«Запобігти. Врятувати. Допомогти»

«Запобігти. Врятувати. Допомогти»

Нещодавно пожежно-рятувальною службою Новоград-Волинського міськрайонного відділу Державної служби України з надзвичайних ситуацій, за підтримки відділу освіти та науки, відділу культури Новоград-Волинської міської ради, а також Новоград-Волинського міськрайонного територіально-медичного об’єднання, у міському Парку культури та відпочинку проведено заходи у рамках Всеукраїнської акції «Запобігти. Врятувати. Допомогти.». Мета акції — перш за все, профілактичний напрямок, а саме навчити дітей і їх батьків правилам безпечної поведінки під час виникнення різних надзвичайних подій.
У ході проведення заходу було привернуто увагу значної кількості мешканців міста, які відпочивали у парку, а також і тих, хто дізнався про проведення акції рятівниками заздалегідь через місцеві засобі масової інформації. Рятувальниками було продемонстровано показ пожежної техніки та аварійного рятувального обладнання, методи роботи з ним. Пожежні державної пожежно-рятувальної частини №10 демонстрували свої професійні вміння та навички при гасінні умовної пожежі, рятуванні та евакуації потерпілого. Присутнім на заході було роз’яснено правила поведінки під час виявлення предметів, схожих на вибухонебезпечні, а також доведено міри безпеки під час відпочинку на водоймах, у лісових масивах.
У рамках проведення заходів було організовано концертну програму та проведено конкурс дитячого малюнку на асфальті на протипожежну тематику. Дітей, роботи яких були визнані найкращими, нагороджено цінними подарунками. Загалом, ніхто з дітей не залишився обділений увагою — усім юним учасникам конкурсу, в якості заохочувального призу, було вручено по морозиву від спонсорів заходу.
У ході проведення акції представниками пожежно-рятувальної служби здійснено вивчення громадської думки щодо діяльності підрозділів ДСНС.
Проведення подібних заходів переконливо засвідчує: живе і неформальне спілкування — найкраща форма навчання правил безпечної життєдіяльності, воно значно ефективніше, ніж інші форми навчання. Це ще раз говорить про важливість роботи, яка проводиться ДСНС у справі захисту життя й здоров’я наших громадян. Адже не тільки професіоналізм, оперативність і сучасна рятувальна техніка потрібні для цього, а, перш за все, підтримка й активна участь самих громадян — як дорослих, так і юних.
О.ЗОЗУЛЯ, головний фахівець Новоград-Волинського міськрайонного відділу Управління ДСНС України у Житомирській області, капітан служби цивільного захисту