ЗА ДУШЕВНОЮ НАСНАГОЮ — ДО РІДНОГО КРАЮ

ЗА ДУШЕВНОЮ НАСНАГОЮ — ДО РІДНОГО КРАЮ

2 травня видалося унікально спекотним для наших країв. Утім, спека не завадила успішному проведенню двохзнакових подій, про які далі піде мова.
Цього дня жителі села Орепи, в якому проживає майже тисяча людей, очікували з нетерпінням і радістю — нарешті в їх село проведено природний газ! 2 травня тут було запалено символічний блакитний вогник за участю високоповажних гостей. Привітними посмішками, з особливим святковим настроєм орепівці вітали нашого земляка, Голову Верховної Ради України Володимира Литвина, який особисто посприяв тому, що ще в одному населеному пункті Новоград-Волинщини з’явився природний газ.
Газифікація, особливо газифікація сіл, де потрібно прокладати мережі на відстані, що вимірюються кілометрами, а то й десятками кілометрів, від одного населеного пункту до іншого, — річ не проста і дороговартісна. Осилити такі об’єми за рахунок місцевих бюджетів і коштами селян просто неможливо. І тому особли­во необхідною у цій справі є допомога на державному рівні. Саме завдяки вливанню бюджетних коштів вдалося втілити в життя мрію орепівців.
Протягом 2008-2011 років за рахунок субвенції з державного бюджету та коштів місцевих бюджетів, виділених на здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій, у Новоград-Волинському районі було освоєно майже 12 мільйонів гривень на будівництві підвідних газопроводів.
У Орепи газ підводився від сусіднього села — Майстрова Воля. У 2008 році було розпочато будівництво підвідного газопроводу, яке завершили торік. У поточному році підвели газ до будинків орепівської громади. 207 сімей заходилися газифікувати свої будинки. Також блакитний вогник підведено до закладів освіти, торгівлі та побутового обслуговування.
Як зазначив у своєму виступі сільський голова ­Петро Сергійович Сидорчук, на підвідний газопровід та газифікацію села Орепи було витрачено більше 3 млн. грн., з яких 926 тис. грн. — кошти, зібрані мешканцями села, 20 тис. грн. виділив директор місцевого товариства «Агросоюз» Ю.Ф.Борецький, 100 тис. грн. — кошти сільської ради та понад 19 мільйонів гривень — державної субвенції.
Сільська громада запросила Володимира Литвина запалити символічний блакитний вогник. Люди щиросердно дякували земляку за сприяння у будівництві газогону, за те, що не забуває свої корені, знає ціну тяжкої селянської праці, дбає про простих людей, яким природний газ значно полегшує умови проживання, покращує побут.
Того ж дня орепівці розповіли В.М.Литвину про біду, що трапилася у їх селі — згорів Будинок культури. До Голови Верховної Ради на зустріч прийшла сільська молодь з проханням посприяти виділенню коштів на відбудову закладу, який завжди тут був осередком культурного життя, місцем проведення дозвілля. Володимир Михайлович разом із керівниками області та району оглянув руїни, що залишилися після пожежі, і пообіцяв поміркувати над тим, як можна зарадити цьому, відшукати фінансові можливості на відбудову клубу.
Молодь, діти, люди старшого віку проводжали поважного гостя з надією та новими сподіваннями, адже знають, і життя це неодноразово підтверджувало, якщо Володимир Литвин пообіцяє, то обіцяне завжди виконує. Тож клуб у селі обов’язково буде!
Далі поважне товариство завітало до Новограда-Волинського, де розпочиналося спортивне свято з нагоди відкриття футбольного сезону і де разом з керівництвом міста, на чолі з міським головою Володимиром Загривим, гості взяли участь у відкритті меморіальної дошки видатним спортсменам Новограда-Волинського, що на вході до стадіону «Авангард».
Вітаючи новоград-волинців з нагоди відкриття спортивного свята, Володимир Литвин вручив футбольній команді «Авангард» спортивну форму та взуття, а 22 найкращим спортсменам міста та району — почесні відзнаки та цінні сувеніри. Натомість капітан футбольної команди Дмитро Горбаченко подарував спікеру іменну футболку і запросив стати почесним членом футбольного клубу «Авангард».
Нині на стадіоні «Авангард» продовжується реконструкція і Володимир Литвин пообіцяв спрямувати на неї щонайменше 1 мільйон гривень.
Зустрітися того дня з Головою Верховної Ради виявили бажання і молодіжні лідери нашого міста, котрі запросили Володимира Литвина до нововідкритого Молодіжного центру, що знаходиться у приміщенні кінотеатру імені Щорса.
Тут зібралися молоді люди, які мають активну громадську позицію, найбільш талановиті, ініціативні, успішні, котрі, свого часу, зініціювали створення на базі колишнього кінотеатру Молодіжного центру й за підтримки В.М.Литвина та міської влади змогли досягти мети. Нині тут гарні, оновлені приміщення, прекрасний конференц-зал, у якому, власне, і відбулася зустріч зі спікером.
Зустріч відбувалася у щирому і довірливому тоні. Голова Верховної Ради уважно вислуховував і давав відповіді на запитання присутніх: щодо вирішення проблеми житла для молоді, як молодій людині досягти успіху і реалізувати свої таланти та можливості в рідній державі, чи вдасться зберегти у місті військовий гарнізон та інші. Обіцяв сприяти молодим людям Новограда-Волинського при вступі до вищих навчальних закладів, підтримувати юні таланти. Власне, цими питаннями нині активно займається його Благодійний Фонд «Майбутнє Полісся», на рахунку якого багато гарних справ.
Під час зустрічей Володимир Литвин щиро зізнався, що серцем — він завжди з рідним краєм, що навідується на рідну землю з радістю, що серед доброзичливих поліщуків набирається життєвої наснаги. Йому приємно бачити зміни на краще, що тут відбулися протягом останніх років і щиро радіє тому, що вдалося чимало зробити для цих людей, для цього міста і всього краю. А ще ж багато планів і задумів попереду, і немає сумніву у тому, що обіцяне обов’язково буде виконане!
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА