Пам’ятник Леніну змінить прописку або І вашим, і нашим по-новоградськи

Пам’ятник Леніну змінить прописку або І вашим, і нашим по-новоградськи

Крапку у дискусії про доцільність перебування пам’ятника Леніну біля стін адмінбудівлі поставили на сесії міської ради 15 лютого. 31 депутат із 39 присутніх на засіданні проголосував за перенесення пам’ятника на його попереднє місце розташування — у Сквер Слави, що по вулиці Соборності.
ПОЛІТИЧНЕ РІШЕННЯ
Так співпало, що одне з найбільш резонансних рішень прийшлося на день, коли православні віряни святкували Стрітення Господнє. Цього дня, згідно з народними віруваннями, зима зустрічається з весною. А на площі біля Будинку рад, ще за півгодини до початку сесії, зустрілися активісти двох діаметрально протилежних політичних таборів. З одного боку ті, хто виступав за знесення пам’ятника Леніну, з іншого — ті, хто відстоював його перебування тут.
Депутати, поспішаючи на сесію, стали свідками голосного мітингу активістів «Свободи» та інших політичних сил, що підтримують демонтаж пам’ятника Леніну. Близько сотні мітингуючих із відповідною символікою та екіпіровкою вигукували національно-патріотичні гасла. Трохи поодаль він них гуртувалися представники громадських організацій, які виступали проти демонтажу й перенесення пам’ятника. Щоби не допустити бійки, до стін міської ради підтягувалося дедалі більше правоохоронців.
Кожен із таборів делегував до сесійної зали по десятку-півтора своїх представників, які висловили бажання стати безпосередніми свідками розвитку подій. Голосування щодо принципового питання було вирішено провести таємно.
Оголошення результатів голосування викликало бурхливі оплески прихильників демонтажу пам’ятника, на що противники цього рішення відповіли вигуками «Ганьба!». Активісти «Свободи», котрі продовжували мітингувати біля Будинку рад, на радощах заспівали гімн України.
«У зв’язку з необхідністю проведення ремонтних робіт з організації центрального входу до адміністративної будівлі на вулиці Шевченка, №16, реконструювати частину центральної площі міста у 2013 році. Пам’ятник Леніну В.І. перенести з вулиці Шевченка, №16, та встановити його на попередньому місці розташування (1930-1977 роки) у Сквері Слави на вулиці Соборності (колишня Сінна площа) за рахунок коштів політичних та громадських організацій, благодійних внесків громадян», — це дослівний витяг із рішення п’ятнадцятої сесії міської ради шостого скликання. Прокоментувати його ми попросили секретаря міської ради Василя МИХАЛЬЧУКА.
«Вважаю, що рішення нормальне, бо до нас із цього приводу звернулася маса народу. Це ж не те, що секретар міської ради чи міський голова його ініціювали», — демонструючи доволі товстеньку папку, де зберігаються індивідуальні та колективні звернення «за» і «проти», відповідає Василь Іванович: «Депутати міської ради виважено й ретельно підійшли до прийняття цього рішення. Було проведено опитування (в тому числі й на сайті міської ради, де майже 70% респондентів висловилися за перенесення), враховано думки освітян, прихожан церкви, молодіжних і ветеранських організацій».
КАМЕНІ СПОТИКАННЯ
Одним із ключових моментів рішення є слова «за рахунок коштів політичних та громадських організацій, благодійних внесків громадян». Фактично — це відповідь тим громадянам, котрі висловлювали закиди, що мовляв, не доцільно витрачати бюджетні кошти на пам’ятники в той час, коли є безліч інших насущних проблем. Водночас дане формулювання має стати перевіркою на зрілість для тих політичних сил і організацій, що виступили з ініціативою демонтажу (перенесення) пам’ятника Леніну, адже принципове рішення, якого вони так довго чекали, вже є. До того ж, свою підтримку їм пообіцяв народний депутат від ВО «Свобода» Олександр Мирний, котрий особисто був присутній на сесії Новоград-Волинської міської ради.
Нині розробляється механізм збору коштів, однак він поки що упирається в декілька принципових «але». Як стало відомо кореспонденту «Звягеля» з неофіційних джерел, «свободівці» та інші ідейно налаштовані громадяни готові хоч сьогодні профінансувати демонтаж пам’ятника, але не воліють бути причетними до його повторного встановлення — у Сквері Слави. Мовляв, має бути також дольова участь комуністів та ветеранів, прислухаючись до яких, власне, міська рада й пішла на такий компроміс. А ті, у свою чергу, не бажають «скидатися», адже з самого початку були проти будь-яких дій, пов’язаних із пам’ятником.
Демонтаж (перенесення) пам’ятника Леніну в Новограді-Волинському має бути узгоджене із Міністерством культури України, стверджує член Національної спілки краєзнавців України Олександр ПРОВОТОРОВ. За його словами, згідно з прикінцевими положеннями Закону «Про охорону культурної спадщини», наш місцевий пам’ятник Леніну, оскільки він доволі молодий, на відміну від більшості аналогічних по країні, перебуває під охороною держави. Для його перенесення облдержадміністрація повинна внести подання до Мінкультури, і тільки після відповідного дозволу пам’ятник можна буде переносити.
Секретар міської ради Василь Михальчук із цього приводу пояснює, що перед тим, як виносити проект рішення на сесію, були проведені консультації з Мінкультури. Там відповіли: якщо вважаєте за доцільне, то приймайте політичне рішення. А далі — надайте відповідні документи, на основі яких отримаєте дозвіл.
ЩО СТАНЕ НОВИМ ОБЛИЧЧЯМ ЦЕНТРУ?
Приймаючи дане рішення, депутати міської ради розмежували в розрізі фінансування безпосередньо перенесення пам’ятника й роботи з реконструкції прилеглої до адмінбудівлі площі. На відміну від першого пункту, під осучаснення території заплановано бюджетне фінансування, переважно коштом державної субвенції, невеличку частку до якої додасть міський бюджет. Загалом на оновлення площі має піти 270 тисяч гривень. Невдовзі буде оголошено конкурс на кращу проектну пропозицію. А наразі робочим варіантом, ескіз якого був продемонстрований на сесії, є встановлення символічного сонячного годинника — така (чи подібна до неї) парково-архітектурна форма не повинна у подальшому викликати ідейних протиріч всередині громади, чого й намагалися досягти.
Цікаво, що попри деяку невизначеність із механізмом перенесення пам’ятника Леніну, у рішенні сесії йдеться, що «проведення робіт з реконструкції частини центральної площі міста Новограда-Волинського має бути завершене до проведення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела». І навіть вказано кінцеву дату — 26-28 липня 2013 року.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА