося Правилами користування електричною енергією для населення, регламентованими відповідною постановою Кабміну, — пояснив Юрій Степанович. — Порядок розрахунків за використану електроенергію відбувається наступним чином. При отриманні рахунку (квитанції) абонент протягом 10 днів має його оплатити. Якщо на 20-ий день після виписки споживачу рахунку до енергопостачальної організації не надійшла інформація про сплату, то постачальник (у даному випадку — РЕМ) дає боржникові попередження про відключення. З цього моменту споживач має 30 днів, щоб оплатити борг. Якщо ж по закінченню і цього терміну абонент так і не розрахувався з РЕМом, тоді його відключають від електропостачання. Причому, сума боргу, якою б незначною вона не здавалася, значення не має. Звісно, що краще не зволікати зі сплатою, але протягом 50 днів від моменту виписки рахунку ми не маємо права відключати споживача.
— У випадку, якщо відключення за борги відбулося, — процедура відновлення електропостачання наступна. Споживач має звернулися до енергозбуту із відповідною заявою. При цьому обов’язково він повинен мати квитанцію про сплату боргу. Якщо відключення мало місце на лічильнику або на поверховому майданчику багатоквартирних будинків, то вартість підключення складе 75 грн. Якщо ж — на електро­опорі (здебільшого, приватний сектор), то сплатити доведеться 417 грн. Це — без урахування витрат на транспортні послуги, що розраховуються в залежності від кілометражу (стосується, переважно, сільської місцевості), — дав вичерпне роз’яснення заступник директора РЕМу.
Тож, висновок — очевидний: не варто аж надто довго зволікати із оплатою рахунку. Сплативши вчасно, ви убезпечите себе від зайвих витрат, а енергетиків — від боротьби із боржниками. До слова, 22 грудня вони відзначили професійне свято — День енергетика. Користуючись нагодою, бажаємо працівникам цієї галузі всіляких благ, безперебійної роботи енергопостачального обладнання і, звісно, поменше боржників.
Олег БРЮХАНОВ