Яку воду ми п’ємо?

Після повітря вода є другим за значенням компонентом, необхідним для життя. Важливість води підтверджує той факт, що вміст її у різних органах і тканинах людського організму становить 70-90%. Споживання чистої води забезпечує нормальну роботу всіх внутрішніх органів людського організму, обмін речовин та енергії.
Генеральна Асамблея ООН оголосила 2005-2015 роки Міжнародним десятиліттям дій «Вода для життя».
Здавалось, що нестача питної води в нашому регіоні нам не загрожує. Проте, якщо врахувати, що питною вважається вода, яка за органолептичними властивостями, хімічними, мікробіологічними, радіологічними показниками відповідає державним стандартам та вимогам санітарного законодавства, то картина вимальовується не зовсім втішною, бо значна частина джерел не відповідають вимогам до питної води.
У районі налічується 171 громадська криниця, із них у місті — 26 каптажі. Це облаштовані природні джерела і 3 бювети міста. Всі вони знаходяться на обліку і під контролем санепідслужби. В 2012 році проведено санітарне обстеження з лабораторними дослідженнями 156 криниць, 4 каптажі і 3 бювети.
Відхилення за бактеріологічними показниками виявлені у криниці по вул.Лисіна, 20, та в двох каптажах по вул.Ціолковського. Якість води бюветів відповідає вимогам санітарних правил. У сільській місцевості відхилення виявлялись у 21 криниці із 156 обстежених, що становить 13,5%. Це криниці НПС Чижівка, сіл Ярунь, Колодянка, Червона Воля, смт.Городниця, кафе, що по трасі — «Новоград», «Євро», «Звягель», «Норфолк», «Трактир», «Зустріч», криниці шкіл сіл Яворівки, Суслів, Пилипович, дитячих садків сіл Піщева, Ореп.
Бактеріально забруднена вода може стати причиною кишкових захворювань, у тому числі вірусним гепатитом А.
За санітарно-хімічними показниками досліджено воду 156 громадських криниць міста і району, відхилення за вмістом нітратів виявлені в 19 пробах із криниць району (села Наталівка, Городниця, Піщів, Таращанка; у школах с.Поліянівка, Калинівка, Повчине, Сусли; у дитячих садочках — Киянка, Піщів, Орепи, Ярунь), що становить 12%. У громадських криницях міста відхилення не виявлялись. Регулярно виявляється підвищений вміст нітратів у каптажі по вул.Водопровідній.
У повній мірі якість води відповідає санітарним нормам і правилам лише в каптажі «Червона калина» по вул.Леваневського.
Санслужбою безкоштовно досліджується вода із приватних криниць, яку використовують для споживання діти до 3-х років. У 2012 році досліджено 569 проб такої води, відхилення за вмістом нітратів виявлені в 262 пробах — 46%. Перевищення в 2 і більше разів за вмістом нітратів при нормі не більше 50 мг на літр виявлені в криницях міста по вул.Єрьоменка, Радянській, Макаренка, Чехова, І пр.8 Березня, в селах Теснівка, Пилиповичі, Чижівка, Жеребилівка, Ярунь, Тупальці, Лучиця, Борисівка, Орепи, Гульськ, Гірки, Жолобне, Дідовичі та ін.
Вживання води з підвищеним вмістом нітратів призводить до метгемоглобінемії, при якій блокується здатність еритроцитів переносити кисень, що призводить до кисневого голодування органів, тканин і особливо небезпечно для немовлят, дітей молодших вікових груп та осіб похилого віку. Послаблюється імунітет, а також утворюються нітрозаміни та нітрозаміди, які є мутагенами та канцерогенами і підвищують ризик виникнення онкологічних захворювань.
Щоб запобігти шкідливому впливу води на здоров’я, необхідно дотримуватись таких правил:

  • не використовуйте воду невідомої якості із необлаштованих неконтрольованих джерел;

  • розміщуйте криниці не ближче 20 метрів від джерел забруднення (для громадських криниць — не ближче 50 метрів), із обов’язковим врахуванням рельєфу місцевості;

  • дотримуйтесь правил облаштування — герметичність бетонних кругів, глиняний замок, рівчак відведення води, огородження, загальне відро, кришка та ін. та експлуатації криниць — чистити та дезінфікувати не менше двох разів на рік (весною та восени), а також після незадовільних результатів лабораторних досліджень;

  • воду, яку вживаєте, обов’язково дослідіть в акредитованій лабораторії;

  • для попередження захворювань на кишкові інфекції воду вживати після кип’ятіння 5-7 хвилин.


Ніна Будник, завідуюча баклабораторією Новоград-Волинської санепідстанції