У колекції — вісім тисяч значків. Або... два з половиною відра

У колекції — вісім тисяч значків. Або... два з половиною відра

Оригінальна виставка значків стала одним з цікавих моментів «Лесиних джерел». Її презентація відбулася у Молодіжному центрі, а власником є краєзнавець Віктор Ваховський. До речі, широкому загалу він презентував не лише колекцію значків. Також — колекції календарів та календариків (це нази­вається філотаймія), книг та друкованих видань (біб­ліофілія), сірників, різних етикеток (філуменія), поштових листівок (філокартія) і, навіть, алкомінімалістику — колекцію невеликих єм­костей з алкоголем. Вияв­ляється, і таке збирають!
Свою колекцію значків Віктор Станіславович жартома вимірює… відрами. За понад тридцять років назбирав уже більше, ніж два відра. Їх навіть порахувати важко — колекція Ваховського нараховує сьогодні вісім тисяч значків.
— Я ще у дитинстві починав їх збирати, десь у четвертому класі, — розповідає колекціонер. — Потім закинув, а з 80-го року повернувся до цього хобі. Особливо, коли побачив, що йде в минуле радянська епоха. А вона ж залишила по собі стільки згадок та символів — у тому числі й у ­значках.
­Приводити колекцію «до ладу» колекціонеру допомагали і друзі, і студенти технікуму, в якому він викладає і працює заступником директора. До свята довелося добряче попрацювати: зробити планшети, навішати значки за окремими тематиками, зробити стенди. А під час триденного святкування довелося ще й двічі на день носитися зі стендами на другий поверх. Загалом у колекції — півсотні різних тематик. Важко сказати, на яку тему тут немає значків. За понад три десятиріччя тут вмістилася не одна епоха. Сьогодні, дивлячись на планшети зі значками, можна дізнатися з них більше, аніж із книг і навчальних посібників.
Найбільшим виробником значків у світі є мультиплікаційна компанія «Уолт Дісней». Ціна на значки варіюється залежно від цінності матеріалу чи події, якій присвячена тематика. Одними з найдорожчих за всю історію України вважаються пам’ятні значки періоду помаранчевої революції. Наступного ж дня після повстання людей на столичному майдані, на «хвилі революції» у Житомирі ці значки продавали за… 800 доларів!
У Віктора Станіславовича вже давно є ідея зробити Музей значків, адже кількість експонатів на це «тягне» з легкістю. А поки у промислово-економічному технікумі збираються виділити окреме приміщення для постійно діючої виставки, викладач Ваховський час від часу розповідає студентам про історію значків на лекціях. Каже, що такі пари завжди проходять на «ура».
Юлія КЛИМЧУК