ВАРИКОЗНЕ РОЗШИРЕННЯ ВЕН

Поширення варикозної хвороби серед населення складає 15-20%. Більшість досліджень показали, що у віці 20 років частота випадків розширення вен у жінок і чоловіків однакова, а у старшому віці жінки хворіють на цю недугу втричі частіше. Кожна п'ята жінка страждає патологією вен.
У хірургічному відділенні міськрайТМО відкрито 5 судинних ліжок, у середньому в рік виконується до 70 оперативних втручань з приводу варикозної хвороби та її ускладнень. Тож пропонуємо вашій увазі інтерв’ю із судинним хірургом міськрайТМО Костянтином Валерійовичем ШНАЙДЕРОМ.

— Костянтине Вале­рійовичу, що таке варикозне розширення вен?
— Варикозне розширення вен — це необоротне розширення і видовження, що настає внаслідок грубих патологічних змін венозних стінок, клапанного апарату. В організмі людини подібне розширення може зустрічатися у будь-якій ділянці, але частіше страждають поверхневі вени ніг.
— Скажіть, будь ласка, що може стати причиною виникнення даної хвороби та хто відноситься до групи ризику?
— Періодичне підвищення венозного тиску (персистуюча венозна гіпертензія) у вертикальному положенні тіла є тим порушенням, що найчастіше лежить в основі венозної патології ніг та стоп. Є два типи варикозного розширення вен: первинне і вторинне. Первинний варикоз охоплює близько 90% усіх випадків і зумовлений порушенням роботи (дисфункцією) венозних клапанів або неповноцінністю стінок вен. Існують кілька теорій розвитку цієї недуги, серед них — спадкова (генетична) слабкість вен або венозних клапанів. Причинами дисфункції венозних клапанів можуть бути їх недорозвиток або повна відсутність, вади розвитку або їх слабкість тощо. Причиною дистрофії (порушення живлення і процесів обміну) венозної стінки є: слабкість сполучної, еластичної чи м’язової тканини; ушкодження вен або венозних клапанів при тромбофлебіті, слабкість венозної стінки внаслідок патологічних змін. Вени — крихкі структури, і ризик порушення їх цілісності завжди дуже високий. Варикозне розширення виникає переважно через слабкість венозної стінки і надмірне напруження вен.
Вторинний варикоз часто розвивається у пацієнтів на фоні перенесених гострих та хронічних захворювань. Таким чином, стати причиною виникнення варикозу може будь-який зовнішній фактор чи стан організму, який викликає підвищення тиску або структурну слабкість вен та стоп.
— А що до них належить?
— Підвищений внутрішньо­черевний тиск, зумовлений пухлиною, ожирінням, вагітністю чи тісним одягом (корсет тощо). Підвищений тиск у періоди тривалого стояння. Варикоз вен у родині. Надмірна вага тіла. Тромбоз глибоких вен. Вади розвитку.Вікові зміни. З віком знижується тканинний тонус, м’язова сила і послаблюються венозні стінки. До зовнішніх факторів, які можуть сприяти загостренню варикозної хвороби, належать: надмірне перебування на сонці, гарячі ванни і джакузі, підлога з підігрівом, взуття на високих підборах, малорухливий спосіб життя, тривале стояння або сидіння.
— Костянтине Вале­рійовичу, як проявляється хронічна венозна недостатність?
— У першій стадії (компенсації), яка може тривати роками та десятиліттями, хворі особливих скарг не пред’являють. Часом їх турбують відчуття важкості та «повноти» в ногах, ниючий біль вздовж вен, судоми м'язів ніг вночі. У деяких хворих після тривалої ходьби з’являється незначна набряклість на внутрішній поверхні нижньої третини гомілки. Друга стадія (декомпенсація) при своєчасному лікуванні може тривати довго, не переходячи у фазу ускладнень. Фаза ускладнень завжди характеризується вираженою хронічною венозною недостатністю. Швидко наростає набряк, з’являється капілярна сітка, посилюється свербіння шкіри, на шкірі гомілки з’являються трофічні розлади: випадає волосся, розвивається екзема або виникають виразки. Приєднуються інфекційні ускладнення, тромбози вен, місцева та загальна алергічна реакція.
— Які існують способи лікування варикозного розширення вен?
— Лікування даної хвороби можна розділити на чотири групи: консервативні, склерозуючі (ін’єкційні), хірургічні та комбіновані. Консервативні методи лікування варикозних вен ніг в основному зводяться до компресійної терапії, що досягається постійним носінням еластичних панчох, бинтів. Спочатку можна одягати стандартні компресійні панчохи, які купуються в аптеці без рецепту. Якщо стан здоров’я погіршується, доведеться обрати панчохи з градуйованою компресією. Їх замовляють у фірмах ортопедичних та протезних виробів. Потрібно чітко дотримуватись інструкції застосування таких панчох: одягати зранку до вставання з ліжка та знімати перед сном. Через 4-6 місяців панхочи треба замінювати, бо вони розтягуються. Комплекс консервативних заходів лікування включає періодичне регулярне вживання венотонізуючих препаратів (на основі витяжки кінського каштану, а також сучасних венотоніків, венотонізуючі мазі, гелі) полівітамінно-мінеральних комплексів тощо. Чудовим методом лікування варикозу вен є ходьба. її потрібно розпочинати поступово, прогресивно збільшуючи довжину дистанції: 2-8 кілометрів на день швидкою ходою. Для ходьби одягніть вільний, зручний одяг та добре підібране спортивне взуття. Пам’ятайте, що надлишкова вага завжди була і є не лише фактором ризику, але й причиною розвитку варикозної хвороби. Тому успішне лікування цієї недуги неможливе без корекції маси тіла. Не зайвим буде нагадати, що таким хворим не рекомендовані гарячі ванни та джакузі, а от надавати ногам підвищеного положення — дуже корисно. На жаль, консервативне лікування варикозу вен не завжди приносить бажаний результат. Якщо лікувальні заходи виявляються неефективними впродовж 3-6 місяців, хворим пропонують хірургічне втручання.
— Що необхідно знати кожному пацієнту, котрий страждає на хронічну венозну недостатність ніг, та ті, хто підлягають під групи ризику. Чого слід уникати і що потрібно робити для того, щоб хвороба швидко не прогресувала?
— Не треба довго знаходитися в сидячому чи стоячому положенні. Піднімати та тримати вантаж, займатися тяжкими видами спорту (гребля, важка атлетика). Довго знаходитись у гарячих приміщеннях, приймати гарячі ванни, довго перебувати на сонці. Потрібно скинути зайву вагу тіла. Носити взуття з підборами середньої висоти. Займатися ходьбою, плаванням, велосипедними прогулянками, полоскати ноги в прохолодній воді. Для зняття втоми та набряку в ногах, ноги утримувати в припіднятому положенні деякий час, наприклад, під час відпочинку.
— Костянтине Вале­рійовичу, які ускладнення варикозної хвороби можуть виникнути при несвоєчасному зверненні до лікаря?
— Серйозним ускладненням даної хвороби є тромбоемболія легеневої артерії, венозні кровотечі та трофічні виразки нижніх кінцівок, що можуть стати причиною глибокої інвалідизації хворого. Своєчасна профілактика та зменшення факторів ризику попередять виникнення варикозної хвороби та її ускладнень. Але, якщо все ж таки хвороба торкнулася вас, необхідно звернутися до судинного хірурга та не варто займатися самолікуванням.
— Дякуємо за поради для наших читачів.
Розмовляв Микола МАРУСЯК